Jégpályák, vásárok, koncertek: 40+ zseniális hétvégi program Budapesten
- 2021. november 18-21. -

Ezen a héten is összegyűjtöttük nektek a most nyíló karácsonyi vásárokat, legjobb koncerteket, előadásokat, kulturális és gasztronómiai eseményeket. Nyitnak már a jégpályák is. Jöjjenek hát a legjobb hétvégi programok!

Több napos hétvégi programok

Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren (péntektől)

Idén újra megnyitja kapuit Budapest legnépszerűbb téli programja, a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren, ahol közel ötven kézműves egyedi termékeivel és gasztronómiai különlegességekkel várnak 2021. november 19. és december 31. között.

A legjobb hétvégi programok Budapesten: Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Budapest BonBon – Születésnapi kultúrfalatok (csütörtök-péntek)

Budapest november 17-én töltötte be a 148. életévét, ez alkolomból a Budapest BonBon újra beveszi a kerületek kulthelyeit november 17-19. között. Koncertek 23 helyszínen! Részletes program: ITT!

Westend Winter Wonderland (egész héten)

Téli csodavilág a Westend Tetőkerten november 14-től december 30-ig. Sült gesztenye, forralt bor, jégkorcsolya pálya, hangulatos körhinta és food truckok.

Létezik egy alternatív Budapest! – konferencia és háromnapos programkavalkád (péntek-vasárnap)

A Budapest Brand ALT.BP projektcsapata egy kulturális műfajokon átívelő konferencia során megkísérli megválaszolni a kérdést, hogy hol lehet a határ az alternatív és a popkultúra, az intézményesség s a függetlenség között. Hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig? Fellelhetőek-e a Kádár-rendszer és a szocializmus ellenkulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján? A kilenc helyszín mindegyike az eseménysorozathoz szervezett különleges programmal járul hozzá a kezdeményezés sokszínűségéhez.

Városligeti Műjégpálya — Nyitóhétvége 2021 (péntektől)

Hosszúra nyúlt szünet után pénteken újra megnyit Budapest legszebb jégpályája a Városligetben.

A legjobb hétvégi programok Budapesten: nyit a városligeti műjégpálya

Nemzetközi Macskakiállítás és kisállat-bemutató (szombat-vasárnap)

A kiállításon naponta több száz különleges macska, gyerekprogramok, táp- és felszerelésvásár vár titeket. A macskák mellett vadászgörények, tengerimalacok, sünök valamint egzotikus állatok is részt vesznek a rendezvényen.

Terézvárosi Garázsvásár (szombat-vasárnap)

A kerület lakói elkötelezettek a környezetvédelem, így az újrahasználat irányába, ezért 2021. november 20-án és 21-én civil kezdeményezésre Garázsvásárt szerveznek a Terézvárosi Önkormányzat és az Eötvös10 támogatásával.

Egy kirándulás is szuper hétvégi program lehet:

Hello Buda Winterland Nyitás! (szombat-vasárnap)

Porold le a korid és készülj az ünnepi hangulatra, mert szombattól a Hello Buda gasztroudvar varázslatos téli birodalommá alakul át. A nyitóhétvégén a jégpályahasználat mindenkinek ingyenes, a téli hangulatot pedig napközben DJ alapozza meg.

Sissi Őszi Tánchét (2021. november 20-26.)

10. alkalommal kerül megrendezésre november 20. és 26. között a Sissi Őszi Tánchét a Bethlen Téri Színházban, melynek programja idén is a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét a házigazda Közép-Európa Táncszínház (KET) bemutatójával indul, majd egy újabb előadásával zárul. A nyitónap egy fiatal lengyel koreográfus, Magda Skowron, a Krakkói Táncszínház koreográfusa és táncosa fejezi be tavaly elkezdett darabját, melyet az Ifjú Koreográfusok Fóruma pályázat nyerteseként készített. Utolsó nap a KET ambíciózus táncművészeinek szólóit láthatja a közönség.

Budapesti programok csütörtökön (2021. november 18.)

