50+ zseniális hétvégi program Budapesten és környékén
- 2022. január 20-23. -

Ez a hétvége is számtalan jobbnál jobb programot rejt Budapesten. Előadások, koncertek, gasztro- és moziélmények, irodalmi estek, vásárok – mind rátok várnak, csak győzzétek végigjárni!

Csütörtöki programok Budapesten (2022. január 20.)

Randi Csütörtök – Normafa Síház

6 órakor elcsendesül a park, az erdei házikó fényei pislákolnak, nincs is tökéletesebb alkalom egy romantikus sétára a hegytetőn. Ezen a napon meghosszabbított nyitvatartással várnak a Síházban, hogy a sétát követően egy forralt borral bekuckózhassatok a kandalló mellé egy meghitt beszélgetésre vagy egy emlékezetes társasjáték partira.

Ha más helyszínt keresnétek a randizáshoz:

Mindennapi Pszichológia – A kreativitás hatása a személyiségre

Az ember az élete során számtalan egzisztenciális kérdéssel szembesül, ilyen a személyiség önkifejezésének és kreativitásának megélése vagy meg nem élése is. A beszélgetésből kiderül, hogy mi a kreativitás és milyen fajtái vannak. Hogyan és ki tudja megvalósítani saját kreativitását? A művészeket az érzelemkifejezés mestereinek tartjuk: mégis felmerül a kérdés, hogy vajon az alkotói létforma valóban boldogsághoz vezet?

Náray Erika vendége: Scherer Péter

A 2022-es év első jazzrajongója a fél ország kedvence. Mindenki szerethető figuraként gondol Scherer Péter színészre, aki játékfilmek, tévésorozatok és színházi előadások főszereplőjeként is közkedvelt. Azt mondja, van kevésbé szerethető oldala is, amit nehéz elhinni, de Náray Erika sem arra tesz majd kísérletet, hogy ezt megvilágítsa – sokkal inkább arra lesz kíváncsi, hogyan válik valaki először mérnökké, és csak aztán színművésszé, és persze arra, honnan származik vendége zene és jazz iránti vonzalma.

Hétvégi programok Budapest 2022 január

Jordán Tamás és Sebő Ferenc „Szólt az ember” című József Attila estje

József Attila érzéseit, szellemiségét közvetítik prózában és dalban az előadók olyan hangvétellel, amely meghitté és családiassá teszi az estét a résztvevők számára. A dalok Sebő Ferenc szerzeményei.

Tokaj és Villány – Újévi borvacsora a Sauskával

Kevés pincészet mondhatja el magáról, hogy ennyi borrégiót fed le és alkot maradandót az adott bortermő területen. Tokaj és Villány kiváló borai mellett a Sauska borvacsora indításaként egy pezsgő különlegességet is kóstolhattok.

Szárnyas fejvadász / Blade Runner

Ridley Scott 1982-es kultikus sötét sci-fije a Bem Moziban.

Csütörtök este utoljára nézhetitek meg ezt a szabadtéri kiállítást:

Vörösfenyő ✯ Úri Muri

A Vörösfenyő repertoárjában Nagy Balázs Krisztián dalai valamint magyar és külföldi feldolgozások (Meghan Trainor, The Doors, Oi Va Voi, Sziámi, Rage Against the Machine…) szerepelnek a zenekar felállására áthangszerelve.

Henri Gonzo • Haiku Radio Dj Set @ Edith

Henri Gonzo szelektor DJ műsora a Spotify oldalán már harmadik éve havonta megjelenő 17 dalos válogatásairól kapta nevét azaz a Haikut. Ezen playlistekből válogatva időnként beáll a DJ pult mögé is.

Pénteki programok Budapesten (2022. január 21.)

Bajai halászlé főzés bográcsban, a Czakó Kertben

Minden hónap második péntekén bajai halászlé fő bográcsban Budán, a Czakó Kertben. Délben lehet menni a friss halból készült első kóstolókért, összesen pedig 80 adag halászlé várja majd rajongóit minden alkalommal.

blank

Nar Gourmet x Stőhr Gréta – Török Vegán Vacsoraest a Borganikában

Tóth Ági és Stőhr Gréta együtt mutatja meg nektek a török konyha gazdagságát és azt, hogy vegák és vegánok is csodás ízeket fedezhetnek fel a világnak ezen a táján.

