5 kihagyhatatlan őszi program és látnivaló Gyula hangulatos kis városában

Számtalan mesés látnivalót rejt Gyula városa, melyeket érdemes egy tartalmas kirándulás keretében még a tél beállta előtt felfedezni.

Gyulai Várszínház

Gyula több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, valamint az erődöt körülvevő tó partján, a festői fekvésű tószínpadon működik nyaranta az ország legrégebbi várszínháza. A minden évben sokszínű nyári színházi repertoár sok kultúrarajongót vonz a csendes délkeleti kisvárosba, valamivel kevesebben tudják azonban, hogy a turistaszezonon kívül, ősztől tavaszig is remek színházi és zenei előadásokat játszanak Gyulán, méghozzá a felújított kamaraszínházban. Idén novemberben többek között műsorra tűzik Ingmar Bergman klasszikusát, a Jelenetek egy házasságból című drámát, amelyet a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház tolmácsolásában láthat a közönség november 24-én.

5700 Gyula, Kossuth Lajos utca 13.

Fotó: Sutus Dolli

Százéves Cukrászda

Gyula egyik leglátogatottabb nevezetessége az 1840-ben alapított Százéves Cukrászda, amely közel 200 éve várja a kávézni, teázni, sütizni vágyó vendégeket, immáron főzött fagylalttal, Cadeau kézműves bonbonokkal és csokoládéval, valamint kihagyhatatlan süteményekkel. Az Erkel Ferenc téri házat egyébként 1801-ben építették, majd közel 40 éven keresztül gyógyszertár működött benne, amíg Salis András cukrászmester cukrászdát nem nyitott a helyén. Több, a XIX. századból fennmaradt bútor és dísztárgy még ma is a helyiség éke, az egykori cukrászműhely helyén pedig korabeli eszközökkel felszerelt cukrászmúzeumot rendeztek be, amely egyedülálló látnivalónak számít az országban.

5700 Gyula, Erkel Ferenc tér 1.

Gyulai Almásy-kastély

A 2016-ban befejeződött példaadó műemlék-felújításért díjat nyert gyulai Almásy-kastély betekintést enged a főurakat kiszolgáló személyzet titkos életébe. A grófi családok mindennapjai mellett arról is lehull a lepel, hogyan éltek és milyen feladatokat láttak el a nemesség életét láthatatlanul kényelmessé tevő emberek. A kastély állandó kiállításán túl szabadulószoba is várja az érdeklődőket az épület borospincéjében, ahol az úri élettel kapcsolatos, tematikus kalandban lehet része a résztvevőknek. Mindemellett az őszi szombatokon este fél 7-kor gyertyafényes épületbejáráson fedezhetjük fel a pincét és a cselédlépcsőt, valamint a XIX. század esti fényviszonyai között csodálhatjuk meg a főúri enteriőrt.

5700 Gyula, Kossuth Lajos utca 15.

Gyulai Várfürdő

A legtöbb látogatót tagadhatatlanul a termálvizes fürdő vonzza Gyulára, melynek elődje egészen a török időkig nyúlik vissza, amikor is Evlia Cselebi török utazó összesen 11 gyulai fürdőről tett említést feljegyzéseiben. Jó pár évszázadot várni kellett azonban, míg először feltört a mélyből a ma már híres gyulai termálvíz 1958-ban, ami fél évvel később, májusban már tele is töltött egy medencét. A fürdő rohamos fejlődésének következtében az 1970-es években Gyula volt az első város az országban, ahol minden gyermek úszásoktatásban részesült. Az elmúlt 50 évben sem csillapodott a fejlesztések üteme, ma már szaunaházakkal, gőzkabinnal, wellnessfürdővel és családi élményfürdővel várják a látogatókat, a gyógyhatású termálmedencék és kezelések mellett.

5700 Gyula, Várkert utca 2.

Séta és evezés a kanális partján

Gyula városközpontján keresztülfolyik a mesterséges Élővíz-csatorna, amely – ahogy arra a helyiek körében elterjedt Körös-csatorna elnevezés is utal – az egykori Fehér-Körös-holtág medrében talált magának utat. A takaros kis házak hátsókertjénél folyó kanális partját sárgás-barnás színekre festi az ősz, igazán kellemes hosszú, ráérős sétákat tenni tehát a víz mentén. Az aktívabb kikapcsolódásra vágyók beregisztrálhatnak a helyi Tourinform Iroda indiánkenus felfedezőtúráinak egyikére, amely során vadregényes kalandok közepette közelebbről megismerkedhetünk az Élővíz-csatorna és a Körös-vidék élővilágával.

Jelentkezés: 5700 Gyula, Kossuth Lajos utca 7., Tourinform Iroda