Sütőtökös brownie, az ősz íze egy süteménybe zárva

A sütőtök óriási népszerűségnek örvend az őszimádók körében, és gyakorlatilag nem létezik olyan fogás, amibe még nem csempészték bele hozzávalóként. A különböző fűszerekkel megspékelt sütőtök a csupacsokis brownie tömény, édes ízével is mennyei kombinációt képez, így tökéletes választás, ha még kiélveznétek az ősz aromáit, mielőtt beüt a mézeskalács-őrület.

Sütőtökös brownie
Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 16 szelethez)

A brownie tésztájához

  • 3 tojás (M-es méretű)
  • 250 g kristálycukor
  • 240 g olvasztott vaj
  • 4 és ½ ek finomliszt
  • 3 ek kakaópor
  • ½ tk őrölt fahéj

A sütőtökös krémhez

  • 200 g sült tök
  • 3 és ½ ek kristálycukor
  • 1 nagyobb tojás (L-es méretű)
  • 210 g mascarpone
  • 2 és ½ ek finomliszt
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűszeg

A mascarponekrémhez

  • 250 g mascarpone
  • 140 g habtejszín
  • 60 g porcukor
  • 10 g habfixáló
  • ½ narancs héja
  • ¼ narancs leve
  • ¼ citrom leve

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy kb. 18×27 cm-es forma alját kibéleljük sütőpapírral.
  2. Először elkészítjük a tökös krémet. Ehhez a már kihűlt sütőtököt kikaparjuk, és botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a mascarponét, a lisztet és a fűszereket. A krémet habverővel elkeverjük és félrerakjuk.
  3. Ezután következik a brownie. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a kakaót és a fahéjat. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, hozzácsurgatjuk az olvasztott langyos vajat, és simára keverjük. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket, és az egészet alaposan összeforgatjuk.
  4. A brownie tésztájából kb. 4 evőkanálnyi mennyiséget félrerakunk, és a többit belesimítjuk a sütőnk aljába, majd erre ráöntjük a tökös krémünket. A 4 evőkanálnyi tésztát ezután egyenletesen rácsurgatjuk a tökös krémre, és egy kés vagy villa segítségével márványosra húzzuk.
  5. Ezután mehet is a sütőbe, ahol kb. 35 perc alatt készre sütjük. Akkor lesz kész, ha a közepe már remegős. Miközben hűl, elkészítjük a mascarponés krémet.
  6. A krém hozzávalóit mind egy tálba tesszük, habverő segítségével kihabosítjuk és egyenletesen rásimítjuk a kihűlt sütemény tetejére.
  7. A süteményt hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára, majd felszeleteljük, és fogyaszthatjuk is.

A receptet köszönjük Gál Melániának.