Nyeső Mari koncert a Gödörben

Nyeső Mari igazi singer-songwriter, maga írja a dalainak a szövegét és a zenéjét is, a koncerten pedig ő maga gitározik és énekel. Néha kritikus, néha fanyar, néha magasztos dalok ezek sok humorral, játékkal. Műjfaj nincs, leginkább a saját dalaira hasonlítanak ezek a dalok.

A legjobb hétvégi programok Budapesten: Nyeső Mari koncert

Ripoff Raskolnikov Band újra a Muzikum színpadán

Ripoff Raskolnikov tiszteletbeli magyar blueszenészként bő 8 éve állandó fellépője a Muzikum Klubnak. Ezen az estén zenekarával együtt áll színpadra. Dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát lefedik: mint a szerelem, az utazások, a mindennapok gondjai, szenvedély, veszteség, szépre való törekvés és az életéhség.

Trillion // Akvárium

Az underground körökben népszerű Trillion eredetileg alkalmi projektként indult, de annyira jól sikerült az együtt zenélés, hogy immár több lemez van a hátuk mögött, és számos hazai klub és fesztivál színpadán bemutatkoztak már. A zenekar november 18-án az Akvárium Klub KisHalljában csap a húrok közé, vendégük az Antares lesz.

Pénteki programok Budapesten (2021. november 19.)

Mucsi 12x – Öröknaptár könyvbemutató és dedikálás

Mucsi Zoltán, más néven Kapa szellemes és jól használható öröknaptárában a történelem és a művészvilág legismertebb koponyáiról mondja el a tőle megszokott lefegyverző őszinteséggel a véleményét. A szerzővel Marosi Viktor fényképész és Kadarkai Endre riporter beszélgetnek.

FRENK akusztik @Hunnia + Kávé Dávid

A multiinstrumentalista zenész (ének, dob, gitár, billentyűk) évekig havi vendége volt a Hunniának. Amióta zenekara újjá alakult, egyszálgitáros koncertjei ritka eseménynek számítanak.

Budapesti programok a hétvégén: Frenk koncert

EtnoBazár a Lámpásban

Megzenésített saját versek, balkáni és magyar turbofolk. Népek, régiók, nemzedékek, stílusok, műfajok, igricek, dalnokok és vérbeli muzsikusok bazári elegye.

Nirvana by Lugosi Dani & Takács Vilkó ✦ Hangos • Instant

A banda ez alkalommal is egy igazán hangos koncerttel, kitekert erősítőkkel és masszív jelenléttel idézi majd fel a grunge egykori zászlóshajóját.

iamyank – re:vision

“Az elmúlt néhány évet a saját világom peremterületein töltöttem új tapasztalatok után kutatva. A moduláris szintetizátor kísérletektől a klasszikus hangszerekig széles spektrumon kísérletezve teljesen magam mögött hagytam a korábbi lemezeket. Mielőtt a következő nagyobb fejezetbe kezdenék, szeretném meghálálni nektek a velem tartást egy olyan visszatekintő live set-el ami mindenbe belekóstol amerre 2013 óta jártam.” – iamyank

Ohnody & Analog Balaton lemezbemutató

Egy zseniális este, két fantasztikus fellépővel: az Analog Balaton lemezbemutatóval készül, Ohnody pedig a tavaly februári KisHallos lemezbemutatója után ezúttal teljes zenekarral érkezik a NagyHallba.

Malacka 25: Malacka és a Tahó | Boogie Mamma | Trandafir

Idén 25 éves Magyarország utánozhatatlan hangulatú koncertzenekara, a Malacka és a Tahó. A kerek jubileumot a nemrég új helyszínen megnyílt Gödör Klubban ünneplik meg két kiváló vendégzenekar és sztárvendégek társaságában. Az estét a hosszabb szünet után ismét koncertező, sírva-vigadós balkán punkot játszó Trandafir nyitja, és a vicces-ska hazai atyja (nagymamája), a két év után ismét színpadra lépő Boogie Mamma zárja.

