Új helyszínen, izgalmas tárlattal nyitott meg a Közlekedési Múzeum

Öt év után önálló tárlattal jelentkezik a Közlekedési Múzeum új otthonában, a vasúti járműgyártás egykori bázisán, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.

A Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című időszaki kiállításon színes rendezvényekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tematikus sétákkal várják az érdeklődőket július 16. és október 31. között, még a csarnok MÁV által hátrahagyott mai állapotában, a múzeummá történő átépítés előtt. A kiállításon a nagyközönség betekintést nyerhet az építkezés előtt álló érintetlen ipari környezetbe.

A látogatók megismerkedhetnek a magyar vasúttörténet legendás mozdonyaival. Az arzenál tagjai egy ikonikus 424-es gőzmozdony, a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, a Kandó Kálmán által tervezett, már 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony, egy a Szellem becenévre hallgató 242-es, a gőzmozdonyok sebességrekordere Magyarországon, két M44-es tipikus MÁV-os dízel tolatómozdony, egy Cmn személykocsi és az 1935-ös Árpád gyorssínautóbusz, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket itt javították, az Északiban.

Az ikonikus vonatok és izgalmas családi programok mellett a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító történetét is bemutatja. A látogatók így megismerhetik az egykori járműjavító és környezetének múltját, jelenét és jövőjét, kontextusba helyezve, hogy miért itt épül meg az új múzeum. Azt is megmutatják, hogy fog kinézni az új Közlekedési Múzeum és a szintén megújuló környék.

Az új Közlekedési Múzeum látványterve

Múzeumpedagógiai programokban sem lesz hiány a kiállításon. A nyári szünet idején hetente változó tematika szerint játékos módon ismerkedhet a kiállítással az ifjúság. A múzeumpedagógusok a színes témát kreatív alkotói folyamatok, játékok során dolgozzák fel a gyerekekkel és családokkal.

A Közlekedési Múzeum új épülete a jelenlegi tervek szerint 2026-ra készül el, addig viszont – amíg erre az építkezések megkezdése lehetőséget ad – folyamatos időszaki kiállításokkal és számtalan programmal várja a múzeum a látogatókat.

Elérhetőség

https://www.azeszaki.hu/hu
Budapest X. ker., Kőbányai út 30.
Nyitvatartás: csütörtöktől vasárnapig, 12:00-19:00