Újjászületett rámpán gyalogolhatunk fel a Budavári Palotához

Január elején átadták a Csikós udvart a Hunyadi udvarral összekötő rámpát, amelynek hála a látogatók könnyedén feljuthatnak gyalog a Budavári Palota szintjére.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A Nemzeti Hauszmann Program keretein belül megújuló Budai Várnegyedben újabb szakaszához érkezett a nagyszabású fejlesztés: birtokba vehették a látogatók az 1970-es évek második felében lerombolt rámpát a Csikós udvar és a Hunyadi udvar között.

A rámpát korabeli fotók és tervek alapján, a modern kor elvárásainak megfelelően újították fel, így a nemrég átadott Stöckl lépcső mellett ezentúl akadálymentesített gyalogos úton keresztül is megközelíthető a Királyi Lovarda.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A rámpa pillérei között létrejött terekben mosdóblokkok, valamint kiszolgáló- és üzlethelyiségek kaptak helyet, míg a körülötte található területen padokat és szemeteseket helyeztek el, illetve fákat telepítettek.

Az építmény szimbóluma a Főőrség épülete mellett található kandeláber, amely számos 20. századi történelmi esemény tanúja volt. A kovácsoltvas lámpatesteknek ugyan nyoma veszett a kommunizmus ideje alatt, az eredeti tervek szerint újraalkották őket, hogy az esti órákban is pazar látványban legyen részünk.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program