Új kortárs irodalmi-színházi fesztivállal nyitja évadát a Szkéné

Idén első alkalommal, szeptember 4. és 6. között rendezik meg a Szkénézőpont Irodalmi Fesztivált a Szkéné Színházban, amely a kortárs színházi szövegek és a minket körülvevő hatalmi struktúrák kapcsolatának kérdését járja körbe, tapasztalt és fiatal színházcsinálók segítségével.

A Szkéné Színház ifjúsági és közösségi műhelye, a Rakpart3 Íróműhelyének tagjai a 2020/2021-es évadban a minket körülvevő hatalmi struktúrák témakörét vizsgálták. Ennek színházi és irodalmi reprezentációi izgalmas találkozási lehetőséget villantanak fel mind idősebb alkotók, mind pályájuk elején járó írók, költők, színházi emberek számára.

Az évadindító fesztiválból nem maradhat ki Háy János, akinek az elmúlt években négy darabját is műsorra tűzte a színház. Háy János szövegeiben a periféria problémái jelennek meg, az ott élő emberek mindennapi drámái. A novellákból lett színdarabokban sok a női beszélő, terhelt sorsok kapnak nyelvi megformáltságot. Bencsik Orsolya Több élet című kisregényének narrátora szintén egy periféria és központ közé esett női hang, aki talán máshogy ütötte meg magát, más véraláfutásai vannak, mint Háy figuráinak. A kék-zöld foltokról lesz tehát szó, más egyéb színek mellett.

Háy János

Pintér Béla és Székely Csaba mellett Tasnádi István is visszatérő, meghatározó szerzője a Szkéné Színház repertoárjának. Kartonpapa című darabját ő maga állította színpadra az előző évad végén. A politikai parabolában egy családon belül képződnek le a mai Magyarország viszonyai. Závada Péter A széplélek című drámáját a Stúdió K Színház mutatta be. A fiatal szerző izgalmas szövegében szintén a jelen hatalmi struktúráiról beszél, II. Lajos német uralkodó kastélyának történetét feldolgozva. A párhuzamok, a didakszis, a fanyar humor izgalmasan köti össze és oldja el egymástól a jelent és múltat, családot és társadalmat.

A költői szövegek, a meglepő képek sok szkénés előadásnak sajátjai. Ezek felforgató erejéről, a mondatokon túli hatalmáról beszélget Fodor Tamás és Fenyvesi Orsolya. Fodor Tamás velünk élő színháztörténet, a színházcsinálás nagymestere, akinek munkásságát néhány sorban megemlíteni nem is lehetséges. Arra egy másfél órás beszélgetés sem alkalmas, de talán Fenyvesi Orsolya magánhatalom verseit segítségül hívva egy leheletnyi szabadságot jó mélyre szívhatunk.

blank
Fodor Tamás

A szövegeket minden nap remek – a Szkénében jól ismert – színészek előadásában hallgathatjuk meg, többek között  Nagypál Gábor, Simkó Katalin, Moldvai Kiss Andrea, Eke Angéla, Grisnik Petra és Kovács Krisztián tolmácsolásában. A kortárs szövegekhez drámás eszközökkel is közelíthetünk majd a Rakpart3 drámásainak segítségével.

A Szkénézőpont részletes programja:

Szeptember 4. szombat: A periféria hatalma – az elit nyelve

16.30-17.00

Részletek Bencsik Orsolya Több élet című regényéből

felolvasnak: Eke Angéla, Moldvai Kiss Andrea

17.00-18.30

Rendhagyó szövegközelítés – közösségi játék a hallottak alapján

19.00-19.30

Részletek Háy János darabjaiból

felolvasnak: Eke Angéla, Moldvai Kiss Andrea

19.30-20.30

Beszélgetés a vidék – főváros, országhatáron innen és túli lét férfi és női reprezentációiról

beszélgetnek: Bencsik Orsolya, Háy János, moderálnak: Lajos Boglárka, Sándor Panka

Szeptember 5. vasárnap: Vers vagy szleng, a családi és történeti nyelviség hatalma

16.30-17.00 

Részletek Závada Péter A széplélek című darabjából

felolvasnak: Nagypál Gábor, Grisnik Petra

17.00-18.30

Rendhagyó szövegközelítés – szöveg és játék találkozása a hallottak alapján

19.00-19.30

Részletek Tasnádi István darabjaiból

felolvasnak: Nagypál Gábor, Grisnik Petra

19.30-21.00

Beszélgetés a vers és az élőbeszéd színpadi lehetőségeiről

beszélgetnek: Závada Péter, Tasnádi István, moderál: Hidi Boglárka

Szeptember 6. hétfő: Esernyő és varrógép a boncasztalon: felforgatás és a képek hatalma

16.30-17.00

Részletek kortárs költők műveiből: Fenyvesi Orsolya

felolvasnak: Simkó Katalin, Kovács Krisztián

17.00-18.30

Rendhagyó versközelítés – szövegek játékba hozása a felolvasottak alapján

18.45 – 19.30

Képek Fodor Tamás munkásságából – a színész-rendezővel Fancsali Kinga és Kazsimér Soma beszélget néhány ikonikus fényképet segítségül hívva

19.45 – 20.45

Beszélgetés a képteremtésről, a képek hatalmáról, (esztétikai) felforgatásról

beszélgetnek: Fenyvesi Orsolya, Fodor Tamás, moderálnak: Fancsali Kinga, Kazsimér Soma

21.00 – 21.30

Műhelyesek írásai – felolvasás

felolvasnak: Simkó Katalin, Kovács Krisztián

Jegyeket ITT tudtok vásárolni.