Körtés-mákos habos: Az őszi szezon kihagyhatatlan süteménye

A körte kétségkívül októberben a legzamatosabb, a mák aromájával pedig isteni párost alkotnak. Az omlós körtés-mákos tésztát a kissé megpirult hab koronázza meg, a mutatós sütemény pedig hamar mindenki kedvence lesz, és mostantól már egyik évben sem fog hiányozni az őszi asztalról.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 16 szelethez)

Tésztához

  • 2 db nagy körte
  • egy teáskanál citromlé
  • 3 tojás
  • 100 g cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 100 g finomliszt
  • 100 g őrölt mák
  • fél zacskó sütőpor
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • fél citrom héja

Habhoz

  • 3 db tojásfehérje
  • 150 g porcukor
  • pár csepp citromlé

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy kb. 27×18 cm-es sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral.
  2. Először elkészítjük a tésztát. Ehhez meghámozzuk a körtéket, az egyiket lereszeljük és meglocsoljuk citromlével, a másikat pedig félbevágjuk, eltávolítjuk a magházát, és kis kockákra vágjuk.
  3. A tojásokat a cukorral, a vaníliáscukorral és a sóval habosra keverjük. Ezután a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a mákot, a sütőport és a fahéjat. Végül ezt a lisztes-mákos keveréket elegyítjük a cukros tojásos habbal, hozzáöntjük az olajat, a citromhéjat és a lereszelt körtét, amiből előtte picit kinyomkodjuk a levét.
  4. A tésztát homogénre keverjük, és fakanál vagy spatula segítségével a kockára vágott körtéket is hozzákeverjük, figyelve, hogy ne törjük össze őket. A tésztát borítsuk bele a sütőformába.
  5. A tésztánkat előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, amikor pedig majdnem kész, elkezdhetjük a fehérjehab elkészítését. Ehhez a porcukrot átszitáljuk, a tojásfehérjéket pedig elkezdjük felverni. Mikor már félig felverődött, több lépésben hozzáadjuk a porcukrot és a pár csepp citromlevet, ezt közepesen keményre verjük. A cél, hogy egy jó tartású, fényes habot kapjunk.
  6. Ha a képen látható külsőt szeretnénk kapni, töltsük habzsákba a habot, és ezzel nyomjunk csúcsos halmokat a süteményünk tetejére. Amennyiben nem szeretnétek ezzel bíbelődni, egyben is rákenhetitek.
  7. Ezután visszatesszük a sütőbe, és még kb. 15-20 percig sütjük, míg a hab aranybarnára sül.
  8. Ha kész a sütemény, kihűtjük, és felszeletelve tálaljuk.

A sütemény tökéletes magában is, de, ha még extrább ízre vágytok, tálaljátok valamilyen savanykás lekvárral, a mi kedvencünk a baracklekvár.

A receptet köszönjük Gál Melániának.