Szeptemberben újra megrendezik az ország egyik legnépszerűbb filmfesztiválját

Az elmúlt 16 évben a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország egyik legismertebb és a visszajelzések alapján legkedveltebb filmfesztiváljává vált. Idén is a világ legfrissebb filmtermését és a hazai filmgyártás legújabb alkotásait bemutató vetítési programmal és kapcsolódó szakmai repertoárral várják az érdeklődőket Miskolcra szeptember 10. és 18. között.

Az elmúlt több mint egy évben a fesztiválok elmaradása és a mozik világszerte történt korlátozott működése miatt az idei év szerencsésnek mondható abban a tekintetben, hogy minden eddiginél több film vár szerte a világban bemutatásra, ezért a CineFest 2021-es programja rendkívül változatosnak ígérkezik. A versenyprogram idén is Európa nagy fesztiváljaival összemérhető kvalitású lesz. A magyar filmművészet klasszikusairól sem feledkeznek meg, és tematikus válogatásokban elevenítik fel a hazai és külföldi filmtörténeti jelentőségű alkotásokat, és az idei év fontos filmes évfordulóiról is megemlékeznek.

A fesztivál számos nemzetközi szakmai szervezettel is együttműködik: a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) például minden évben nemzetközileg elismert filmkritikusokból álló zsűrit delegál a fesztiválra, a SIGNIS és az Interfilm hazánkban egyedül a CineFestre delegált zsűri segítségével dönt a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díjáról, míg a CICAE – Art Mozik Nemzetközi Szövetségének zsűrije mozit üzemeltető kollégák szemével ítéli oda a szervezet díját.

A fesztivál vetítési helyszínei változatlanul a Művészetek Háza nagyterme és két kis moziterme (Uránia, Béke), valamint a Zukor terem, a miskolci Csodamalom Bábszínházban. A fesztivál létrehozásakor az volt a szervezők álma, hogy a CineFest Miskolc egyszer a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiváljává váljon. A filmválogatás színvonalával és az évről évre gazdagabb kísérőprogramokkal kétség sem férhet hozzá, hogy sikerült ezt elérniük.

További információért és részletes programért látogassatok el weboldalukra vagy csekkoljátok őket Facebookon.