BÓLÉ x PIZZA AMORE // TOLDI

Az évindító hőhullámon felbuzdulva duplanullás lisztbe keverik a kamu karibi pszichedéliát, és végül a Manek + Switch Nollie páros a Pizza Amore duót látja vendégül a moziklub fülledt, pálmafás dj pultjában.

Éjszakai barangolás a Budai-hegyekben

A téli erdő világát nézheted meg éjszaka. Ha nem voltál még ilyen programon, akkor itt az alkalom, hogy egy könnyű éjszakai túrázás keretében belekóstolj ebbe a műfajba is, megspékelve a Budai-hegyek által kínált elragadó éjszakai panorámával.

Magidom: Életközeli élmény

Különleges, kétfelvonásos színházi élményt tartogató koncerttel készül január 21-ére a Magidom. Az alternatív gitárpop széles spektrumán mozgó zenekar dalai áthangszerelve, az állandó változás jegyében, vendégzenészek közreműködésével szólalnak meg ezen az estén a Müpa színpadán.

Egy kerület felfedezése is szuper hétvégi program lehet:

FolkFriday az Aurórában ֎ Folkbeat

Hat magyar zenész utazik, játszik együtt rengeteg réges-régi dallammal, közben igyekszik minél több nyitott léleknek megmutatni, hogy milyen jó is ez. A dallam meg csak vándorol. Nem fél tőle, hogy elvész.

Harmónia Jazzműhely: Gyárfás Trió – Wes Montgomery emlékest

A gitáros és zenekarvezető Gyárfás István a legdallamosabb és szívhez szóló, ugyanakkor művészi szinten előadott, modern swing mestere. Minden fellépése hangulatos, élvezetes, nívós muzsikája teljesen megközelíthető. Az elmúlt időszakban számos hazai és külföldi klubban, illetve fesztiválon lépett fel saját zenekarával és más formációkban, melyek közül talán a legjelentősebbek az afrikai és ázsiai turnék voltak. A trió másik két nagyszerű tagja a bőgőn Oláh Zoltán és a dobokon Cseh Balázs.

Egri a Négyzeten – Jazz, Jazz & Jazz

A mindig nyüzsgő Mikszáth tértől egy köpésre találjuk a kiváló magyar borokat kulturális programokkal párosító Zengő Bárt, amely január 21-én pénteken egy apa-fiú művészpárost, Egri Jánost és ifj. Egri Jánost látja vendégül. Az ingyenes jazzesten az idősebbik Egri nagybőgőjátékát fia kíséri zongorán, valamint mély tónusú énekhangján.

Aranyakkord @ A38 Hajó (vendég: A Bence kalandjai)

Az Aranyakkord formációt Kiss Tibor (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) hozta létre egy 2018-as ködös januári napon teljesen öntudatlanul. Egymás mellett ültek gitárral a kezükben és rájöttek, hogy megalakultak. Az Aranyakkord egy kísérleti műhely, dalkeltető, játék a zenével és a szöveggel. Sajátságos pszichedelikus-akusztikus hangulat, Rock’n’Roll rezervátum, szellemidézés, hangzásvilágát éppúgy jellemzi az utcai poros romantika, mint az éteri csilingelések.

Pribojszki Mátyás Szájharmonika Klub, házigazda: Grunting Pigs

A Grunting Pigs duó havonta jelentkező koncertje január 21-én este 7 órától a Virág Benedek Házba invitálja a közönséget. Pribojszki Mátyás, az egyik legismertebb hazai szájharmonikás, valamint Szász Ferenc gitáros duója energikus blueszene, amelyben a szájharmonika, a gitár és az ének olvad egy harmonikus egésszé.

Kamondy Ági projektje: Pest fölött az ég

Kamondy Ágnes az 80-as évek szubkultúrájában talált rá saját és sajátos világára, senkire sem emlékeztető stílusára. Egyszerre fájdalmas és derűs, frivol és emelkedett, halk és hangos dalok a Gödör színpadán.

The Carbonfools

Január 21-én, pénteken a Turbina Nagytermében végre kiderül, van-e összefüggés az ugyancsak erre a napra eső Telly Savalas és Benny Hill születésnapja és az év első The Carbonfools koncertje között. Ha nem akarsz lemaradni a megfejtésről, mihamarabb vedd meg a jegyed!

KéregFeszt (péntek-szombat)

Kortárs képzőművészeti kiállítás, felolvasóest és koncertek a MANYI-ban.

Disznótoros hétvége a Völgy Majorban (péntek-vasárnap)

Disznótoros hétvége a Völgy Majorban cermóniamesterrel, népizenekarral, táncházzal. Péntektől vasárnapig.

