Egyedülálló, négyévszakos libegő lesz Tokaj legújabb látványossága

Magyarországon eddig egyedülálló, négyévszakos, zártkabinos libegő tervezésére írtak ki a közelmúltban pályázatot, mely a tokaji Fesztiválkatlan és a Kopasz-hegy között teremt majd a jövőben közvetlen kapcsolatot.

Fotó: Getty Images

Tokaj vidéke természeti kincsekben, történelmi értékekben és kulináris, gasztronómiai érdemekben gazdag vidék, amiért szinte minden évszakban érdemes felkeresni. Egy közelmúltban közzétett pályázat alapján azonban lesz még ezen a vidéken olyan látványosság, amiért érdemes lesz akár télen-nyáron felkerekedni.

Január 28-ig kell beérkezniük a pályázatoknak arra a felhívásra, mely 2 kilométer hosszan a tokaji Fesztiválkatlan és a Kopasz-hegy teteje között teremt zártkabinos libegő útján közvetlen és vélhetően páratlan panorámájú kapcsolatot. A négyévszakos libegő építése apropóján a Fesztiválkatlan területén egy 600 négyzetméter alapterületű libegőindító állomás, míg a Kopasz-hegy tetején egy 1500 négyzetméter alapterületű libegőfogadó állomás valósulhat meg a jövőben.

Az indító- és fogadóépület között húzódó 2000-2100 méter hosszú, változatos domborzati adottságokkal rendelkező és többek között egy egykor bányaként használt területen áthaladó nyomvonalon körülbelül 9-14 tartóoszlopra és kötélpálya telepítésére is szükség lesz. A fejlesztéssel egyúttal a Kopasz-hegyen álló tévétorony hasznosítására is sor kerülhet, ahol ezzel párhuzamosan kávézó, vizesblokk és étterem kialakítására kerül majd sor.