Gitárlegendák koncerteznek októberben a Nemzetközi Gitárfesztiválon

A gipsy swing és a balkán gitárlegendáinak koncertjét hallgathatjuk meg az idén ősszel megrendezett Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál keretein belül.

Magyarország nemzetközi hírű gitáros eseménye, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál idén minden szempontból rendhagyóan kerül megrendezésre. Egyrészt – tekintettel a külföldi versenyzők nagy számára –, online esemény formájában várja a résztvevőket és koncertlátogatókat egyaránt, másrészt a klasszikus gitáron kívüli legendás stílusikonok is bemutatkoznak idén a fesztivál programjában.

Október 22-én a német Joscho Stephan Trió lép színpadra virtuóz gypsy swing koncertjükkel. Folytatják az 1930-as évek Django Reinhardt-i hagyományát, nemcsak megőrizve annak szellemiségét, hanem tovább építve, tovább gondolva azt. Joscho Stephant Nashville-től New York-ig méltatja a sajtó, az Acoustic Guitar Magazine szerint egyenesen „benne rejlik a cigány jazzgitározás jövője”.

Joscho Stephan Trió

A Balkán két gitárkirálya, Miloslav Tadić (SRB, USA) és Vlatko Stefanovski (MK) közösen adnak koncertet október 30-án. A két művészt messzire vitte a hat húr: Tadić Placido Domingotól Marcus Stockhausenig a legnagyobbakkal koncertezett, kiválóan improvizál, zenét szerez és kísérletezik többek között az európai klasszikus zene, a flamenco és a népi hagyományok mentén. Vlatko Stefanovski elképesztő szólókarriert tudhat magáénak, jól ismert egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről, amelyért rajong a közönség.

Vlatko Stefanovski és Miroslav Tadic

A koncertek jegyvásárlás után online követhetők a koncert dátumától kezdve több napon át a fesztivál weboldalán és a www.jegy.hu oldalon.