Budapesti programok a hétvégén: Malacka és a tahó 25

A Kutya Vacsorája újra a Muzikumban

A Kutya Vacsorája a magyar underground muzsika egyik fényezetlen sarokköve, egy exkluzív zenei labor. Varga Livius helyenként filozofikus máskor ironikus szövegei mellett a hazai alternatív muzsikusok supergroupja húzza a zenei stílusokon átívelő talpalávalót.

Stranger Synths by Quixotic – Terminál

Egy estére Hawkins városává változik a Terminál tánctere, ahol 80as évek hangulatával átitatott mai és korabeli slágerekre bulizhatsz. A hangulatért, Quixotic az új retro hullám legismertebb hazai úttörője felel. Szettjei garantált audiovizuális időutazásra visznek a szinti hullámain. Karácsonyi izzók, retro arcadegépek a teljes Upside Down élményért.

Szombati programok Budapesten és környékén (2021. november 20.)

Gardrób Közösségi Vásár

Kinek ne lenne otthon számtalan ruhadarabja, melyet megunt, kinőtt, sosem vett fel, de sajnálja kidobni, mert ennél sokkal többre érdemesnek tartja őket? Tették fel a kérdést a Gardrób Közösségi Vásár szervezői, aztán kitalálták a ruhavásár ötletét. Te viszed a ruhákat, táskákat, kiegészítőket, csecsebecséket, ők pedig biztosítják a helyszínt és a közösséget. Ha pedig vásárlóként érkezel, itt garantáltan különleges darabokat találsz.

Budapesti programok a hétvégén: Közösségi vásár

Mackóvarrás az Emlékmackó Műhellyel

Pöttömke nem kér sok helyet ebből a világból. Nem nőtt nagyra, egészen aprócska termete van egy hasonszőrű mackóhoz képest. Ám ez kicsike mackó biztosan a kedvenced lesz! Ott lehet veled mindenhol: elfér a zsebedben, meglapul a táskád mélyén, de szívesen üldögél az íróasztalodon is, hogy téged minden nap mosolyra derítsen! Készítsd el te is Pöttömke mackót!

Panorámatúra a Hármashatár-hegyen

Barangolj egy mesebeli tájon alig negyed órára a város szívétől. Nézd meg Budapestet új magasságokból. A II. kerület színes, őszi erdejében sétálhattok végig, kényelmes, beszélgetős tempóban. Útközben megnézhetitek a helyi érdekességeket és piknikezhettek is egyet.

Gőzgombócozós Czakó Piacz

Jöhet eső, fújtat szél, a Czakó Piacz termelői mindig szeretettel várnak szombaton és vasárnap a Czakó utca 15-ben. Most hétvégén ázi gőzgombócot is felhattok a piacozás mellé.

blank

Asztro-matiné ‘Naprendszer’- csillagászat (nem csak) gyerekeknek

A program során a gyerekek könnyen érthető, de annál színesebb nyelvén magyarázzák el az univerzum érdekességeit, interaktív módon mutatják be a jelenségeket, és megválaszolják a gyerekek sokszor egyszerűnek tűnő, de fogas kérdéseit.

Harry Potter Nap a Budapest Gardenben

November 20-án a Budapest Gardenbe várnak minden olyan mágust, muglit, varázslótanoncot, boszit, aki megmérettetné Harry Potter tudását.

Cseh Tamás Budapestje – előadás és Vodku fiai koncert

„Itt van a város, vagyunk lakói Maradunk itt, neve is van: Budapest”- Cseh Tamás és művészete elválaszthatatlan Budapesttől, a nagyváros élményeitől, a törzshelyeitől. Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató előadásában Cseh Tamás Budapesthez fűződő kapcsolatát mutatja be, kiemelve a saját életében fontos színhelyeket, a Vízivárost és az Iskola utcát és azokat a Budapest története szempontjából jelentős helyeket, melyeket megénekelt. Az előadás után Vodku fiai adják elő Cseh Tamás dalait.

blank

Forralt bor x gesztenyesütés a Tompán

Szombaton igazi őszi forgatag lesz a Tompa/Páva sarkon. Itt minden lesz, ami igazi hüttehangulatot teremt.

