13 őszi színházi premier és előadás, amit nem érdemes kihagyni idén

Úgy néz ki, idén ősszel, hosszas kényszerpihenő után megkezdhetik a remélhetőleg már teljes 2021/22-es évadukat a színházak országszerte. Igazi örömjátékokra és talán még személyesebb színházélményre lehet számítani.

A jegyzőkönyv

Azt gondolnánk, nem sok hasonlóság lehet egy távoli amerikai kisváros és egy magyar település közös ügyeiben, a darabból azonban épp ennek az ellenkezője derül ki. A jegyzőkönyv című előadás Tracy Letts amerikai színész, író, az Augusztus Oklahomában szerzőjének egy önkormányzati képviselőtestületi ülésen játszódó, fanyar humorú darabja, amely a múlttal való szembenézés lehetetlenségét és az elhallgat(tat)ás gyilkos következményeit ábrázolja.

Sz.: Hevér Gábor, Friedenthal Zoltán, Brasch Bence, Herczeg Adrienn, Molnár Piroska és még sokan mások
R.: Alföldi Róbert

2021. szeptember 4. 19:30, Átrium

A pillangók szabadok

Ha létezik tűz és víz, akkor az egészen biztosan Don Baker és Jill Tanner. Mégsem választja el őket sok egymástól: csupán a New York-i albérletük között lévő papírvékony fal. A jómódú családból származó Don anyja fullasztó szeretete elől menekül az önállóságba, a forgószél-természetű Jill pedig a színésznővé válás rögös útján indul el. Jill és Don találkozása nem várt meglepetést tartogat, és a két fiatal között kapcsolat szövődik. Méghozzá olyan viharos gyorsasággal, hogy az nem csak Don váratlanul betoppanó anyját lepi meg, de magát a két fiatalt is. Az Art-Színtér előadása.

Sz.: Hegyi Barbara, Szántó Balázs, Mosolygó Sára eh.
R.: Csiby Gergely

2021. szeptember 16. 19:00, Bethlen Téri Színház

A testőr

Egy ünnepelt színész házaspár szalonjában vagyunk. A férj barátjának, a Kritikusnak arról panaszkodik, hogy félti a házasságát; fél év nász után talán már meg is unta őt a felesége – sőt, lehet, hogy az asszony már ki is szeretett belőle. Ilyenkor egy férfinek lépnie kell: vissza kell hódítania a feleségét. A Színész erre egy kissé bizarr, de hibátlannak tűnő ötletet talál ki: testőrnek öltözik, s így, a katonatiszt személyében kezd el udvarolni a saját nejének. Molnár Ferenc nagy sikerű vígjátékát az Art-Színtér tolmácsolásában láthatja a közönség. Az Art-Színtér előadása.

Sz.: Debreczeny Csaba, Járó Zsuzsa, Kútvölgyi Erzsébet, Dolmány Attila, Kakasy Dóra
R.: Vass György

2021. szeptember 20. 19:00, Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

blank

Budapest Bábszínház

Premierelőadásokban nem szűkölködő szezon elébe néz kicsik és nagyok, gyerekek és gyereklelkű felnőttek kedvenc színháza, a Budapest Bábszínház: 2021/22-es évadában bemutatásra szánt 6 előadása ráadásul 6 különböző korosztályt szólít meg. Augusztus 29-én a legkisebbekhez szól a Rügyek és gyökerek című darab, míg a Babaróka előadás már a négy éveseket célozza meg szeptember 26-án. Nagyobb gyerekeknek készült az október 9-i Helló, Héraklész! és az október 30-i Kisrigók című játék is. A színház persze a serdülőkről, a 14 év feletti nézőiről sem feledkezik meg: nekik A Szerb Antal-kód avagy a Pendragon legenda valamint Nick Dear Frankenstein-adaptációja hoz maradandó kikapcsolódást az őszre.

blank
Fotó: Éltető Anna

Harminchárom álom

Bodó Viktor két évvel ezelőtt már rendezett egy nagy sikerrel futó, olykor-olykor megbotránkoztató, de nem kevésbé mély mondanivalóval rendelkező előadást az Örkény Színházban (Kertész utcai Shaxpeare-mosó), idén ősztől azonban újabb premierjét láthatjuk a Madách téri játszóhely falai között. Ezúttal harminchárom szürreális, mégis személyes álomképet készítenek a társulat tagjaival, Keresztes Gábor zeneszerző zenei montázsára. Céljuk, hogy ezen a formai kísérleten keresztül ábrázolják a világ feldolgozhatatlan tébolyát.

