5 panorámás kilátó hétvégi barangolásokhoz Budapesttől egy karnyújtásnyira

A csodás őszi időjárás örömére hoztunk nektek öt Budapest-környéki kilátót, amelynek tetején az ámulatba ejtő kilátás mellett a kristálytiszta, friss levegőt is mélyen magatokba szívhatjátok.

Várhegy-kilátó, Királyrét

Friss, ropogós és meghódításra éppoly alkalmas a nemrég, 2020-ban elkészült királyréti Várhegy-kilátó, mely a Börzsöny és az előtte elterülő Királyrét mellett többek között a Sas-hegyre, a Só-hegyre, illetve Csóványosra is csodás kilátást nyújt. A kíváncsi szemek elől rejtett, faszerkezetű kilátó 20 méter magasan nyúlik az égbolt felé, Királyrétről 30 perces erdei úton tett sétával közelíthető meg. Háromszintes kialakításának köszönhetően több szintjén padok várják a megpihenni vágyókat, kisgyerekkel vagy épp kutyussal érkezőket.

Fotó: DRONE EYE photography

Julianus-kilátó, Nagymaros

A Dunakanyar őrtornyának is nevezett, a Hegyes-tetőn helyet foglaló, 15 méter magas Julianus-kilátóból játszi könnyedséggel pásztázhatjuk végig a kanyarodó Duna, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny érintetlen vidékét. A szemben elhelyezkedő Visegrádi-várra válaszul bástyaalakot öltött kilátót Nagymarosról és Zebegényből indulva is középnehéz túrával közelíthetjük meg, ez azonban senkit se tántorítson el, hiszen a kilátó tövében elhelyezett padok és asztalok kitűnőek a megpihenni vágyóknak.

Fotó: DRONE EYE photography

Csergezán Pál-kilátó, Páty

A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán, a Budai-hegység legmagasabb pontján őrszemként nyugvó, Csergezán Pál híres grafikus, természet- és vadászfestőről elnevezett kilátót akár kerékpárral is könnyen megközelíthetjük. Az emberi kéz által helyükre emelt vörösfenyő elemeken végigsimítva tenyerünket, az egészen pontosan 100 lépcső fölé kerekedve, 23,5 méteres csúcsmagasságból csodálhatjuk a szemünk elé táruló teljes körpanorámát.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Prónay-kilátó, Alsópetény

A Romhányi-hegyen, a Kecske-kő csúcsára épült, 26 méteres Prónay-kilátóhoz szelíd, erdős dombokon vezet át az út. A 2017-ben átadott kilátótornyot a Kéktúra útvonaláról egy rövid kitérővel közelíthetjük meg. A legmagasabb pontot ígérő 128 lépcső ne tántorítson el senkit sem, hiszen a pihenőszintekkel kialakított magaslest kényelmesen megmászva, madártávlatból kémlelhetjük a környező falvak vonalai által megrajzolt régiót.

blank
Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

Naplás-tavi kilátó

A 16. kerület legnagyobb tavának szomszédságában, idén júliusban került átadásra Budapest legújabb, a modern kornak megfelelő kilátója, melyről teljes pompájában, 22 méter magasságból csodálhatjuk meg a kertváros tüdejeként is ismert tóvidéket és a Gödöllői-dombságra nyíló páratlan panorámát. A Cinkota mellett fekvő, szellemesen fővárosi Balatonként aposztrofált Naplás-tó autóval, kerékpárral és gyalog is könnyen megközelíthető teknősmozit kínáló vízpart, ahova jó ellátogatni pusztán azért, hogy a tavat körbeölelő tanösvényt bejárva az ember a naplementével szemben lógassa kicsit a lábát és hallgassa a vízpart nádas- és fűzszólamaival kísért, kiválóan komponált hangversenyét. Ezt a pazar programot koronázza meg az erdő magaslati pontjára épült kilátó, mely a fák lombkoronája fölé magasodva ígér 360 fokos hűha-élményt.

blank
Fotó: László Orsolya