Unicorn Napok 2022 (péntek-vasárnap)

Rengeteg unikornisos süti, cupcake, macaron, mignon, mini és nagyobb torta és unikornisos box a SUGAR! shop & confectionaryben.

Szombati programok Budapesten és környékén (2022. január 22.)

Téli Etyeki Piknik

Téli dűnék, tüzes és gőzölgő italok, toros ételek és igazi mulatság a Gasztrosétányon farsangkor!

Szabadtéri programok Budapest 2022 január

A legendák völgye–Holdvilágárok körtúra

A Visegrádi-hegység egyik legvadregényesebb szurdokvölgyének megismerésére invitálnak a szervezők. A kanyonszerű völgy kultikus helyként is ismert, és csodaszép kirándulóhely is egyben. Természeti és geológiai szempontból is különleges, védett erdőség részét képezi. Érdemes tehát velük tartani és megismerni ennek a helynek a varázsát.

Jégpályák Éjszakája – Budapest Park

Újra megrendezik a Jégpályák Éjszakáját, immáron hatodik alkalommal, amihez idén a Park Jégvilág is csatlakozott. Egy éjszaka, ami csak a téli örömökről és a korcsolyázásról szól.

A Pilis szíve

Táv: 13 km, szintemelkedés – 700 m, lefele – 375 m. A táv nem nagy, viszont az emelkedő nem könnyű, ha nem vagytok gyakorlatban.

Hétvégi programok Budapest 2022 január

Szimpla Bolha

Nagy Budapesti Kultúrzsibi a Szimpla Kertben.

Délutáni-matiné ‘Kísérletek’ – csillagászat (nem csak) gyerekeknek

Izgalmas, játékos csillagászati bemutatóra hívja a gyerekeket a Svábhegyi Csillagvizsgáló ezen a délutánon.

Világsztárok a BJC-ben: Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez Duo

Alfredo Rodriguezt elsősorban Richard Bona zenekarából ismerhetjük. Közös mentoruk, Quincy Jones 2006-ban fedezte fel Alfredo-t a Montreux-i Jazz Fesztiválon. Játékának különlegessége leginkább abban rejlik, hogy képes a jazz legnagyobb formátumú billentyűseinek – köztük Bill Evans, Kenny Werner vagy épp Monk – játékstílusát ötvözni a latinos hangzással, megfűszerezve ezt a legmodernebb zongoristákra jellemző kreativitással és végtelen energikussággal. A formáció másik tagja az egyik legmagasabb szinten jegyzett nemzetközi ütőhangszeres, aki 2013-ban saját zenekarával jelentette meg lemezén, melyen nem kisebb nemzetközi világsztárok vendégszerepeltek, mint Wynton Marsalis, John Scofield és Steve Gadd.

Budapesti programok a hétvégén 2022 január

Házibuli // Bem Mozi

A 80-as évek egyik legnagyobb slágerfilmjében a 13 éves Vic élete első házibulijába készül, ahol nemcsak a zene és a tánc, hanem az első szerelem is várja.

Gálaest a magyar kultúra napja alkalmából az Eötvös10-ben

Gálaest a Óbudai Danubia Zenekar vonósnégyesével, Szervét Tibor színművésszel, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákjainak bemutatójával és Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes műsorával.

Lead Zeppelin 18!

A szokásokhoz híven ismét az év elején tartja a Lead Zeppelin születésnapi koncertjét, amelyen mint mindig, most is felcsendülnek a jól ismert Zepp-dalok: a Rock&roll, a Black Dog, a Stairway to Heaven mellett 1–2 ritkábban hallható szám és néhány meglepetés.

KHJ /kaukázus/ Maraton

KHJ alias Kardos-Horváth János (Kaukázus, K2, Kafkaz) szerzői estjei mindig hatalmas élményt nyújtanak. Mindez most 5×50 perces maratoni hosszban! A kihagyhatatlan SZALAI ÉVA, FÖLDLAKÓ, TESZKÓ és megannyi sláger mellett, minden alkalommal felbukkannak ritkán hallott és vadi új művek.

Vice City 80’s vs 90’s Party @A38

A 80-as és 90-es évek slágereit felsorakoztató buli ezúttal a Parkból az A38-ra költözik.

