Igaz történet alapján: 10 film a különleges emberi elméről

Összeállításunkba olyan igaz történeten alapuló filmeket válogattunk, melyek bemutatják az ember zsenialitását és törékenységét egyaránt. Történetek kivételes tudósokról, művészekről, különleges képességekkel megáldott emberekről, akiknek az élete csöppet sem volt könnyű.

A nap szerelmese (1956)

Egy nagy művész, a szörnyű kínokat megélt holland festő Vincent Van Gogh életét beszéli el ez a felkavaró kép világú, érdekfeszítő és érzelmeket ébresztő filmklasszikus, mindvégig hűségesen a valóság tényeihez. Hogyan lett a holland lelkészdinasztia sarjából ellenállhatatlan belső parancs sugallatára olyan ember, akit semi más nem érdekel, csak hogy fessen?

Igaz történeten alapuló filmek

Esőember (1988)

Charlie Babbit aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától, akivel soha nem jött ki valami jól, nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot és egy 40 éves autót. Kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja. Charlie egy intézetben talál rá az autista és Savant-szindrómás Raymondra, s magával viszi őt annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont mint Raymond gyámja. Raymond csak sportalsót hajlandó viselni, kívülről tudja Shakespeare összes művét, fél a repüléstől, 11-kor mindig le kell feküdnie és zseniális fejszámoló.

Ragyogj! (1996)

A film David Helfgott, a zseniális zongoraművész igaz történetét meséli el, akit gyerekkora óta állandó gyakorlásra kényszerítettek. A szigorú apai nevelés hatására Davidből zárkózott egyéniség lett, később pedig randkívül súlyos viselkedési zavarai alakultak ki. Csupán Gillian, az asztrológusnő szerelme adta meg neki az erőt, hogy elszakadjon az apjától és visszatérjen a színpadi sikerek kápráztató világába.

Pollock (2000)

Jackson Pollock lánglelkű absztrakt festő a 1940-es évek végén üstökösként robbant be a művészeti életbe, miután a Life magazin közölt róla egy felkavaró cikket. Életét 1941-től kísérhetjük nyomon: Pollock New Yorkba költözött bátyjával. Néhány csoportos kiállítást kivéve a nehezen barátkozó művész megszállottan fest. Felfigyel rá Lee Krasner, egy fiatal festőnő, aki mellé szegődik. Feladja karriervágyát és múzsaként vigyáz a démonaival küzdő Pollockra. A siker megérkezik, de a bizonytalanságokat, félelmeket elviselhetetlenné teszi a művész önpusztító életmódja.

igaz történeten alapuló filmek

Egy csodálatos elme (2001)

John Forbes Nash Jr. 1947-ben megkezdi tanulmányait a Princeton egyetemen. A pénztelen, különc zseninek semmi esélye, hogy bekerüljön az elit diákok közé. Egyik este, amikor a bárban látja, hogyan versengenek a fiúk egy szőke lányért, megfogan benne a játékelmélet gondolata. A dolgozatával egy csapásra híres lesz, ösztöndíjat és katedrát kap. A hidegháború alatt ellenséges kódokat fejt, miközben találkozik az elbűvölő és okos Aliciával. Összeházasodnak, de a kettős életnek súlyos ára van. (HBO)

Frida (2002)

A film Frida Kahlo mexikói festőnő életét mutatja be. 1922-ben, Mexikóvárosban Frida élvezi diákéveit, a rajongó férfiakat. Azonban egy tragikus buszbaleset áldozata lesz, és hosszú ideig ágyba kényszerül. Párja elhagyja, a családja tartja benne lelket. Édesapjától kap egy festőkészletet, és alkotni kezd…

Temple Grandin (2010)

Az igaz történet alapján készült film egy fiatal, autista nő kitartását és fáradhatatlan küzdelmét mutatja be egy olyan korban, amikor a világtól elszigetelő betegség jóformán még ismeretlen volt. Láthatjuk, amint egészen kicsi korában autizmust és skizofréniát állapítanak meg Temple-nél, tanúi lehetünk hihetetlen fejlődésének az iskolai évei alatt, és megtudhatjuk, hogyan lett veleszületett érzékenységének, valamint édesanyja , nagynénje és természettudomány-tanára kitartó támogatásának köszönhetően az állati viselkedés szakértője és a nagyüzemi állattartás forradalmasítója.

A mindenség elmélete (2014)

1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy „egyszerű, meggyőző magyarázatot” az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy szerencsétlen baleset után ez az egészséges, aktív fiatalember 21 évesen megrázó diagnózissal kénytelen szembesülni: motoros neuronbetegség támadta meg végtagjait és képességeit, amely fokozatosan korlátozni fogja beszédében és mozgásában, és két éven belül bele fog halni.

Kódjátszma (2014)

1952 telén rendőrök érkeztek Alan Turing, az elismert matematikus, kódfejtő és háborús hős otthonához, hogy kivizsgáljanak egy bejelentett betörést. Végül azonban magát, Turingot tartoztatták le közerkölcsöt sértő viselkedés miatt, hogy elítéljék és testet-lelket megalázó meghurcoltatásnak vessék alá azért, mert homoszexuális volt. A rendőröknek persze fogalmuk sem volt arról, hogy valójában a modern kor számítástechnikájának egyik pionírját tartóztatták le. Ráadásul anno tudósokból, nyelvészekből, sakkbajnokokból és hírszerzőkből álló válogatott csapata élén feltörte a feltörhetetlennek tartott Enigmát, Németország II. világháborús kódrejtő berendezését.

A számolás joga (2016)

Az ötvenes évek végén járunk, az Egyesült Államok minden erejével igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. Úgy tűnik azonban, hogy hiába a pénz, a nagy koponyák és az elszántság, alul maradnak… aztán rábukkanak néhány kiaknázatlan lángelmére. Eddig senkinek nem jutott eszébe érdemileg bevonni őket a munkába, mert többszörösen hátrányos helyzetűek: nők és feketék.