A belvárosi sétaútvonal, ami rajzfilmfigurákkal enged betekintést a street art világába

Nem volt még ennyire érdemes Budapest utcáin nyitott szemmel járni, hiszen most bővelkednek csak igazán street art gyöngyszemekben.

A paste up-ok, vagyis falragaszok egyik sajátossága, hogy nemcsak az időjárás viszontagságainak, de nem egyszer rongálásnak is ki vannak téve, illetve időközönként a városon belül is változtatják a helyüket. Nem kizárt tehát, hogy jelenlegi válogatásunk állomásain idővel csak részben találjuk meg vagy egyenesen hűlt helyüket leljük a nyolcvanas évekből ismert, többnyire magyar rajzfilmfigurákat közismert kultfilmekkel ötvöző paste up-oknak, melyek egytől-egyig 0036 Mark utcaművész munkáját dicsérik. Sétáljatok egyet velünk!

Csőrmester x Robotzsaru

Sétánk első állomásáig, elhagyva a Magyar Nemzeti Múzeumot a Bródy Sándor utca bal oldalán a 40-es számig kell gyalogolnunk. Itt késztet minket először megtorpanásra 0036 Mark magyar rajzfilm és hollywoodi sikerfilm ötvözte alkotása. A Kérem a következőt! rajzfilmsorozatot talán nem kell senkinek sem bemutatnunk Dr. Bubóval és Ursulával az élen, a rajzfilmsorozatból itt mégis az erdő éber őre, Csőrmester bújt az 1987-es Robotzsaru bőrébe. Ahogy egyik street art alkotásnál sem, úgy itt sem érdemes gyorsan tovább szaladni, jó egy kis időt szánni az apró részletekre, amilyen például a „Love Ursula” felirat a karakter bal karján.

1088 Budapest, Bródy Sándor u. 40.

Fotó: Szabó Hajnalka

Macskafogó x Total Recall

A Bródy Sándor utcából a Vas és a Kazinczy utcán át haladva meg sem állunk a Dob utcáig. Az utca jobb oldalán, az árkádos részen kezdünk nyomozásba, keresünk és találunk nem is egy 0036 Mark-alkotást. A Macskafogó hősei, tudjuk jól, hogy előszeretettel köszönnek vissza a város grandiózus tűzfalfestményein vagy újraálmodott buszmegálló grafikájaként, itt, a Dob utcában azonban egy 90-es évekbeli klasszikussal ötvözött formájába futhatunk bele. A Total Recall – Az emlékmás című film karakterei Grabowski és a szőke balettpatkány, Cookie bőrében kacsintanak vissza ránk a falfelületről.

1074 Budapest, Dob u. 33.

blank
Fotó: László Orsolya

A legkisebb Ugrifüles x Donnie Darko

Nem kell messzire mennünk a Dob utcából, de még a 33-as számtól sem, az árkádok alól kisétálva, rögtön jobb oldalt találjuk a következő paste up-ot. A 70-es évek kultikus bábfilmsorozatának három főszereplője közül kettőt, elől a legkisebb Ugrifülest és Tüskéshátú sündisznót ismerjük fel, a háttérben pedig a 2001-es pszicho-thriller, a Donnie Darko egy elemi karakterét, Franket, a nyulat láthatjuk. És ha már korábban szó esett az apró részletekről, a legkisebb Ugrifüles fülén felfedezhetjük a film egy kultmondatát is, ami így hangzik: „A pusztítás a teremtés egy formája.”

1074 Budapest, Dob u. 31.

blank
Fotó: László Orsolya

Kockásfülű nyúl 18+

Nem kevesebb és nem is több, mint egy percet sétálunk tovább a szomszédos utcába, ahol a halmozott élvezetek égisze alatt, hova máshova, mint a Bobek Kert nyuszilogója szomszédságába költözött gyerekkorunk kockásfülű nyula. Nyusziból persze sosem elég, vélhetően ezért és persze nem kevés humor kíséretében került a kockásfülű nyúl kezébe a híres-hírhedt nyuszis magazin, a Playboy is. És ha ez a rengeteg, egymás hegyén-hátán található, népes nyúlkompánia még nem lenne elég, felmerül a kérdés, ki mást tudnánk elképzelni még a kockásfülű lábán, mint a kaján vigyorú, Bolondos dallamokból ismerős Tapsifülest?

1075 Budapest, Kazinczy u. 51.

blank
Fotó: László Orsolya

Mekk Elek x Mucsi Zoltán

Paste up-okat felfedező sétánk utolsó állomása az 51-es szám után az 52-es számhoz vezet minket. A Kazinczy utca helyett most azonban a Király utcára kanyarodunk, ahol a közel 2 méter magasan, az utcafronton elhelyezett konnektor abszurd látványa két ugyancsak magyar karakter megjelenítésére ösztönözte 0036 Markot. Mekk Elek ügyetlenkedéseit és Mucsi Zoltán örökzöld villanyszerelős jelenetét egyszerre jeleníti meg a street art művész legfrissebb, elsöprő sikert aratott alkotása.

1061 Budapest, Király u. 52.

blank
Fotó: László Orsolya