#BUDAPESTNAPJA – játék, kaland, alkotás, zene minden szinten

A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja BTM Vármúzeum az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva vehetnek részt a látogatók a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon; a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon; valamint megismerkedhetnek múzeumunk olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy egy reformkori nyomdagép.

Éjszakai Hallgatag túra

Teliholdas éjszakán kalandos zarándoklat és igazi játékos közösségi élmény a szavakon és a komfortzónán túl.

Boszorkányok a Gellérthegyen séta

A séta során megismerheted a vallási küzdelmek, boszorkányperek és a pogány örökség Gellérthegyhez kapcsolódó történeteit. Megtudhatod, hogyan vált különböző szimbolikus küzdelmek terepévé a hegy, de egyben a közösségalkotás fontos helyszínévé is – legyen az vallási, eszmei közösség, vagy akár magának a nemzetnek megalkotása és reprezentálása.

blank

Többet magunkról – A Grecsó fivérek estje

A Grecsó fivérek estje különleges átmenet az irodalmi est és a zenés-táncos, színházi előadás között. A november 20-án a Várkert Bazárban megtekinthető produkció középpontjában Grecsó Krisztián írásai, valamint Grecsó Zoltán táncmozdulatai állnak, kiegészülve családi anekdotákkal és improvizatív jazz-zenével.

Nulladik óra / The Breakfast Club // Bem mozi

Egy hideg szombat reggel öt diák tölti büntetését az előkelő középiskola könyvtárában: a jó sportoló, a punk, az úrilány, a családi gondokkal küszködő tolvaj és az iskola esze, a csodagyerek. A nap folyamán ez az öt, szinte idegen ember ráébred arra, hogy sokkal több bennük a közös, mint azt valaha is álmodták.

colorStar ★25+20★ / A38 Hajó

A colorStar idén ünnepli fennállása 25. és második lemeze, a Via La Musica, 20. évfordulóját. Pszichedelikus tánczene űrutazáshoz. Robbanó televíziók, elektronikus tánczene, pszichedelikus utazás, új dimenziók, party, világzene, belső filmek, lüktető ritmusok, gitáralapú elecktrock.

Budapesti programok vasárnap (2021. november 21.)

WAMP Design Vásár

Novemberben is várnak kedvenc WAMP-os tervezőitek a város egyik legszebb panorámájával rendelkező helyszínén, a Bálna Budapest első emeletén. Válogassatok közel száz hazai alkotó egyedi design termékei közül, találjátok meg kedvenc darabjaitokat!

Délutáni séta a Duna partján: Város – Környezet – Klíma

Már a csapból is a klímaváltozás folyik, de még mindig nem tudod mi ez? Budapest múlt századi lakói rá sem ismernének a mai fővárosra, amit nem csak a benne élők, de a természet is folyamatosan formált. A Duna parton sétálva megismerhetitek azokat az eseményeket és változásokat, amik a lakókörnyezetünket formálták az elmúlt évszázadokban és megtudhatjátok mire számíthatunk a jövőben és vajon mi is az az „okos város”.

Ha egyedül sétálnátok Budapesten:

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 50 teltházas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

Versünnep Fesztivál Döntő 2021

Az elődöntőkön legjobban szereplő versenyzők csapnak össze a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében. Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött.

Gödör filmklub • BOLTI TOLVAJOK – vendég: Iványi Gábor

A történet a mai Japánban játszódik, ahol egyre aggasztóbb méreteket ölt a szegénység. A film főszereplői is napról-napra élnek. Egy aprócska otthonban három generáció zsúfolódik egymás hegyén-hátán, mégis a legnagyobb szeretetben. Szegényes keresetüket különböző bolti lopásokkal egészítik ki, a körülmények ellenére mégis boldognak látszanak. Egy váratlan esemény azonban súlyos titkokat hoz a felszínre, és az őket összekötő szálak pattanásig feszülnek. Ez a mozi mégsem a nyomor bemutatásáról szól elsősorban, hanem inkább a család jelentőségéről, a szeretetről és az összetartozásról beszél. Vajon mitől család egy család? A vetítés után IVÁNYI GÁBOR lelkésszel Baróti Éva beszélget.