Újra látogatható Sümeg barokk pompában tündöklő palotája

Hosszú kutató- és restaurátori munkának köszönhetően Sümeg Püspöki Palotája most újra barokk fényben tündököl.

Sümeg Püspöki Palota

November 2-től ismét barokk fényében várja látogatóit az egykori Veszprém-egyházmegyei püspök, Padányi Biró Márton által építtetett Püspöki Palota. A várhegy déli lejtőjén álló barokk rezidencia a több száz éves régi püspöki kúria alapjaira épült, melynek eredeti falai ma is megtalálhatók az immár felújított épületen belül.

Sümeg Püspöki Palota

A felújításnak köszönhetően nemcsak a műemlékegyüttes jelentős része vált bejárhatóvá: megújultak például a palota belső terei, a restaurátorok láthatóvá tették az egykori freskótöredékeket, de munkájuk nyomán rokokó stukkódíszek is új életre keltek. A kivitelezés keretében restaurált műtárgyak kerültek vissza eredeti helyükre és sor került az emelten található, gazdagon díszített könyvtárszoba helyreállítására is.

Sümeg látnivalók

Az épület falai közé ráadásul helyi finomságokkal büszkélkedő kávézó, múzeumshop és minden korosztályt megszólító interaktív tárlat is költözött, mely egy 18. századi történetet jár körül, Padányi Biró Márton dicsőséggel, művészettel, alkotásokkal, hitvitákkal vagy épp bukással tarkított élete mentén.

Sümeg látnivalók

A palotába lépve a látogatókat rejtett zugok, titkos helyiségek, álcázott ajtók is várják, de megcsodálhatják az megújult Püspöki Palota emeletén az ország legnagyobb rokokó kályháját is. A tervek szerint a Püspöki Palota megújult belső udvara rendezvényudvarként funkcionál majd, igen impozáns kilátással a Sümegi Várra.

Sümeg látnivalók

Elérhetőség:
Sümegi Püspöki Palota
Sümeg, Szent István tér 8.