Sz.: Bíró Kriszta, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Józsa Bettina, Kókai Tünde
R.: Bodó Viktor

2021. október 1. 19:00, Örkény Színház

blank
Az Örkény Színház társulatának tagjai / Fotó: Horváth Judit

Káli holtak

Zombiapokalipszis készül a Káli-medencében. A régen eltűnt falvak egykori lakói a temetőkből kikelve elözönlik a festői tájat, betörnek az újvonalas gasztropanziókba és biofarmokra: egész nyáron forog a Káli holtak című új magyar sorozat a fiatal sztárszínész, Csáky Alex főszereplésével. Akinek aztán a Füst Milán Színház római vendégjátékán a kificamodott időt kell helyretolnia a trianoni Hamletként elhíresült előadás címszereplőjeként. Alex harapja az életet, a szerepeket, a sikereket, egyre magasabbra szalad, mígnem a csúcson beleszédül az őt figyelő mélységbe.

Sz.: Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Fullajtár Andrea, Bán János, Elek Ferenc
R.: Dömötör András

2021. szeptember 17., Katona József Színház

blank
Fotó: Dömölky Dániel

Ketten egyedül

Egy pincérnő és egy szakács. Frankie és Johnny. És bár nem lehet csak azért járni valakivel, mert van egy ilyen dal, ők kölcsönösen kinézik egymást maguknak az étteremben. A félszeg, mégis kitartó munkahelyi flörtből idővel mozi és vacsora, végül egy szenvedélyes éjszaka lesz, ezzel pedig kezdetét veszi egy hajnalig tartó, sziporkázóan mulatságos és kíméletlenül őszinte huzavona. Ezen az éjszakán az óvatos távolságtartás találkozik a szeretetteljes rohamtempóval, a higgadt érvek a sors esztelen kergetésével, a hegek a sebezhetőséggel. Az Art-Színtér előadása.

Sz.: Ullmann Mónika, Makranczi Zalán
R.: Dicső Dániel

2021. szeptember 17. 19:00, Bethlen Téri Színház

blank

Klasszikusokkal a ringben

„Minden zene célja (…), hogy Isten dicsőségét zengje, és kikapcsolódást nyújtson a lélek számára…” – J. S. Bach szavait idézve hangolódunk egy ifjú komponista, Bucz Magor estjére. „Zenésztársaimmal együtt egy különleges műsorral készülünk, amelyben a kompozícióimhoz kapcsolódva a zenetörténet géniuszainak művei is felcsendülnek. Célunk, hogy rámutassunk a régi- és újzene, valamint a hang és a szó egymásra hatásában rejlő lehetőségekre” – írja a szerző, aki az est során maga árulja el, milyen inspirációk hívták életre az új kompozíciókat.

Közreműködnek: Farkas Alexandra (szoprán), Hotzi Mátyás (cselló), Sándor Balázs (klarinét), Szőcs Henrik (zongora), Bucz Magor (zongora, moderátor)

2021. szeptember 27. 19:00, Térszínház

blank
Fotó: Ondok Lilla

Mesteremberek

Egy lakásfelújítás – mint tudjuk – maga a rémálom. A nem várt bonyodalmak, véget nem érő huzavonák sora idegőrlő, és gyakran semmi sem alakul úgy, ahogy az ember reméli. Úgy tűnik, napokon belül elkészülnek a mesteremberek, és a középkorú házaspár végre boldogan élhet álmai otthonában, amikor váratlanul titokzatos dolgok kezdenek történni: építőanyagok, falak, lépcsők tűnnek el, és ez még csak a kezdet… A népszerű skandináv drámaíró, Line Knutzon egyszerre végtelenül szórakoztató és rettenetes helyzetekkel teli darabja az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kortárs vígjátéka.

