8 izgalmas színházi előadás télre, amit nem érdemes kihagyni

Magával ragadó történetek, fantasztikus jelmezek és lenyűgöző díszletek várják a színház szerelmeseit decemberben Budapesten.

A diótörő

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. 2018 decemberében visszatért az Erkel Színház színpadára a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti elvárásainak megfelelő új produkció. A klasszikus zenei anyagra a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. Az Erkel Színházban Oláh Gusztáv mesebeli díszletei között, de immár Rományi Nóra csodaszép jelmezeiben, a tavaly elmaradt előadások után a balettművészek ismét káprázatos sorozatra készülnek.

Koreográfus: Wayne Eagling, Solymosi Tamás

2021. november 26-tól több időpontban, Erkel Színház

Fotó: Berecz Valter

Apák és fiúk

Turgenyev érzelmes, fordulatos története látszólag két nemzedék szembenállásáról, valójában a folyton változó viszonyokról, ideológiai vitákról, önmeghasonlásról, megalkuvásról és elfojtott vágyakról szól. Az ifjú Bazarov éles és határozott, mindenkit provokál, mindenkinél erősebb, de önmagát nem tudja legyőzni. A Csehov adaptációiról, illetve a Katona nézői számára Pogánytánc című művéről ismert Brian Friel sűrít, kiemel, sejtet és felkavar.

Sz.: Tasnádi Bence, Vizi Dávid, Máté Gábor, Fekete Ernő, Kocsis Gergely
R.: Ascher Tamás

2021. december 17., 18., 19., 22., 26. 19:00, Katona József Színház

Apák és fiúk olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

A szecsuáni jó ember

Az 1940-ben írott darab az egyik legnépszerűbb Brecht-mű, tanmese a jóság és boldogság egyidejű lehetetlenségéről. A szecsuáni jó ember hősnője, a segítőkész utcalány, Sen Te vagyonhoz jut, kapitalista lesz, és rá kell jönnie, hogy ha jót akar cselekedni, akkor ahhoz kíméletlennek is kell lennie. Brecht nagy hatású munkásságának középpontjában egy eszmény áll: az epikus színházé. Törekvése, hogy a néző érzelmi bevonódásának helyébe a racionális önvizsgálatot állítsa. Az Örkény társulatának törekvése, hogy kiderüljön, e kettő nem zárja ki egymást.

Sz.: Tenki Réka, Csákányi Eszter, Csuja Imre, Dóra Béla, Gálffi László, Pogány Judit
R.: Mácsai Pál

2021. november 26., 27., 28. és december 11., 18. 19:00, Örkény István Színház

Fotó: Horváth Judit

Grane – Képzelgések a Peer Gynt nyomán

Peer Gynt a drámairodalom egyik legkülönlegesebb figurája, akinek története elsőre céltalan sodródásnak tűnhet, ám valójában az egyéniség, a szabad akarat és a sors közti küzdelem példabeszéde. Blaskó Borbála új értelmezésében egy már idős Peer Gynt tekint vissza hosszú, kalandos életére. Múlt és jelen összeütközik, miközben emlékfoszlányok, elfeledett ismerősök, régi szerelmek és ádáz ellenfelek elevenednek meg a színpadon. A rendező-koreográfus édesapja, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Blaskó Péter alakítja a tévelygő Peer Gyntöt, partnerei az előadásban pedig saját fia, Blaskó Bence és Szilágyi Ágota színművésznő.

Sz.: Blaskó Péter, Blaskó Bence, Szilágyi Ágota
R.: Blaskó Borbála

2021. december 11., 12. 19:00, Bethlen Téri Színház

Karácsonyi misztérium

„Magyar népi betlehemesekből és karácsonyi népénekekből szerkesztettük játékunkat. A szövegkopásokat és nyelvi romlásokat autentikus forrásból merítve kiegészítettük és kijavítottuk, így a népi hagyomány epikus színházi vonásait megerősítettük. Az előadás térszerkezetét, jelrendszerét, színre állításának módját a középkori misztériumjátékok körmenetekben és búcsúkban máig is tetten érhető szemlélete és játékstílusa alapján alakítottuk ki. Szabadtéren és templomokban egyaránt játsszuk, mert a profán és szakrális mozzanatok kontrasztja a menny-föld-pokol hármas tagozódású misztériumszínpadán nagy hatókörű cselekménnyé ötvöződik.” (Bucz Hunor)

R.: Bucz Hunor

2021. december 19. 16:00, Térszínház

Ramazuri

A Ramazuri ellazít és elkápráztat, napfényt és derűt sugároz. A látványos, élő zenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánccirkuszi kavalkád január elején újra látható a Nemzeti Táncszínházban. A Duda Éva Társulat ezzel az esttel olyan szavakon túli, tágabb univerzumba invitál, ahol a kezdés pillanatában eltűnik az idő és élvezhetjük a pezsgő kalandot. Farkas Izsák és Szarvas Dávid élőzenei duója garantálja a teljesen egyedi karneváli hangulatot, melyben az elektroswing, az etno, a jazz és a hip-hop is megjelenik. Egyedi, megismételhetetlen percek az élet ünneplésére.

Koreográfus: Duda Éva

2022. január 7., 8. 19:00, Nemzeti Táncszínház

Fotó: Gordon Eszter

Tandem – humán balanszológia

Két koreográfia újjászületése két alkotótól, az Artus Stúdió és a Kompánia Színház koprodukciójában. Két mikróduó-töredék. Két ember – akik közül az egyik történetesen nő, a másik férfi – közötti kapcsolat, együttműködés. Mit jelent együtt alkotni valamit? Elengedni a harcot, engedni, hogy egy születő előadás arra menjen, amerre akar. Mi történik a tandembiciklin egy közösen megtett útszakaszon? Hogyan lehet fenntartani a törékeny egyensúlyt? Az egységből való megbomlástól valami új elérkezéséig. Az egyensúlytól az egyensúlytalanságig, az egésztől a részekig, és vissza.

Alkotók: Mayer Zita, Mózes Zoltán

2021. december 20., 21., 22. 20:00, Artus Stúdió

Teremtmények

Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján. Az Északi-sarkon kapaszkodik egymásba két alak. Teremtő és teremtmény. Apa és fiú. Gyilkos és áldozat, áldozat és gyilkos. Alapvető, emberi vágyaik mentén alakult a történetük pokoljárássá. Szeretetre, figyelemre vágytak. Arra, hogy elfogadják őket. Tudásra vágytak. Alkotni akartak. Szeretni akartak. Társat akartak. Változtatni akartak a világon. Új dolgokat létrehozni. Teremteni… A két alak története során az emberiséget meghatározó alapvető kérdések merülnek fel alkotásról, tudományról, felelősségről. Életről és halálról.

Sz.: Bányai Kelemen Barna, Rába Roland m.v., Pálos Hanna, Elek Ferenc, Bezerédi Zoltán
R.: Tárnoki Márk

2021. december 16., 17., 18., 22., 26. 19:00, Katona József Színház, Kamra

Teremtmények olvasópróba / Fotó: Horváth Judit