Hétvégén még látogatható a hiánypótló művészeti kiállítás a rászoruló gyermekekért

Neves kortárs művészek alkotásaiból nyílt meg az állami gondoskodásban élő gyermekeket támogató Világszép Alapítvány Világszép Kapcsolódások című tárlata a budapesti Létra Klubban.

Fotó: Turós Balázs

A szeptember 26-ig látogatható kiállításon, melynek fővédnöke Johannes K. Haindl, Németország magyarországi nagykövete, olyan műalkotások szerepelnek, melyeket családjukból kiemelt, otthonban vagy nevelőszülőknél élő gyermekek élete és történetei inspiráltak.

Az alkotásokat a magyar kortárs művészet élvonalába tartozó művészek – köztük Bukta Imre, Esterházy Marcell, Nádler István, Nemes Csaba, Nemes Márton, Alföldi Róbert – adományként ajánlották fel.

Nyitottság, odafigyelés, bizalom – ezeknek a gondolatoknak a mentén születtek meg a Világszép Kapcsolódások című kiállítás képei. Wirtz Ágnes a kiállítás társkurátorával, Alföldi Róbert rendező, színész, műgyűjtővel közösen kortárs művészeket kértek fel, hogy egy-egy gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatallal való személyes megismerkedés benyomásait, érzéseit örökítsék meg, keressék meg azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek összekötik őket.

Alföldi Róbert öt évvel ezelőtt járt először a Világszép Alapítvány egyik táborában, ahol néhány nagyon intenzív napot töltött a fiatalokkal. Kurátori szerepe mellett saját művet is ad a kiállításra: alkotását egy Gergő nevű fiúnak dedikálta, aki a tábor alkalmával barátságot kötött Alföldi Róbert kutyájával. A tábor végén Gergő készített agyagból egy kiskutyát, amely kincset Alföldi Róbert a mai napig őriz. Ez a mozzanat inspirálta a kiállításra készített festményét is.

Alföldi Róbert és Wirtz Ágnes a kiállítás megnyitóján / Fotó: Turós Balázs

A kiállítás szervezői átfogó képet adnak a hazai kortárs művészeti színtérről. A felkért művészek vizuális nyelve és gondolkodása eltérő. Vannak köztük az absztrakció különböző stílusaival operáló alkotók, de ugyanígy helyet kaptak a társadalmi kérdésekre fogékony művészek és a figuratív festészeti gyakorlatok ismert alkotói is.

A gyűjtők és művészetkedvelők, akik a tárlatot követő árverésen licitálnak az alkotásokra a Világszép Alapítvány munkáját támogatják, és így a jövőben a jelenlegi 150 mellett, még 35-40 nehéz helyzetű gyermek sorsát egyengethetik.

Világszép Kapcsolatok kiállítás
2021. szeptember 17-26., 11:00-18:00
Létra Klub, 1021 Hűvösvölgyi út 18.