Sz.: Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka, Rajkai Zoltán, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás
R.: Máté Gábor

2021. október 4., Katona József Színház

blank
Fotó: Dömölky Dániel

Mesterhármas

Az őszinteséggel nem árt vigyázni, főleg a házasságban. Vegyük például Maxime és Jeanne esetét, vagyis a Mesterhármas alapproblémáját. Néhány évnyi boldog közös élet után egyszer csak a férjnek eszébe jut, hogy itt az ideje bevallani néhány félrelépését… Nem nagy ügy, ilyesmi minden párkapcsolatban előfordul – a felesége pedig könnyelműen lépre megy…  És ezzel el is indítja a kölcsönös gyanúsítgatások, féltékenykedések lavináját. Tudjuk jól, egyetlen hazugság sincs következmények nélkül, mint ahogy egyetlen igazság sem teljesen veszélytelen. Az Art-Színtér előadása.

Sz.: Jakab Csaba, Marjai Virág, Ozsgyáni Mihály
R.: Halasi Imre

2021. szeptember 23. 19:00, Bethlen Téri Színház

blank

Nero

Tavaly októberben mutatták ugyan be a Kosztolányi Dezső azonos című regénye alapján készült előadást a Studio K Színházban, a járványügyi helyzet miatt debütálásakor mégsem tudott akkora sikert aratni, mint amekkorát megérdemelne. Bízva abban, hogy idén minél több emberhez eljut a Hegymegi Máté rendezésében életre kelt királydráma, jó szívvel ajánljuk most nektek a kortárs színház eme remek interpretációját, amelynek címszerepét kevesen tudnák olyan lendületesen és lehengerlően alakítani, mint ahogy ifj. Vidnyánszky Attila teszi az előadás mindössze néhány percnek tűnő három órájában.

Sz.: ifj. Vidnyánszky Attila, Spilák Lajos, Pallagi Melitta, Nyakó Júlia, Homonnai Katalin
R.: Hegymegi Máté

2021. szeptember 17., Studio K

blank

Szerelmek városa

A Jacques Prévert forgatókönyve alapján készült, azonos címre hallgató francia romantikus drámát a Vígszínház kedvelt alkotópárosa, Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila alkalmazta színpadra. A zenedráma középpontjában egy elbűvölő színésznő – Radnay Csilla megformálásában –, valamint négy udvarlója áll: egy pantomimművész, egy színész, egy bűnöző és egy arisztokrata. Az egyszerre érzékeny és érzéki történethez Kovács Adrián szerzett zenét, amelyet először szeptember 4-én, szombaton hallhat a nézőközönség.

Sz.: Gyöngyösi Zoltán, Radnay Csilla, Wunderlich József, Hegedűs D. Géza, Csapó Attila
R.: ifj. Vidnyánszky Attila

2021. szeptember 4. 19:00, Vígszínház

blank
Fotó: Dömölky Dániel

Vad nyomozók

Roberto Bolaño chilei író a nemzedékéhez írt szerelmes levélnek nevezte az 1998-ban kiadott nagyregényét, a Vad nyomozókat, melyet most Kelemen Kristóf rendezésében adaptálnak színpadra a Radnóti Színház színészei. Az életrajzi elemekkel átszőtt történet egy, Mexikóvárosban az 1970-es évek közepén kibontakozó, underground költőmozgalom mindennapjaiba kalauzolja el a nézőt. A mozgalom két alapítója, Ulises és Arturo bolyongásának lehetünk tanúi többek között Izraelen, Párizson, Barcelonán és Libérián keresztül.

Sz.: Baki Dániel, Mészáros Blanka, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András
R.: Kelemen Kristóf

2021. szeptember 7. 19:00, Radnóti Színház

blank
Fotó: Radnóti Színház