Nemzetek konyhája: 11 szenzációs budapesti étterem, ami világ körüli utazásra hív

Repjegy, vonat- és buszjegy megváltása nélkül, csomagok és bőröndök híján ezúttal Japántól Indián át egészen Latin-Amerikáig kalandozunk, hiszen 11 budapesti vendéglátóhelyen fedezzük fel a legkülönfélébb nemzetek konyháinak specialitásait. Tartsatok velünk!

India: Bombay Budapest

A belváros szívében található a nyüzsgő nagyvárosi élet legújabb színfoltja, a Bombay Budapest – az első olyan indiai étterem, mely könnyed hangulatot áraszt és kortárs indiai ételeket kínál. A séf által megálmodott gasztronómiai ínyencségekkel az indiai konyha profin elkészített ízeibe kóstolhatunk bele, ilyen például a banánlevélben sült hal, a bőséges rizsalapú egytálételek, az omlós-szaftos bárány, az étlapról elmaradhatatlan vajas csirke és az étterem logójából is ismert Szent Jakab-kagylós ételek. Hétvégente DJ-dallamok fűszerezik az estét, előzetes foglalás után pedig a privát teremben, többedmagunkkal, full koncept ajánlattal élvezhetjük az étterem könnyed hangulatát. Az asztalfoglalás kötelező!

1051 Budapest, Október 6. u. 17.

Bombay Budapest

Brazília: Ipanema Brazilian Grill

Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, latin-amerikai ízekkel és brazilos pezsgéssel várja vendégeit a hűvösebb hónapokban is a belvárosi Ipanema Brazilian Grill. A meleg és hangulatos belső terek, a kellemes zene egyszerre feledtetik a kinti hideget és idézik meg Brazília trópusi hangulatát, amit tovább fokoz a kétféle változatban elérhető Churrasco-élmény, mely koktélokkal, előételekkel, omlósra sütött grillhúsokkal és autentikus desszertekkel kínál teljes körű ízutazást. A Latin-Amerikába repítő ételek kínálata itt azonban nem áll meg: az á la carte menü széles kínálata, felnőtteket és gyerekeket egyaránt megszólító menüajánlata, kihagyhatatlan guacamoléja és ötféle Caipirinha koktéljának minden cseppje ugyancsak a délies virtust idézi.

1051 Budapest, Erzsébet tér 9-10.

Ipanema

Japán: Matcha Tsuki

A japánok „zöld aranya”, a hihetetlenül egészséges matcha világhódító útja 2020 októberében érkezett fontos állomáshoz. Ekkor költözött ugyanis a belváros szívébe, a Kálvin térre Közép-Európa első tematikus matchabárja, ahol olyan mindennapi édességeket és italokat kóstolhatunk nem mindennapi kivitelben, mint a latte, a limonádé, a brownie, valamint a sajt- és csokitorta, különleges zöldteaporral elkészítve. A Matcha Tsukiban enyhébb és intenzívebb ízvilágú, sőt mi több, vegán desszertekkel kényeztethetjük magunkat, mindezt úgy, hogy az egészségünk miatt egy percig sem kell aggódnunk. A Kálvin tér után feltétlenül látogassatok el frissen nyílt második egységükbe, az Allee-ba ami elsősorban az újbudaiaknak idézi meg a matchamennyországot.

1053 Budapest Kálvin tér 2.
1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 8-10. (Allee)

Matcha Tsuki

Franciaország: à table!

Az à table! története 2011 tavaszára nyúlik vissza, hiszen ekkor nyitott meg első üzletük a Fény utcai piac szomszédságában, a Retek utcában. Kínálatát autentikus francia kenyerek, péksütemények és desszertek adják, melyek a kiváló francia és magyar alapanyagokra, valamint a kézművességre és a hagyományokra alapoznak, és frissen készülnek az à table! műhelyében. Tíz év elteltével immár 13 à table! üzlet gondoskodik arról, hogy a francia vidék gasztronómiai értékei még több emberhez juthassanak el, többek között az Arany János utcában, az Árkádban, a Balzac utcában, a Böszörményi úton, a Madách és a Márton Áron téren, a MOM Parkban, a Retek és a Wesselényi utcában, az Etele és a Corvin Plázában, a Klapka utcában és Sasadligeten.

á table

Olaszország: Alessio

A Pasaréti úti fák árnyékában megbúvó Alessio a II. kerület egyik legkedveltebb olasz vendéglátóhelye. A népszerűsége ellenére is családias hangulatot árasztó, vendégszeretetéről városszerte híres étterem immár több mint tíz éve fogadja hamisítatlan olasz ízekkel és barátságos atmoszférával a betérőket, akik a nap bármely szakában elidőzhetnek a színesedő fák látványára nyíló hatalmas ablakok mellett. Egy meghitt őszi estén elköltött, mediterrán vacsoránkat itt kezdeni és befejezni felér egy világ körüli utazással: a helyben gyúrt ravolik és gnocchik, a tenger ajándékának zamata, egy-egy bravúros csavarral megalkotott egyszerű, mégis nagyszerű leves nem is gondolnánk, milyen messzire repít majd.

1026 Budapest, Pasaréti út 55.

Alessio

Spanyolország: FelisaTapas Bar

Kényelmes, ráérős, az étel és az élet élvezetének élményével hozott újat Budapest gasztrotérképére a májusban nyílt FelisaTapas Bar. A Bazilika fényeiben még javában fürdő belvárosi étterem falai közé ekkor a pazar ételeken és a spanyol italkínálaton túl ráadásul mediterrán életérzés is költözött. Az ízletes tapasok, a mediterrán sajtok, az ibérico sonkák és padrón paprikák felett a lehető legjobb megalapozni az este hangulatát, hogy aztán a komolyabb fogások csak tovább emeljék az est fényét. Bátran betérhetünk hozzájuk, ha házilag készített sangríába vagy különleges körtesziruppal megcsavart Felisa Spritzbe kortyolnánk, netalán ínyenc katalán krémre és a városszerte ritkaságnak számító churrosra fáj a fogunk.

1051 Budapest, Zrínyi utca 16.

Felisa

Ausztria: Kis Tirol Fogadó

Nem kell nyakunkba venni egész Nyugat-Magyarországot, ha némi alpesi hangulatra ácsingózunk, hiszen a XVI. kerületi Kis Tirol Fogadóba lépve máshol nem is érezhetnénk magunkat, mint az osztrák hegyek egyik bensőséges kis hüttéjében. Az ételek közül természetesen nem hiányozhat a frissen sült bajor perec, a bajor káposztával körített, egyszerre ropogós és omlós csülök vagy épp a sörtésztás hagymakarika, ami mellé könnyen csúszik a csapból szüntelenül folyó jéghideg sör. Útban hazafelé pedig két dolgunk lesz csupán: megvitatni, melyik volt finomabb, a gőzgombóc vagy a smarni, és az ételek mellé kínált tradicionális hangulat hírét messzi földre vinni.

1161 Budapest, Batthyány u. 74.

Kis Tirol

Mexikó: Iguana Bar & Grill

Eredeti fiestahangulatot varázsol a három kolorádói srác által alapított, Zoltán utcai Iguana Bar, ami 1997 óta stabil állomása a budapesti kulináris kalandok mexikói útvonalának. Kukorica-krémlevesüket például csak a jalapenos sajtkrémleves múlja felül, ami után játszi könnyedséggel csúszik valamely kiváló chili, fajita vagy épp Iguana-specialitás, hogy végül a mexikói somlói tegye fel Mexikó i-jére azt a bizonyos pontot. Ropogós chimichangájuk, még ropogósabb jalapeno peppersük, de jéghideg sörrel és margarita kíséretében fogyasztott quesadillájuk sem hagyja egy pillanatig sem, hogy latin-amerikai ízélményünk valaha is túlontúl megkopjon.

1054 Budapest, Zoltán u. 16.

Iguana

Libanon: ARZ Lebanese Restaurant

Egy kényelmes, a mindig pezsgő Dunakorzón tett sétánk alkalmával dönthetünk úgy, hogy az InterContinental Budapest szállodába lépve egyszerre a libanoni kulináris kultúra világába is bekukucskálunk. Az ARZ-ban helyet foglalva, a Várnegyedben és annak fényeiben gyönyörködve egyszerre élvezhetjük a hideg és meleg mezzék gazdag ízvilágát, valamint a libanoni kóstolótál ízlelőbimbókat elbűvölő minden egyes tagját. A libanoni kultúrában az étel az életet szimbolizálja, osszuk hát meg bátran tradicionális libanoni kenyérsalátánkat, minden porcikát megmelengető, hagyományos libanoni lencselevesünket, és koccintsunk az élet élvezetére a hófödte hegycsúcsok által körbeölelt Bekaa-völgy egy ízletes borával.

1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 12-14.

ARZ Libanoni Étterem

Izrael: Carmel Kóser Étterem

A Dob utcáról a Kazinczy utcába kanyarodva találjuk az immár több, mint 30 éve a belvárosban járók-kelők, a zsidó konyha specialitásai iránt érdeklődők mindig megújuló bázisát, a Carmel Kóser Éttermet. A glatt kóser étlap a zsidó ételkülönlegességeken túl a nemzetközi és magyar fogások világába is nyújt betekintést. Így fér meg egymás mellett a hortobágyi húsos palacsinta és az izraeli húsos táska, a kreplach kacsaburger és a sólet, vagy épp a gyömbéres halnyárs és a debreceni kolbász. Azoknak pedig, akik szeretnék családi összejövetelük alkalmával a lehető legnagyobb nyugalomban itt elkölteni közel-keleti ínyencségüket, a VIP különterem meghittsége a lehető legjobb helyszínül szolgál majd.

1075 Budapest, Kazinczy u. 31.

Carmel

Szíria: Papa Gyrosa

A Millenáris mindig zsongó miliőjében, a Lövőház utcában bújik meg Szíria kulináris különlegességeibe oltott legjava, a Papa Gyrosa. Az étterem tulajdonosának nem titkolt célja, hogy a szír olívaültetvények alatt megélt, kedves gyerekkori emlékeket az autentikus hangulattal és a nagymama titkos receptjeivel ötvözve hozza közelebb hozzánk. A Közel-Kelet egyik legkedveltebb gyümölcse, a gránátalma például salátától, főételen át az italokig a lehető legtöbb formában megjelenik. Törjünk egy nagy falatot a frissen sült arab kenyerünkből, kóstoljunk bátran a töltött avokádóba, a gyógynövényekből és zöldségekből készített fáraók ősi eledelébe vagy a ház specialitásába, a berjaniba – nem fogunk csalódni!

1024 Budapest, Lövőház utca 27/B

papa gyrosa

Nyitókép: FelisaTapas Bar