Az Ország Tortája 2021: Íme a döntős torták! (+képek)

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2021-ben jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg az ország tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. Az Ipartestület új arculatához illő logót kapott a verseny a jubileumi alkalomra, melyet idéntől használnak a verseny kommunikációja során.

Az ország tortája 2021
Az új logó

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Az idei versenyre 33 torta nevezése érkezett, ami messze túlszárnyalta a szervezők várakozását. Érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott idén. Megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika.

Újdonság volt, hogy idén nem csak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és újhullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért.

Az ország tortája versenyen döntőbe jutottak 2021-ben:

Arany ribiszke – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)

Az Ország Tortája 2021 döntősök

Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)

Magyarország Tortája 2021 döntősök

Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)

blank

Szabacsi Rubató – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)

blank

Őszi pitymallat – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)

blank

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a tortákat az Ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

A szakmai zsűri tagjai:

– Baracskay Angéla cukrászséf
– Harrer-Abosi Beatrix – Harrer Chocolat, Sopron
– Vaslóczki Orsolya – SUGAR! Shop, Budapest
– Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
– Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Kiss Zoltán – Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse
– Pataki Ádám – Pataki Cukrászda, Érd

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával idén 10. alkalommal rendezi meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az elődöntőben a hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is a zsűri asztalára kerültek, melyekben különlegességek, a többi között tonkabab, édesburgonya, kuszkusz, köles, tápiókagyöngy alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a szeder, a málna, a barack és az eper.

Az ország cukormentes tortája verseny döntősei 2021-ben:

Beszterce rózsája – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

Az Ország Cukormentes Tortája 2021 döntősök

Erdei Nimfa – Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös

Magyarország Cukormentes Tortája 2021 döntősök

Havasi Málna – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

blank

Szedresem – AMI Süti, Monor

blank

Zserbó Cukormentesen – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

blank

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Az ország tortája verseny 2020-as győztesei itt nézheted meg: