5 kihagyhatatlan őszi program és látnivaló Gyula hangulatos kis városában

Hamarosan búcsút mondunk a természetet szépen lassan álomba ringató ősztől, de még mielőtt végleg elköszönnénk, tartsatok velünk egy tartalmas gyulai kirándulásra novemberben!

Gyulai Várszínház

Gyula több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, valamint az erődöt körülvevő tó partján, a festői fekvésű tószínpadon működik nyaranta az ország legrégebbi várszínháza. A minden évben sokszínű nyári színházi repertoár sok kultúrarajongót vonz a csendes délkeleti kisvárosba, valamivel kevesebben tudják azonban, hogy a turistaszezonon kívül, ősztől tavaszig is remek színházi és zenei előadásokat játszanak Gyulán, méghozzá a felújított kamaraszínházban. Idén novemberben többek között műsorra tűzik Ingmar Bergman klasszikusát, a Jelenetek egy házasságból című drámát, amelyet a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház tolmácsolásában láthat a közönség november 24-én.

5700 Gyula, Kossuth Lajos utca 13.

Fotó: Sutus Dolli

Százéves Cukrászda

Gyula egyik leglátogatottabb nevezetessége az 1840-ben alapított Százéves Cukrászda, amely közel 200 éve várja a kávézni, teázni, sütizni vágyó vendégeket, immáron főzött fagylalttal, Cadeau kézműves bonbonokkal és csokoládéval, valamint kihagyhatatlan süteményekkel. Az Erkel Ferenc téri házat egyébként 1801-ben építették, majd közel 40 éven keresztül gyógyszertár működött benne, amíg Salis András cukrászmester cukrászdát nem nyitott a helyén. Több, a XIX. századból fennmaradt bútor és dísztárgy még ma is a helyiség éke, az egykori cukrászműhely helyén pedig korabeli eszközökkel felszerelt cukrászmúzeumot rendeztek be, amely egyedülálló látnivalónak számít az országban.

5700 Gyula, Erkel Ferenc tér 1.

Gyulai Almásy-kastély

A 2016-ban befejeződött példaadó műemlék-felújításért díjat nyert gyulai Almásy-kastély betekintést enged a főurakat kiszolgáló személyzet titkos életébe. A grófi családok mindennapjai mellett arról is lehull a lepel, hogyan éltek és milyen feladatokat láttak el a nemesség életét láthatatlanul kényelmessé tevő emberek. A kastély állandó kiállításán túl szabadulószoba is várja az érdeklődőket az épület borospincéjében, ahol az úri élettel kapcsolatos, tematikus kalandban lehet része a résztvevőknek. Mindemellett az őszi szombatokon este fél 7-kor gyertyafényes épületbejáráson fedezhetjük fel a pincét és a cselédlépcsőt, valamint a XIX. század esti fényviszonyai között csodálhatjuk meg a főúri enteriőrt.

5700 Gyula, Kossuth Lajos utca 15.

Gyulai Várfürdő

A legtöbb látogatót tagadhatatlanul a termálvizes fürdő vonzza Gyulára, melynek elődje egészen a török időkig nyúlik vissza, amikor is Evlia Cselebi török utazó összesen 11 gyulai fürdőről tett említést feljegyzéseiben. Jó pár évszázadot várni kellett azonban, míg először feltört a mélyből a ma már híres gyulai termálvíz 1958-ban, ami fél évvel később, májusban már tele is töltött egy medencét. A fürdő rohamos fejlődésének következtében az 1970-es években Gyula volt az első város az országban, ahol minden gyermek úszásoktatásban részesült. Az elmúlt 50 évben sem csillapodott a fejlesztések üteme, ma már szaunaházakkal, gőzkabinnal, wellnessfürdővel és családi élményfürdővel várják a látogatókat, a gyógyhatású termálmedencék és kezelések mellett.

5700 Gyula, Várkert utca 2.

Séta és evezés a kanális partján

Gyula városközpontján keresztülfolyik a mesterséges Élővíz-csatorna, amely – ahogy arra a helyiek körében elterjedt Körös-csatorna elnevezés is utal – az egykori Fehér-Körös-holtág medrében talált magának utat. A takaros kis házak hátsókertjénél folyó kanális partját sárgás-barnás színekre festi az ősz, igazán kellemes hosszú, ráérős sétákat tenni tehát a víz mentén. Az aktívabb kikapcsolódásra vágyók beregisztrálhatnak a helyi Tourinform Iroda indiánkenus felfedezőtúráinak egyikére, amely során vadregényes kalandok közepette közelebbről megismerkedhetünk az Élővíz-csatorna és a Körös-vidék élővilágával.

Jelentkezés: 5700 Gyula, Kossuth Lajos utca 7., Tourinform Iroda