Oscar-díjra jelölt filmek is helyet kaptak a miskolci CineFest repertoárjában

Szeptember 10. és 18. között 17. alkalommal kerül megrendezésre a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Az Európa nagy fesztiváljaival összemérhető kvalitású versenyprogramban idén is az elmúlt év legjelentősebb, legértékesebb filmjei kaptak helyet, köztük több Oscar-jelölt és Arany Pálma-díjas alkotás.

Részlet a Börtönlevelek c. filmből

Az elmúlt 16 évben a CineFest Magyarország egyik legismertebb és a visszajelzések alapján legkedveltebb filmfesztiváljává vált. Egy év kihagyás után a korábbi hagyományoknak megfelelően Miskolc ismét a világ legfrissebb filmtermését és a hazai filmgyártás legújabb alkotásait bemutató vetítési programmal és kapcsolódó szakmai eseményekkel várja az érdeklődőket.

A CineFest 2021-es programja különösen változatosnak ígérkezik, hiszen a fesztiválok elmaradása és a mozik korlátozott működése miatt az idei évben minden eddiginél több film vár szerte a világon bemutatásra, ezek közül pedig jó néhánnyal a CineFesten találkozhatnak először a magyar nézők.

A nagyjátékfilmes versenyprogramban megtaláljuk a koszovói Blerta Basholli többszörös Sundance-díjas filmjét, a Hive-ot, valamint a legjobb nemzetközi film kategóriában Oscarra jelölt Quo vadis, Asia?-t, amely a boszniai háború traumáiról mesél nagy érzékenységgel.

A CineFest kisjátékfilmes programjában élőszereplős és animációs filmek, vidám és lélekemelő történetek, könnyed hangvételű és elgondolkodtató alkotások egyaránt megtalálhatóak: a rövidfilmes mezőnyt olyan címek erősítik, mint a 2021-es Oscar-jelölt Börtönlevelek, a 2020-as Arany Pálma-díjas Félek, hogy elfeledem az arcod, a 2020-ban Torontóban kisjátékfilmes fődíjas Dustin és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjazottja, a Nyugdíjasok. Magyar film is szerepel a szekcióban: Breier Ádám és Ina Nersesian Whisper című alkotása egy nagymama és rémálmokkal küzdő unokája szívmelengető kapcsolatáról szól háború idején.

Részlet a Félek, hogy elfeledem az arcod c. kisjátékfilmből

A fesztivál vetítési helyszínei változatlanul a Művészetek Háza nagyterme és két kis moziterme (Uránia, Béke), valamint a Zukor terem, a miskolci Csodamalom Bábszínházban. Bővebb infóért látogass el a cinefest.hu-ra.