Újjáépítik Lillafüred egykor emblematikus kilátóját

Újra felépítik Lillafüred valaha ikonikusnak számító építményét, az 1950-ben lebontott Zsófia-kilátót, valamint felújítják az odavezető 1,3 kilométeres tanösvényt.

Lillafüred legendás Palotaszállója

A népszerű turistacélpontnak számító Lillafüred mesébe illő látképét az 1900-as évek elején két emblematikus épület határozta meg: a Palotaszálló és a Zsófia-kilátó. Míg előbbi változatlanul hozzájárul a hely turisztikai vonzerejéhez, a Dolka-tetőn álló Zsófia-kilátót 1950-ben lebontották.

Az 1900-ban épült Millenium-kilátóból (később: Zsófia-kilátó), 390 méteres tengerszint feletti magasságból egykor gyönyörű panoráma nyílt a patinás Palotaszállóra, a Hámori-tóra és a völgykarokra. Ugyan az építmény túlélte a világháborúkat, mikor megkezdődött a hírhedt Szikla katonai légvédelmi harcálláspont építése a hegyoldalban, a Zsófia-kilátót lebontották, helyére pedig a radarállomás antennáját telepítették.

blank
Az új Zsófia-kilátó látványterve / Forrás: Északerdő Zrt.

Örömhír tehát, hogy idén megkezdődhetett az 1950-ben lebontott kilátó korhű rekonstrukciója, valamint a Felső-Hámorból odavezető 1,3 kilométeres tanösvény kiépítése. Az építmény földszintje mészkőburkolatot kap, felső szintjeit pedig vörösfenyőből építik újjá. Az új kilátó tetejéről természetesen nem hiányozhat az eredeti karakteres kupolája sem.

Lillafüred régi-új kilátóját várhatóan 2022 márciusában vehetik birtokba a kirándulók.

Forrás: minap.hu