Európában egyedülálló természeti képződmény rejtőzik a párezres magyar faluban

A téli hidegben sem szabad elhanyagolni a természetjárást, hiszen minden évszakban más oldalát ismerhetjük meg az úti célunknak. Nincs ez másként az Európában egyedülálló, egerszalóki sódomb esetében sem.

Fotó: Getty Images

Hazánk egyik legkülönlegesebb természeti csodájaként tartják számon az Eger határától csupán 5 kilométerre található, egerszalóki sódombot. Az itt kialakult geológiai képződmények a térség közelében található, 65-68 Celsius-fokos, ásványi anyagokban gazdag termálvíznek köszönhetőek. A hévízforrás a felszínre kerülve lehűl, majd leadja kalciumkarbonát-tartalmát, így létrehozva a mésztufamedencékkel borított sódombot.

A domboldalon kialakult képződmény jelenleg 1200 négyzetméter, de ez még nem a végleges mérete, ugyanis területe folyamatosan növekszik.

Fotó: Getty Images

A sódomb különlegességét az is mutatja, hogy ehhez hasonló természeti látványosság csupán két helyen található a világon; a törökországi Pamukkaléban és az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban. A sódomb idősebbnek tűnik, mint amennyi valójában, ugyanis kialakulása alig több mint 60 évvel ezelőttre tehető.

Fotó: Saliris Resort

Keletkezése 1961-re nyúlik vissza, ekkor történt ugyanis, hogy néhány szakember egy 400 méter mély lyukat fúrt a térségben, kőolaj után kutatva. Kőolajat ugyan nem, de forró gyógyvizet sikerült találniuk, ennek köszönhetően pedig a domboldal szépen lassan olyan lett, mintha vastag jégpáncél borítaná.

A sódomb helyi védelem alatt áll, megközelíteni és körbejárni egy jól kiépített sétaútvonalon lehetséges.

Fotó: Getty Images

Amennyiben sötétedés után érkeztek, a lerakódott sóréteg a szivárvány színeiben pompázhat.

Nem szabad azonban teljesen közel menni hozzá, hiszen a több száz méter mélyről feltörő víz, ahogy már fentebb is említettük, nagyon forró, így érdemes tartani a 4-5 méteres távolságot, és onnan csodálni a csipkézett, fehér színű képződményeket.

Fotó: Getty Images

A térségben található, föld mélyéből feltörő gyógyvíz egyes kutatások szerint 18-20 ezer éves, és a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta, így számos reumatológiai probléma gyógyítására alkalmas lehet.

A domb lábánál találjuk a magas színvonalú gyógyászati és wellness-szolgáltatásairól ismert Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő.

Elérhetőség

Egerszalóki sódomb

3394 Egerszalók, Forrás út 4.

www.egerszalok.hu