Közel 70 programmal vár idén a Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja

Az idén augusztus 13. és 22. között megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál immár 30 éve megadja látogatóinak a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, irodalmi, színházi és táncszínházi előadások és kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Az idei, közel 70 programból álló rendezvény magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi és irodalmi estekkel, táncszínházzal, jazzkoncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, valamint családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget és az ország más vidékeiről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat egyaránt.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont élvonalbeli magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak.

A komolyzene bűvkörében

A komolyzenei koncertek közül kiemelkedik a Nyitóhangverseny a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, melynek a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett szólistája Lendvai József hegedűművész, karmestere pedig a fesztivál művészeti vezetője Hollerung Gábor lesz, de az együttes másnap Szerencsen, a várudvaron Nyáresti klasszikusok címmel is ad koncertet. Először érkezik Tokaj-Hegyaljára a Concerto Budapest, Keller András irányításával és több év után újra fellép a Miskolci Szimfonikus Zenekar, Antal Mátyás vezényletével. A nagykoncertek sorozatát a Záróhangversenyen hat trombitaművész és az egykori fesztiválalapító, a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Trumpetissimo – Trombitagálával zárja.

A Budafoki Dohnányi Zenekar nyitókoncertje / Fotó: Nagy Károly

Szuperprodukciók a Tokaj Fesztiválkatlanban

A Tokaj Fesztiválkatlanban három nagyprodukció kerül bemutatásra, elsőként az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes táncosai az immár 20 éves, ikonikus Naplegenda előadás egy erre az alkalomra készített, jubileumi változatát elevenítik meg. Augusztus 19-én lesz a Monarchia Operett társulatának bemutatója: Huszka Jenő – Szilágyi László: Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című előadás, Waldeck grófnő szerepében Oszvald Marikával. A harmadik nagy rendezvény Leonard Bernstein West Side Story szvitje és Carl Orff remekműve, a Carmina Burana, kiváló szólisták, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével.

Az ének ereje

A vokális műfaj kedvelőinek is különlegességeket nyújt az idei rendezvénysorozat. Augusztus 16-án Verdi Verissimo című közös áriaestjükre várják az operarajongókat Boros Csilla és Kálmándy Mihály, amely során kísérőjük Dénes István zongoraművész-karmester lesz. Két-két koncerten is énekel a Szent Efrém Férfikar, a különleges hangzású németországi Sjaella, és újra Zemplénbe látogat a görögkatolikus közösség által nagyon várt orosz Svetilen Énekegyüttes.

Bartók Béla tiszteletére

A fesztivál a Bartók-emlékév kapcsán két produkcióval tiszteleg zenei óriásunk előtt. 15-én Tokajban a Paulay Ede Színházban a 10 éves Feledi projekt társulata mutatja be a Hat tánc című kompozícióját, 18-án Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében Bartók & Jazz címmel Sárik Péter (A kékszakállú herceg vára) – közreműködik Miksch Adrienn, Cser Krisztián, a Budafoki Dohnányi Zenekar –, valamint a Káel Norbert Jazzical Trió (A fából faragott királyfi) előadásában Káel Norbert átiratai kínálnak izgalmas élményeket.

Kamaraprogramok garmadája

A kamaraprogramok sorában fellép többek között a BDZ  a ‘la cARTe, a Corpus Harsona Kvartett, a kolozsvári Fonte di Gioia, Marialena Fernandes, Megyesi Schwartz Lúcia, a Mynk Quartet, a Trüffel Quartet, Szurgyi Gergely és Újhután a Kastélyszálló udvarán Győri Noémi, Vígh Andrea és Szűcs Máté fuvola-hárfa-brácsa triója.

Némi irodalom

Az irodalomkedvelők Sohonyai Attila költővel és a verseit a sokak által ismert és kedvelt hangján tolmácsoló Kőszegi Ákossal találkozhatnak Sárospatakon és Tolcsván, és idén is eljön Széphalomra, a Magyar Nyelv Múzeumába és Tokajba, Lackfi János.

Izgalmas programok gyerekeknek

A gyermekes családok számára is több alkalommal nyújt tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a Zempléni Fesztivál: két-két alkalommal fellép a Manó Swing, a BonBon Matiné és a Csavar Színház, Gál Tamás főszereplésével. Augusztus 22-én az SRK Wáberer Sportcentrumban a hagyományos A megérthető zene – családi program karmesteri ismertetővel c. sorozat keretében Hollerung Gábor tart előadást a filmzenékről.

Hollerung Gábor / Fotó: Nagy Károly

Középpontban a jazz

A jazz és az improvizatív műfaj képviselői közül is több nagy együttes vendégszerepel a fesztiválon: a Bohém Ragtime Jazz Band 14-én és 15-én, 20-án a Budapest Jazz Orchestra – Queen-koncert Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor szólójával –, 17-én a Grand Tokaj Zrt. Szegi Pincészeténél a Swing à la Django, 21-én Sátoraljaújhelyen Ferenczi György és a Rackajam játszik.

Esti jazz- és folkkoncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Kulturális és Konferencia Központnál, az ún. Jazzudvaron. Fellép többek között a Hász Eszter Quintet, az Antal Gábor Trió és Szőke Szandra, Szakál-Plósz Titanilla, a Lakatos Ágnes Special Zone, a Demeter Quartet, a Varga Dávid Quintet, Urbán Orsi és a népzenészek közül a Szikes Zenekar, a  Zagyva Banda és a Zűrös Banda.

Környékbeli kirándulások

Idén is lesz több kirándulás, Bekecsre, Hercegkútra, Komlóskára, Taktaharkányba, Tarcalra, kisvasúttal Kőkapura és Pálházára, és folytatódnak a kisebb településekre vitt egész napos sorozatok: lesz Egy nap Mádon és Egy nap Tolcsván.

A programokról részletes információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán található. Jegyek a zf.jegy.hu és a broadwayticket.jegy.hu oldalon, a legtöbb programra július 31-ig 20% elővételi kedvezménnyel vásárolhatók.