5+1 interaktív kiállítás Budapesten, ahol élmény a felfedezés

Az élményalapú ismeretátadás jegyében egyre több budapesti múzeum ad helyet különleges kulturális attrakcióknak. A kiállítóterek interaktív megoldásokkal igyekeznek lenyűgözni látogatóikat, akik a megfigyelő szerepéből kilépve egy-egy tárlat résztvevőivé válhatnak. Mutatjuk az irányt!

Budapest Retro Élményközpont

Bár időgépek létezéséről egyelőre nem tudunk beszámolni, eláruljuk, hol adódik mégis lehetőségetek visszarepülni a múltba. Az Október 6. utcai retro élményközpontban nem mindennapi tárgyak között idézhetitek meg az 1960-tól 1999-ig tartó időszak szellemét, mi több, kipróbálhatjátok magatokat a korabeli Híradó stúdiójában, és vezethetnek egy igazi Lada rendőrautót. A háromszintes élményközpont az űrutazás hazai vonatkozású emlékeit és egykori légitársaságunk, a Malév relikviáit is gyűjteményében tudhatja.

1051 Budapest, Október 6. utca 4.

Retro Muzeum
Fotó: bpretro.com

Földalatti Vasúti Múzeum

Európa első földalattiját Budapesten adták át 1896-ban. Ennek a különleges közlekedéstörténeti mérföldkőnek, továbbá a budapesti metró történetének állít emléket az 1975 óta működő Földalatti Vasúti Múzeum. A több mint 100 éves földalatti vasút egyik eredeti, 1955-ben megszüntetett alagútszakaszában alakították ki, tehát a történelmi atmoszféra adott. A kiállításon három kocsit lehet közelebbről megtekinteni, és eredeti dokumentumok, fotók, valamint tárgyi emlékek is a tárlat részét képezik.

1052 Budapest, Deák téri aluljáró

Földalatti Vasúti Múzeum
Fotó: bkv.hu

Campona KockaPark

A Lego építőjáték sokunk gyermekkorát végigkísérte, és egyesek felnőttként is előszeretettel nyúlnak hozzá. A KockaParkban profi hazai építők munkáit láthatja a nagyközönség, köztük valósághű épületeket, irányítható járműveket és ismert filmjeleneteket. Az építőelemekből összeálló, látványos kreációk kortól függetlenül mindenkit lenyűgöznek és játszásra inspirálnak, ezért aki szeretné – akár csapatépítő tréning keretein belül, akár a játszóházban –, az alkotás izgalmas folyamatából is kiveheti a részét.

1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

kockapark
Fotó: kockapark.hu

Aeropark

A nemzetközi repülőtér szomszédságában található Aeroparkot nehéz nem észrevenni. A múzeumban hatalmas gépcsodák és számos repülőtéri kiszolgálóeszköz hivatott testközelből bemutatni a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének fejlődéstörténetét. Az ott töltött idő életre szóló élményt jelent, hiszen a járművek többségébe be lehet ülni, és folyamatosan repülőszimulátor üzemel, hogy a pilóták izgalmas világa iránt érdeklődők kipróbálhassák magukat a pilótafülkében.

1185 Budapest, BUD Nemzetközi Repülőtér

Aeropark
Fotó: Aeropark (Facebook)

Csodák Palotája

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat meglepetést a Csodák Palotája. Az Illúziók nevű tematikus teremben, ahol a tükörszobának hála megnyílik a végtelen, a vizuális illúzióké a főszerep. Ezen kívül viszontláthatjátok magatokat Picasso vásznán, és beléphettek a falmintázatával bűvöletbe ejtő labirintusba. A CSOPA attrakcióit hosszasan sorolhatnánk még, a Mágneses mező terme például interaktív eszközök segítségével ismertet meg a mágnesek működésével.

1036 Budapest, Bécsi út 38-44.

Csodák Palotája
Fotó: Csodák Palotája (Facebook)

+1 Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

A Vajdahunyad várában 2022. január 2-ig látogatható a Rejtelmes rengeteg – Erdőmentő küldetés című interaktív kiállítás, ami valójában kalandjáték. A résztvevők fontos megbízatást teljesítenek: gyógyfőzetes üvegcséket gyűjtenek, és meg kell szerezniük a Főzetek Nagykönyvét, hogy megakadályozzák egy nagyravágyó fanyűvő gonosz tervét. Megtévesztő feladványok és furfangos fejtörők várnak rájuk, miközben elbűvölő erdőlakókat sodor útjukba a szél. A kiállításon 4-től 99 éves korig mindenkit szeretettel várnak!

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyad vára

Fotó: Mezőgazdasági Múzeum

Nyitókép: Budapest Retro Élményközpont