5 hangulatos régiségbolt Budapesten, ahonnan hazavihetjük a múlt ránk maradt kincseit

Szertelen fővárosunknak bőven vannak olyan helyszínei, melyek előtt megállva úgy érezzük, megállt az idő. Ajánlónkban olyan hiánypótló ékszerdobozokat mutatunk, ahol ráadásul a megállt idő ránk maradt emlékei és tárgyai közül szemezgethetünk.

retrohungary

A belváros forgatagából nyíló árkádos Paloma udvarában, a félemeletre vezető lépcső végén lévő designboltok között találjuk a retro üzletek egy elhivatott és híres zászlóshajóját, a retrohungary-t. A Sebők Judit és Borbély Tamás gyűjtőszenvedélye, kiapadhatatlan kíváncsisága és kutatóvágya által életre hívott, majd 2019-ben megnyílt üzletben az időutazás nem is kifejezés. A régi korok tárgyai és történetei között legkorábbra egészen az ’50-es évekig kalandozhatunk vissza, de bőven akadnak a ’80-as évekről mesélő tárgyi emlékek is, melyeket szintén megszemlélhetünk, kézbe vehetünk. Sorra felkutatott és mentett porcelánjaik közül nincs olyan, ami ne lehetne lakásunk méltó dísze vagy épp meghitt gyerekkori emlékeink megérdemelt képviselője.

1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14.

Industrial Lamp Budapest

Az Industrial Lamp Budapest Budafoki úton található műhelye valójában bebocsátás az industrial, a vintage és a retro termékek majdhogynem kimeríthetetlen univerzumába. Eredetileg, fő profiljuk alapján az ipari lámpák értékesítése volt elsődleges tevékenységük, ezeken a kincseken kívül azonban jócskán találni náluk bútorokat, berendezési és vintage tárgyakat havonta jelentkező és védjegyükké vált garázsvásárjuk alkalmával. A hol online, hol személyesen, hol nappal és hol éjszaka tartott vásárról szinte képtelenség üres kézzel hazaindulni, jobb tehát felvértezni magunkat. Ha pedig a műhelyükbe indulnátok kincset keresni, mindenképp érdemes előtte bejelentkezni.

1117 Budapest, Budafoki út 70.

Zsigray Stúdió

A Clark Ádám tértől a Battyhány térig a Fő utca nyomvonalát követve egy aprócska üzlet, a Zsigray Stúdió készteti megtorpanásra a szemfüleseket szinte kivétel nélkül. A parányi üzlet barátságos kirakata előtt képtelenség nem időzni: minden apró tárgy, retro játék és megsárgult képeslap a régmúltról beszél a múltat és jelent elválasztó ablaküvegen keresztül. Az 1981 óta képeslapokkal foglalkozó Zsigray Stúdió kínálatában a régiségek gazdagon képviseltetik magukat. Porcelánok, textilek, táskák, régi mackók, dobozok, fémlemez kisautók, karácsonyi díszek, mit is mondhatnánk emlékek kavalkádja az, amely aztán becsalogatja a csodabazárba az éppen arra andalgókat.

1011 Budapest, Fő u. 12.

Antiklaedle régiségbolt

A XI. kerületi Kosztolányi téren, a Feneketlen-tótól csupán egy karnyújtásnyira mintha megállt volna az idő. A tér betonját, a régiségbolt ajtaját megannyi antik tárgy keretezi, innen tudjuk, megérkeztünk a régmúltba. Az üzletbe lépve pedig nincs olyan, amin ne időzne el a sóvárgó szem: antik porcelánok, étkészletek, réz, ón és ezüstözött tárgyak, evőeszközök, órák, festmények, bútorok, vidékies hangulatú francia fajanszok, csipketerítők, lámpák, fémdobozok, és kit tudja még mennyi minden sorakozik a polcokon. Egy biztos, ezen a helyen nemcsak a kincskeresők, de azok is egy pillanatra megnyugvást találnak, akik ebben a rohanó világban képesek értékelni ezeknek a nosztalgikus tárgyaknak a valódi értékét és a mindennapi életünkben való múltidéző jelenlétét.

1114 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 5.

Szerpentin Szalon Régiségbolt és Kávézó

Az Oktogon és az Opera között félúton helyet foglaló Szerpentin Szalon nevével ellentétben nem pusztán régiségbolt és nem csupán kávézó: jóval több annál. A VI. kerületi szalon valójában egy eklektikus menedék, egy meghitt otthon, ahol itt élő és átutazó ugyanúgy megpihenhet, akárcsak a polcokon sorakozó, nagy múlttal rendelkező porcelánok. Egy finom kávé, egy jó pohár bor, egynéhány ízletes falat közben nemcsak szemünkkel pásztázhatjuk a régmúlt kincseit, de a színes programoknak, hangulatos koncerteknek, kurzusoknak és kulteseményeknek köszönhetően akár fel is töltődhetünk a belváros szívének csendes zugában.

1061 Budapest, Hegedű u. 1.