6 színházi előadás Budapesten, amire érdemes beülnöd novemberben

Töretlenül, immár harmadik hónapja robog előre a 2021/22-es színházi évad, amely bízunk benne, jövő nyárig egy fikarcnyit sem veszt lendületéből. Ezúttal olyan előadásokat listáztunk, melyekre témájuk, koncepciójuk vagy megvalósításuk miatt mindenképp érdemes lesz ellátogatni novemberben.

A testőr

Molnár Ferenc A testőr című vígjátéka igazi klasszikus, amely bővelkedik remek fordulatokban és vicces jelenetekben. Hogy ki is a testőr, és kit vár a Színésznő annyira otthonában? Férje biztosan elutazik? És a család barátja, a Kritikus valóban olyan kedves és elfogult, mint ahogy azt látjuk? Mi a helyzet a Mamával? A Mama mindent tud és mindig is mindent tudott? És persze a darabból elengedhetetlen a szobalány, aki valóban szerelmes? De kibe? Molnár darabja megannyi kérdést vet fel, melyre az Art-Színtér előadása válaszol, vagy mégsem?!

Sz.: Debreczeny Csaba, Járó Zsuzsa, Kútvölgyi Erzsébet, Dolmány Attila, Kakasy Dóra, Koleszár Bazil Péter

R.: Vass György

2021. november 3. 19:00, Eötvös10 Művelődési Ház

Az utolsó tűzijáték

Ismert színésznő érkezik az erdő közepén létesített szanatóriumba, ahol évek óta nem látogatta – valaha szintén közismert – édesanyját. Beszélgetésbe elegyedik anyja ápolójával, aki meglepően sokat tud családi múltjukról, és még többre kíváncsi. Az alkotók egy szívmelengető „hollywoodi”, és egy sötét tónusú „bergmani” anya–felnőtt lány viszonyon keresztül keresik a válaszokat, melyek dialógusra lépnek egymással a néző fantáziájában.

Sz.: Udvaros Dorottya, Földes Eszter

R.: Csábi Anna

2021. november 6. és december 7. 19:00, Bethlen Téri Színház

Beszélő fejek

Alan Bennett brit regény- és drámaíró 13 részes monológsorozatából Puskás Tamás négyet álmodott a Centrál Színház színpadára. A társulat október végén bemutatott előadásának főszereplői olyan hétköznapi emberek, akik nem mindennapi helyzetekben találják magukat. A néhol humoros, néhol pedig egyenesen szívfacsaró történeteket hallgatva ráébredünk, hogy a szürke kisemberek élete valójában egyedi és megismételhetetlen. Az egyszerűnek tűnő emberi sorsok elbeszélését szeretetteljes irónia és fordulatos történetmesélés teszi teljessé.

Sz.: Borbás Gabi, Scherer Péter, Liptai Claudia, Sztarenki Dóra

R.: Puskás Tamás

2021. november 12., 27., Centrál Színház

blank

Érintés Paradoxon

Az Artus – Goda Gábor Társulata november 30-án a Nemzeti Táncszínházban mutatja be a 2021/2022-es évad első új, nagyszabású előadását, az Érintés Paradoxont. „Két test egy pontban összeér. Ez a pont most már közös. Két test, két ember ebben a közös pontban találkozik. Megérintődnek. Megérintve lenni annyi, mint valami kivételesen érzékeny, intim, mély állapotba kerülni. Ilyenkor valami igazán fontos, valami lényegi történik. Az előadás műfaja Artus, vagyis a mozdulatok, a szavak, az akciók, a képek, a zene mind egyetlen és közös irányba mutatnak, amerre haladva talán érintettekké válhatunk.” (Goda Gábor)

Rendező-koreográfus: Goda Gábor

2021. november 30. 19:00, Nemzeti Táncszínház, Nagyterem

blank

Kabaré

Az 55 éve sikert sikerre halmozó, világhírű musicalt idén nyáron álmodta színpadra Béres Attila rendező, Cziegel Balázs díszlettervező, Barta Dóra koreográfus és a Vígszínház teljes társulata. Ősszel a grandiózus előadás a szabadtéri színpadról a színház impozáns nagytermébe költözött, hogy immár az évad állandó repertoárjának részeként repítse el a nézőket az 1930-as évekbeli Berlin ócska lokáljába, ahol minden este az extravagáns Sally Bowles szórakoztatja az egybegyűlteket visszafogottságot hírből sem ismerő kabaréműsorával.

Sz.: Seress Zoltán, Szilágyi Csenge/Dobó Enikő, Igó Éva, Kern András, Brasch Bence

R.: Béres Attila

2021. november 3., 11., 27., 28., Vígszínház

blank
Fotó: Dömölky Dániel

Magyar Elektra

„…Clitemnestra az ő jámbor férjét, Agamemnon királyt, ketten Aegistusszal álnoksággal megölték […], nagy sok
ideig vígan laktak az királyságban, de az király fia, Orestes, kit az nénje, Elektra, jámbor oktató Mestertűl bölcsőbeli korában más országba küldött volt, emberkort érvén titkon hazajőve, és atyja halálát mind az kettőn megtorolja.”

Sz.: Csuka János, Kovács J. István, Szamosvári Gyöngyvér, Papp Annamária, Bódi Beáta, Vajkó Anísia, Kovács Ákos, Téglás Márton

R.: Bucz Hunor

2021. november 10. és 11. 19:00

blank