Ingyenes programok garmadájával vár országszerte az Ars Sacra Fesztivál szeptemberben

2021-ben tizenöt éves jubileumát ünnepli az idén is ingyenes programcsokorral készülő Ars Sacra Fesztivál, amely ebben az évben szeptember 4. és 12. között kerül megrendezésre.

Szabadtéri színpad a Szent István téren

A szabadtéri színpadi produkciókban széles műfaji skálán vonulnak fel hazánk kiváló művészei, a mono-operától kezdve, a népzenén át a jazzig találhatunk számunkra kedves programlehetőséget. Az Ars Sacra meghívott vendégei között szerepel Sebestyén Márta, a Kaláka Együttes, a 4Akkord Show Kórus, Petrás Mária és Agócs Gergely. A művészi események mellett a Magyar Hungarikum Bizottság, valamint a Szent István Társulat beszélgetéseibe is bekapcsolódhatunk.

Kaláka Együttes

Keresztkoncertek a főváros legszebb templomaiban

A fesztivál keretein belül megvalósul egy ökumenikus koncertsorozat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) tiszteletére. Fassang László világhírű orgonaművész a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a Deák téri evangélikus templomban, a Liszt-díjas Bubnó Tamás művészeti vezetésével a Szent Efrém Férfikar a Kálvin téri református templomban, a Központi Református Kórus az Istenszülő oltalma templomban lép fel a Rózsák terén.

Szent Efrém Férfikar / Fotó: Orbán Domonkos

Családi programok

Szeptember 11-én a margitszigeti víztoronynál egész napos családi programok várják az érdeklődőket rajzkiállítással és meditatív táncokkal, valamint megismerkedhetünk a magyarországi szent kutak őrzőivel is. A nap fénypontja a Szent István, Rex Hungarorum című zenés bábdarab bemutatása lesz, amely a gyermekeket elvarázsolva mesél első magyar királyunk fiatal életének fontos állomásairól.

Közel 400 program országszerte

Természetesen idén sem maradnak el a különleges és lélekemelő zenei programok, kiállítások, irodalmi estek és séták. Többek között velünk tart Snétberger Ferenc, Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint olyan ifjú tehetségek, mint Boros Misi vagy Devich Gergely. Berecz András ének-és mesemondó esttel, a MAGnificat Együttes Dolhai Attilával zenés imaesttel várja a vendégeket.

Juhász Anna irodalmárral és meghívott vendégeivel Pilinszky Jánosra emlékezünk, Lackfi János zenés est keretében „Jóéjtpuszit” küld nekünk, Böjte Csaba testvér pedig bemutatja Füveskönyvét.

A vidéki helyszínek közül ebben az évben kiemelkedik Eger, ahol szeptember 6. és 12. között az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a legváltozatosabb programok részesei lehetünk borkóstolóval, toronymászással, érdekes előadásokkal és kiállításokkal.

blank
Az egri Főegyházmegyei Könyvtár – Fotó: Balogh Tibor / Ars Sacra Fesztivál Facebook

Jelentős vidéki esemény lesz Bukta Norbert „Ti adjatok neki enni” című kiállítása, amely a Szolnoki Galéria épületében ünnepélyes összművészeti produkció és beszélgetés keretében nyílik meg. A debreceni MODEMben először mutatják be a szellemi és művészeti élményt ígérő Evangélium21 című képzőművészeti gyűjteményt. A fesztivál piros angyalai feltűnnek még Balatonalmádiban, ahol Balázs János zongoraművész ad koncertet, valamint Győrben, Pécsett, Gödöllőn, Veszprémben, de határainkon átívelve Kolozsváron, Nagyváradon és Érsekújváron is.

Bővebb infó: ars-sacra.hu