A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2021-ben ismét rendhagyó módon rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. Idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt versenygett, közülük válaszották ki a 3-3 legjobbat, emellett az alapanyaggyártó és forgalmazók is összecsaptak egymással.
Az Év fagylaltja verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.
Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén sem volt megrendezhető, ezért a tavalyi évhez hasonlóan régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, itt a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.
63 kézműves fagylalt versengett
Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.
A legjobb kézműves fagylalt: a Bíborka
Az I. kategóriában Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű fagylaltja lett az aranyérmes.
„Helyi alapanyagokból készítettem a Bíborkát. Az üzemünk Szabadkígyóson van, a chili újkígyósi, a szeder adta magát egy gyümölcsös fagyiba, a csokival kiegészítve nagyon finom elegyet alkotnak. A Bíborkát a kávézónkban már egy ideje lehet kapni” – mesélt alkotásáról Fehér Gergő az MTI-nek.
Az összes díjazott fagylalt:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
Ezüstérem:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
Bronzérem:
Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)
„II.” „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Aranyérem:
Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
Ezüstérem:
Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
Bronzérem:
Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem:
Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)
Ezüstérem:
Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)
Bronzérem:
Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)
Különdíjak:
Közönségdíj:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
Szakmai szervezetek különdíja:
Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
IKON borászat különdíja:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)