Kürtősfánkok hétvégéje az Édes Mackóban (szombat-vasárnap)

Farsang időszakában a kürtősfánk készítése igen népszerű és családról-családra szálló hagyomány Székelyföldön. Ennek a hangulatát hozzák el egy hétvégére az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdába.

blank

Vasárnapi programok Budapesten és környékén (2022. január 23.)

vasárnapi B R U N C H a Fiókában

Új év, új szokások, lassú vasárnapok – B R U N C H a Fiókában. A reggeli kínálat egészen zárásig, 17 óráig kérhető, de szűkített étlapunkról is válogathattok.

Évindító Platz Piac

A Platz termelői piac visszatér szokásos helyszínére a pilisvörösvári Kacsa-tó mellé. Idén is a már jól ismert, kedvenc termelőitek és megannyi új kiállító vár majd benneteket helyben termesztett, friss és házi készítésű ételekkel, egyedi művészeti alkotásokkal és környezetbarát termékekkel.♻

Termelői piac és KissHúsműhely grill kolbász ebéd

Szuper piaccal és finom ebéddel várnak ezen a héten is az Élesztőház udvarán. Ebéd: Kiss Húsműhely isteni grillkolbászai, diós balzsamecetes lila káposzta, Szabi a pék kovászos kenyere.

Egy kirándulás mindig szuper hétvégi program:

Vegan Sunday Market

A Radisson Blu Béke Hotel kapui megnyílnak, hogy helyet adjanak Magyarország egyetlen közösségi vegán piacának.

Sunshine Vibe Vintage Vásár / Turbina

Ha nálad is sok olyan gyöngyszem lapul otthon, amit már nem hordasz, de másnak még tökéletes lehet, hozd el a Turbinába a Sunshine Vibe Vintage Vásárra! A házban egész napos programok, tánc, workshopok várnak, mind az egyre közelgő, perzselő napsütés jegyében. A vásár zenei aláfestését RasTacskó szolgáltatja.

Kutyás kirándulás a Pilis-tetőre

A Pilis legmagasabb pontjára egy kellemes sétaút visz, ami kényelmesen emelkedik egészen 756 m‑es magasságig. Visszafelé egy ezzel majdnem párhuzamos, erdei úton halad majd a túra, ahonnan még további kilátópontokról gyönyörködhettek a Pilis szépségében.

Szabadtéri programok Budapest 2022 január

Habsburgok és holtak – Séta József nádor nyomában a királyi kertekben és a nádori kriptában

A Margitsziget fái, a Szépítő Bizottság, a Ludovika, a Vakok Intézete, a Műegyetem – csak néhány azok közül, amelyeket József nádor a fővárosunknak adott, ám a király utáni legmagasabb méltóságról keveset tudunk. A sétán a „legmagyarabb Habsburgként” emlegetett nádor, József Antal főherceg nyomába eredhettek: megismerhetitek fél évszázados nádori tevékenységét és tragédiákkal teli családi életét.

Nem tudhatom – Radnóti és korunk

Nem tudhatom címmel állított össze szuggesztív zenés irodalmi estet Radnóti Miklós halálának évfordulója alkalmából öt kivételes művész: Fullajtár Andrea és Mácsai Pál színművészek, valamint Dés László, Dés András és Lukács Miklós zenészek. A magával ragadó előadásra legközelebb január 23-án kerül sor a Katona József Színházban.

Argentin tangó teljesen kezdőknek

Három órás workshop teljesen kezdőknek. Semmiféle előképzettség nem szükséges csak némi kíváncsiság és bátorság.

Szelíden és szilárdan – Hitvallás Szabó Magda műveiből, életről, családról, hitről, hivatásról

A 20. századi magyar irodalom nagyasszonya 104 évvel ezelőtt született, és 14 évvel ezelőtt hunyt el. A „Szelíden és szilárdan” című előadás elénk tárja Szabó Magda életét, felidézi az írónő kivételes pályaívét, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését.

blank

Budafoki Dohnányi Zenekar

Egy koncert, amelynek műsorán minden és mindenki felfedezés. Korngoldot alig hallunk, holott izgalmas szerző, Blood kapitány-szvitje pedig ismeretlen a magyar zenekedvelők előtt. A világhírű filmzeneszerző, John Williams Brácsaversenye izgalmas kalandot ígér, Nielsen ritkaságnak számító I. szimfóniája nemkülönben. Felfedezés a különleges tehetségű ifjú lengyel brácsás és a koncert hasonlóképpen fiatal, brit karmestere is, aki a női dirigensek számát gyarapítja örömteli módon. Épp csak a Dohnányi Zenekar remek játéka nem újdonság.