Kivételes koncertsorozattal jön a Magyar Kincsek Ünnepe október 23-án

Az öt éve indult Magyar Kincsek sorozat idén egynapos ünnepi fesztivállá sűrűsödik össze a legkiválóbb hazai vendégművészekkel október 23-án, szombaton a Zeneakadémián.

Keller András és a zenekar

A felfedezés és újrafelfedezés, a tőlünk karnyújtásnyira lévő értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek programsorozatának, melyeknek a közönség az idei évadban egy ünnepi fesztiválon, a Magyar Kincsek Ünnepén is részese lehet.

A Magyar Kincsek Ünnepe rendkívüli erővel és intenzitással sűríti egy napba hazánk zenéjének sokszínűségét. Az október 23-i dátum nemcsak kiemeli a sorozatot a hétköznapokból, de szimbolikus keretet és tartást is ad a koncertek egymásutánjának.

A nyitókoncerten Dubrovay László népzenei ihletésű darabjaiból hangzik el egy válogatás, mely éppúgy betekintést ad a 20–21. század egyik legtermékenyebb magyar komponistájának műhelyébe, mint a népi hangszerek különleges játéktechnikájába és messzebbre tekintve, a magyar kultúra és a népzene történetébe.

Ezt követően Miklósa Erika vendégszereplése és Miranda Liu szólója teszi majd megismételhetetlenné a Lehár műveiből összeállított programot, melyen a szerző operettjeinek részletei mellett hegedűre és zenekarra írt Concertinója és népszerű keringői is elhangzanak a Hámori Máté vezette Óbudai Danubia Zenekar előadásában.

Miklósa Erika

Délután a Söndörgő Együttes és Sárközi Lali zenekara hoz újabb színt a Magyar Kincsek Ünnepére – összetéveszthetetlen és lehengerlően virtuóz előadásaiknak köszönhetően jó eséllyel felejthetetlen zenei találkozásnak lehetnek tanúi mindazok, akik meghallgatják őket.

A következő Történelmi arcképek címet viselő koncerten a Pannon Filharmonikusok és Bogányi Tibor közreműködésével Liszt hasonló című darabjának részletei példázzák majd – Veress Sándor zenekari változatában –, hogyan alkothat szerves egységet egy klasszikus művel egy későbbi kor szerzőjének munkája.

Majd ezután Kodály Háry János szvitjével egy olyan magyar zene szólal meg, amelyet a világ legtávolabbi pontjain is sikerrel játszanak.

Végül a Magyar Kincsek Ünnepének nagyszabású zárókoncertjén a 20. század magyar concertoirodalma kerül reflektorfénybe – a hazai és nemzetközi zenei élet legkiválóbb hangszeres művészei, Kaczander Orsolya, Kelemen Barnabás és Várjon Dénes közreműködésével.

blank
Kelemen Barnabás

A hangversenyt Keller András és a fellépő művészek Szőcs Géza emlékének és tiszteletére ajánlják, aki a zenekar és nemzeti kultúránk őrangyala volt.

Bővebb infó: concertobudapest.hu