Kalandozások Nyugat-Magyarországon: Bakancslistás látnivalók a Dunántúl szívében

Mivel a Dunántúl közepén kevesebb fürdési lehetőség adódik, kifejezetten jó úti cél ősszel, hiszen a hőmérséklet csökkenésével máris több kedve van az embernek a városnézéshez és a kiránduláshoz. Magyarország legnagyobb tájegységének középső része számos programlehetőséggel kecsegtet: szebbnél szebb kastélyok, festői tájak és izgalmas túraútvonalak várják az érdeklődőket.

Esterházy-kastély, Pápa

A barokk stílusú Esterházy-kastély Pápán, a városközpontban, a Nagytemplom mögött található, fényűző kinézetével pedig a város egyik emblémája lett. Egykor erődítményrendszer állt a helyén, majd 1626-ban került az Esterházy család kezébe. Esterházy Ferenc, miután kinevezték Pápa főurának, 1743-ban monumentális kastélyt építtetett külföldi építészek segítségével. Az egyemeletes rezidencia a versailles-i kastélyokra hajaz, amit a pápaiak által csak Várkertként emlegetett park ölel körül. A főépület 1988 és 2015 között több felújításon is átesett, jelenlegi pompája pedig jelentősen fellendítette a város idegenforgalmát. A kiállítás mellett számos interaktív programmal és rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

A kép forrása

Kemenes Vulkánpark, Celldömölk

A Kemenes Vulkánpark 2013-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és jelenleg is itt található az ország egyetlen vulkanológiai kiállítása. A majdnem 1000 négyzetméternyi területen bemutatásra kerül a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói és nem utolsósorban az öt és félmillió éves bazaltvulkán, a Celldömölk fölé magasodó Ság-hegy. Nem meglepő tehát, hogy itt alakították ki a létesítményt, hiszen a tanúhegy gyomrában egy egyedülálló, mesterséges kráter jött létre az 1905 óta tartó bányászati tevékenység következtében, ami hamar felkeltette a kutatók érdeklődését. Az óriási komplexumban több, tűzhányókkal kapcsolatos kiállítás is megtekinthető, a modern kialakításnak és a szimulációs teremnek köszönhetően pedig garantáltan emlékezetes kaland lesz a látogatás kicsik és nagyok számára egyaránt.

blank
A kép forrása

Erdődy-kastély, Doba

Az 1839-ben épült dobai Erdődy-kastély kevésbé ismert a magyarországi kastélyok között, pedig a klasszicista épület és az azt körülvevő kastélypark egészen lenyűgöző látványt nyújt. A letisztult épületet eredetileg az Erdődy család nyaralókastélyának szánták, amit a park legmagasabb pontjára, a 174 m magas Somlóvár nevű dombra helyeztek. A bájos épület mellett a festői kert talán még inkább említésre méltó: a jelenleg is védett parkot Charles Moreau tervezte, aki csodálatos angolkertet alakított ki a Városliget-nagyságú területből. Az Erdődy család nagy növénytisztelő hírében állt, így a kastélyon, az ország első télikertjén és négy mesterséges halastavon kívül a területen lévő fákat és bokrokat eredeti helyükön hagyták. Az épület 1945-től tüdőszanatóriumként funkcionált, majd pszichiátria működött a falain belül, jelenleg vásárlóra vár. Maga az épület tehát nem látogatható, ám a mesebeli kertet mindenképp érdemes felfedezni egy séta keretében.

blank
Az angolkert / Fotó: György Mária

Somló-hegy

A Bakony nyugati oldalán, Devecsertől 6 km-re magasodik a vulkanikus eredetű Somló-hegy, ami már messziről feltűnhet a környéken járóknak. A Somló tökéletes választás azoknak, akik szívesen túráznak és rajonganak a gyönyörű panorámákért: a hegyet számos ösvény és túraútvonal övezi, melyek között sok kevésbé meredek, könnyen teljesíthető séta is szerepel. A monumentális hegy tetejét egy vár koronázza meg, az erdős területen fekvő erődítmény pedig pazar kilátást biztosít a tájra, így mindenképpen érdemes felfedezni a mára már csak romokból álló építményt. Ha kilátás, akkor nem szabad megfeledkezni a fennsíkszerű hegytetőn álló, 1938-ban épített Szent István-kilátóról sem: a négyszintes torony tetejéről csaknem 50 települést láthatunk ideális időjárási körülmények között. A kirándulás és a tájban gyönyörködés után kihagyhatatlan program a szőlősök közötti borpincék meglátogatása, ahol a környék leghíresebb szőlőfajtája, a juhfark mellett sok más bortípusból is lehet választani.

blank
Kilátás a Somló tetejéről / Fotó: György Mária