10 retró vendéglátóhely Budapesten, ami visszarepít az időben

Talán keresve sem találni olyan embert, aki ne vágyna manapság is gyerekkori élményeket idéző, kockás terítőre tett, jófajta menzás tányérban tálalt kiadós harapnivalókra. Ezért is gyűjtöttünk egy csokorba a legautentikusabb étkezdéket, kifőzdéket és ételbárokat, hogy legyen miből válogatnotok.

Róma Ételbár

Kultikus hely a Csalogány utcai Róma Ételbár, nem véletlenül, hiszen a tőle elválaszthatatlan egykori tulajdonos, Cica néni 32 éven át viselte szívén a környékbeliek életét, sorsának alakulását és étvágyának enyhítését. A 2020-ban újranyitott retró ételbár némi ráncfelvarráson esett át, de a lényeg nem változott, a kockás terítő, a családias hangulat és a kitűnő, házias ízek kék csíkos menzás tányérban tálalva.

1015 Budapest, Csalogány utca 20.

Öcsi étkezde

A hagyományos kifőzdék táborát gyarapítja az Oláh házaspár által immár több mint 30 éve működtetett Bérkocsis utcai Öcsi étkezde is, ahova nemcsak a törzsvendégek járnak vissza napról napra, de már az ő gyerekeik és unokáik is, hogy ugyanabban a kiadós, megfizethető és múltidéző ízélményben legyen részük, akárcsak felmenőiknek.

1084 Budapest, Bérkocsis utca 41.

Frici Papa kifőzdéje

„Jót, olcsón, szép helyen.” Ekképp szól Frici Papa kifőzdéjének mottója és stabilan tartja is magát ehhez egészen 1997-es megnyitása óta. A Király utcai kifőzde heti menüvel, napi ajánlattal, valóban megfizethető frissensültekkel, főzelékekkel, házi süteményekkel és nem utolsósorban baráti fogadtatással vár minden, már meglévő és leendő törzsvendéget.

1077 Budapest, Király utca 55.

Petruska Étkezde

A Ráday utcai Petruskában mintha megállt volna az idő. Az 1996 májusa óta működő családi vállalkozás fittyet hányva az őt körülvevő turistacélpontokra mind a mai napig ontja magából a magyaros ételeket, a megbízható minőséget és vele együtt a hagyományos étkezdei hangulatot, amit mindannyian őrzünk valahol a szívünk mélyén. Az állandó kínálat mellett napi ajánlattal is várják az időutazásra vágyókat.

1092 Budapest, Ráday utca 17.

Ica Mama Húsboltja

A kifőzde ötvözte Bartók Béla úti húsüzlet, az Ica Mama Húsboltja nap nap után csábítja üzletébe a lehető legváltozatosabb, ámde farkaséhes közönséget. Friss kínálatával, illatozó sültjeivel, pultban sorakozó változatos és nem egyszer a vevők igényei alapján alakított kínálatával egyszerűen verhetetlen, a város legjobb grillcsirkéje mellé ráadásul figyelmes kiszolgálás is jár.

1114 Budapest, Bartók Béla út 64.

blank

Kívánság Étkezde

Mit is kívánhatnánk, ha nem kockás terítőt a Kívánság Étkezde asztalaira, ahol békésen landol egy-egy csésze gőzölgő csontleves, egy kiadós főzelék és néhány szelet frissensült jófajta tejfölös uborkasalátával. A megfizethető árak ráadásul itt olyan kiadós adagokat rejtenek, hogy hiába jövünk ebédre, a vacsorára sem lesz gondunk.

1074 Budapest, Alsó erdősor u. 36.

Lacikonyha

A pecsenyesütőként aposztrofált óbudai Lacikonyha 1972 óta ontja magából messze a főváros legjobb rántott csirkecombjait. A hely és a konyha szíve-lelke, Évike néni rendületlenül és kifogyhatatlan lendülettel készült finomságaiért, sültjeiért messzebbről is jönnek, nagy elismerésnek örvendő művészembertől az egyszerű melósokig bárki, aki igazán finomat szeretne enni.

1033 Budapest, Reményi Ede u. 1.

blank

Pocakos lakatos

A Kén utcába tévedve és a Soroksári úton megtalálva a bejáratot, egyszeriben a Pocakos lakatos kifőzdében találhatjuk magunkat. Itt előétel gyanánt babgulyást illik kérni, majd sorban jöhetnek a tulajdonos által kínált békebeli finomságok: frissensültek, szalontüdő, rántott húsok és még ki tudja milyen elfeledésre ítélt, régimódi, múltidéző ételek.

1097 Budapest, Kén utca 2.

Bádog Gundel – Deszkacsárda

Sokaknak ismerős lehet Bábel István piaci kifőzdéje, a Pléh Csárda, amit a köznyelv ma már csak Bádog Gundelnek becéz, ahol se borravaló, se fél adag, se kóla nincs. Cserébe viszont kapunk mindenből emberes adagot, tálcáról lelógó rántott húst, tenyérnyi nagyságú máglyarakást és mellé hatalmas pohárban házi szörpöt.

1155 Budapest, Kolozsvár u. 48.

blank

Autós Étkezde

Nem véletlenül kapta nevét, a Maglódi út és a Téglavető utca sarkára épült, teraszán hosszú asztalokkal és padokkal megtoldott Autós Étkezde, ami elé játszi könnyedséggel pakolhatjuk le járművünket. A kiadós ételek itt sem szenvednek csorbát, az ablak előtti pultnál helyet foglalva kilátással falatozhatjuk el a kenyérszelettel megtoldott rántott húst, a púpos tányérnyi tarhonyás húst, mákos tésztával feltéve az i-re a pontot.

1106 Budapest, Maglódi út és Téglavető utca sarok

Kiemelt kép: Róma Ételbár