Itáliába csábít a Margitsziget szenvedélyes dallamokat nem nélkülöző romantikus nyárestéje

Verdi halálának 120. évfordulója alkalmából a világ szinte minden operaháza műsorára tűzi a zeneszerző romantikát és szenvedélyt nem nélkülöző dallamait. Ebből a merítésből természetesen a Margitszigeti Szabadtéri Színház sem maradhat ki: egy estén át Verdi operaáriái, duettjei, kórusai és zenedrámáinak esszenciáját sűrítő nyitányai csendülnek fel korábban még soha nem hallott összeállításban.

Július 23-án este, a Margitsziget romantikus fái alatt, pazar látvánnyal kísért zenés időutazás és a Verdi Ünnep Operagálájának keretében operacsillagok lépnek színpadra, hogy forró nyáresténket szenvedélyes és romantikus dallamokkal fokozzák. Az előadók közt világhírű, elismert művészeket köszönthetünk, úgy mint a mexikói származású Arturo Chacón Cruz-t, a nagy operaházak vezető tenorját, a Nápolyban született olasz szopránénekesnőt, Maria Grazia Schiavo-t, illetve a Kossuth-díjas Kálmándy Mihály bariton operaénekest, akik a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának közreműködésével pendítik meg a népszerűbbnél is népszerűbb dallamokat. A hangzáson túl természetesen látványban sem lesz hiány a nagyívűre hangolt koncerten, hiszen a világszínvonalú zenekar, kórus és szólisták mellett színházi enteriőrökből összeállított képsorozat gondoskodik a 19. századi Olaszországot megidéző, teljes érzéki „best of” zenei időutazásról.

A repertoárból nem hiányozhatnak Verdi művészetének jellegzetes, zenedrámát kibontakoztató dallamai, melyet harmadikként komponált operája, a Nabucco testesít meg. A darab harmadik felvonásában felcsendülő rabszolgakórus – melyet egyébként a margitszigeti zenélő szökőkút programjában idén is naponta kétszer hallhatnak a Margitszigeten andalgók -, csak egyike a közel 200 éve töretlen sikerrel, gyakorlatilag szünet nélkül, világszerte a legnagyobb operaházakban újra és újra bemutatott darabokból ismert már-már slágerré vált szerzeményeknek.

A Verdi tartalmas életművét minél részletesebben bemutató műsor maradandó élménynek bizonyul, ahol nem csupán különböző dalok hangzanak majd el a színpadon, mint a Rigolettoból elhíresült La donna è mobile (Az asszony ingatag) valamint a Traviata legismertebb áriája, a Libiamo, majd a Don Carlos, A Szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, az Otelló és az Aida, hanem ez egyben egy különleges válogatás is lesz, amely Verdi dramaturgiai érzékét is megmutatja.