Klasszikus zenei csoda a legkiválóbb Mozart-zongoristával

A Filharmónia Magyarország Unikum bérletének újabb koncertjén Takács-Nagy Gábor, a sztárkarmesterré lett dirigens a Verbier Fesztivál Kamarazenekarával lép színpadra Budapesten. December 10-én a Zeneakadémián játszik Maria João Pires is, aki az idei bérlet egyik legnagyobb világsztárja, egyben napjaink egyik legkiválóbb Mozart-zongoristája.

A világ legnagyobb síparadicsomai között jegyzett dél-svájci Verbier városa Takács-Nagy Gábor révén van jelen a világ zenei élvonalában. A dirigens immáron 2007 óta vezeti a Verbier Fesztivál Kamarazenekarát. Az estét egy szimpla nyitány helyett Mozart egyik rendkívül népszerű korai szimfóniájával, a nemesi rangra emelkedett salzburgi polgárról elnevezett „Haffner”-szimfóniával indítja.

Ezt követően a zeneszerző egyik, talán legnagyobbnak tartott, de mindenképpen legdrámaibb, d-moll zongoraversenyét hallhatjuk. Maria João Pires épp ezzel a darabbal vált legendássá, mikor egy próba nélküli koncerten ébredt rá, hogy korábban rossz művet gyakorolt. A felismerés után hibátlanul játszotta el a zongoraversenyt.

A „Mozart-kurzus” után Beethoventől az a 2. szimfónia csendül fel, melyen aprólékos műgonddal dolgozott, ezért joggal mondta el a híressé vált mondatot:

Rossz szokásom szerint e szimfóniámat sem a kabátom ujjából ráztam ki.

Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1143 Budapest, Szobránc u. 6-8. III. emelet), a www.jegymester.hu oldalon, az ismert jegyirodákban, valamint a helyszínen.