Újra látogatható a meseszépen felújított füzérradványi Károlyi-kastély

Hároméves felújítási munkálatokat követően, október 5-én ismét szélesre tárja kapuit a látogatók előtt a Zempléni-hegység források és tisztások ölelte völgyében fekvő füzérradványi Károlyi-kastély.

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook

A füzérradványi kastély elődjét Réthey Péter építtette a 16. század végén, I. Lipót király viszont 1686-ban a Károlyi családnak adományozta a birtokot, akik évszázadokon keresztül lakták és szépítgették a palotát.

Az épület historizáló stílusa, ideértve a nyolcszögletű tornyot, gróf Károlyi Ede ötlete nyomán valósult meg, aki Ybl Miklóst kérte fel a kastély felújítására.

Ybl könnyed architektúrája és neoreneszánsz ablaksorai ma is fontos jegyei a füzérradványi Károlyi-kastélynak.

blank
Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook

A gyönyörű park által körülölelt kastély évtizedeken keresztül luxusszállóként működött, így a fejlesztés egyik legfőbb célja az egykori kastélyszálló mindennapjainak felidézése volt.

A felújított épületbe lépve rögtön az egykori fogadótérben találjuk magunkat, ahol a kastély lakóinak „beszélő képei”, interaktív játékok, makettek és VR-játékok segítenek a látogatóknak megismerni a Károlyi család otthonának legendáit.

blank
Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook

Mindemellett megcsodálhatjuk a kastély elegáns tereit és egykori berendezését, így egy kis időre mi is az úri vendégségek meghívottjaivá válunk.

A kilátótorony is felújításra került, ahonnan csodás panoráma nyílik a szintén helyreállított díszudvarra és kastélykertre, melyek történeti források alapján újultak meg.

blank
Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook

A mesébe illő épületegyüttes többek között múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és filmvetítésekkel várja látogatóit október 5. reggel 10 órától kezdődően minden héten keddtől vasárnapig.

Elérhetőség

Károlyi-kastély
3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.
www.fuzerradvanyikastely.hu

Ha már a Zempléni-hegységben jártok, látogassatok el a festői fekvésű Füzér Várához is: