Indulj el! 9 csodálatos kirándulóhely Magyarországon, amiért megéri útnak indulni

A legtöbben valószínűleg nem is gondolnánk, sokszínű kis hazánk mennyi természeti és ember alkotta kincset rejt. Az Aktív Magyarország hiánypótló nyári kampánya ezekre a hazai értékekre hívja fel a figyelmet.

„Indulj el egy úton” – szól a Másfélmillió lépés Magyarországon c. természetfilm-sorozattal egybeforrt csángó népdal, amely a hazai kéktúrázás és természetjárás talán legfontosabb éneke. Ez a népdal szolgált az Aktív Magyarország nyári kampányának fő motívumaként, amelynek keretein belül az ország gyönyörű, de kevésbé ismert tájainak felfedezésére hívják az embereket.

A kampány középpontjában egy lángoló kapu áll, amelyen keresztül átléphetünk a szürke hétköznapokból a szabad természet varázslatos világába, amely valójában bárki számára elérhető, hiszen körülvesz minket. Ez a világ Magyarország erdőit, mezőit, hegyeit, tavait, barlangjait és folyóit rejti.

Az eredeti népdal dallamára építve Szakács Gergő, a Follow The Flow frontembere új, a környezettudatos gondolkodásra reflektáló zeneszámot írt, amely egyben az Indulj el egy úton kampány hivatalos zenéje. Az újonnan létrejött dalhoz kapcsolódó klip az ország legszebb tájait és a természetjárás izgalmát mutatja meg.

Következzen 9 lenyűgöző kirándulóhely, amit egyszer mindenkinek látnia kell!

Rudabányai-tó

A borsodi tengerszemnek is nevezett, 60 méter mély Rudabányai-tó az ország legmélyebb tava, amelynek türkizkék, kristálytiszta vizében ugyan megmártózni tilos, gyönyörködni viszont több mint érdemes. A kéklő tavat körülölelő sziklákon tanösvény vezet végig, amely érinti a legpazarabb panorámát kínáló kilátópontokat is.

Bükk-Szarvaskő tanösvény

A Bükk-hegység egyik legszebb fekvésű településeként tartják számon Szarvaskő romantikus kis községét, amelynek mesebeli völgykatlanján az Eger-patak csörgedezik keresztül. A festői szépségű környezet megismerését tízállomásos geológiai tanösvény teszi lehetővé, amely Szarvaskő központjában veszi kezdetét.

Szent György-hegy bazaltorgonái

A Balaton-felvidék lankái számos égbe törő tanúhegyet ölelnek körbe, amelyek egyik legkülönlegesebbike a látványos bazaltoszlopairól ismert Szent György-hegy. A hegyoldalban orgonasípként sorakozó képződmények akár a 30 méteres magasságot is elérhetik, a látványért tehát mindenképp megéri az izzasztó hegymenet.

blank

Kazári riolittufa

Salgótarjántól néhány kilométerre fekszik Kazár települése, amelynek határa nem mindennapi látnivalót rejt, itt található ugyanis az Európában egyedülálló riolittufa. A fehér, barázdált felszínű természeti képződmény kővé dermedt vízesésként, büszkén emelkedik ki a zöldellő dombok közül.

blank

Hortobágy

A délibábok hazáját senkinek nem kell bemutatni, Kilenclyukú hídja és több száz költöző madárfajnak pihenőhelyként szolgáló halastórendszere egyedülálló látványosságok az országban. Magáért beszél, hogy a Hortobágy végtelen pusztái felkerültek a National Geographic Traveler magazin 2021-es évi 25 legjobb úti célja közé, mindenképp érdemes tehát nyakunkba venni az ország keleti részét.

blank

Dunakanyar, Prédikálószék

A Dunakanyar leggyönyörűbb panorámája a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról, a 639 méter magas Prédikálószék kilátójából tárul elénk: a kaptatós túrával megközelíthető hegytetőről ráláthatunk a Börzsöny-hegységre, Visegrádra, Nagymarosra, de néha még a Vác fölé magasodó Naszály is felsejlik a háttérben.

blank

Madárles a Fertő tónál

A Fertő tó és az azt körülölelő nádasok birodalma a maga 300 különböző madárfajával Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye. A tó körül kerékpárút fut végig, amely betekintést enged a vidék vízi világának nem mindennapi életébe, sőt, lélegzetelállító kilátásért sem kell messzire utaznunk innen, hiszen a távolban megmutatkoznak az Alpok havas csúcsai is.

blank

Marstúra Gánton

Mennyire hangzik abszurdnak, ha azt mondjuk, a fővárostól mindössze 65 kilométerre Mars-expedícióra indulhattok? A Vértes lábánál fekvő Gánt egykor bauxitbányának adott otthont, melynek vörösesen izzó lankáin ma már tanösvény vezeti végig a látogatókat, akik igazi földtörténetei kincsekkel ismerkedhetnek meg a magyar Marson.

blank

Időutazás Nógrád várában

Az ország legrégebbi kővára, a romjaiban is lenyűgöző nógrádi vár Budapesttől csupán egy órára, a Börzsöny lábánál fekszik, ahol egy 286 méter magas andezitkúpról kínál lélegzetelállító panorámát az őt körülvevő természeti csodákra, azaz a Börzsönyre, a nógrádi dombvidékre, a Mátra égbe törő csúcsaira, valamint a zólyomi hegyekre.

blank

A cikket az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu támogatta.