Múzeumok Éjszakája 2021: 20 izgalmas program Budapesten, amit vétek kihagyni

2021-ben csak Budapesten közel száz helyszínen várnak titeket a Múzeumok Éjszakája alkalmából június 26-án. Végigböngészni szinte lehetetlen az összes programot, így segítségül a legjobb performanszok, workshopok, séták és koncertek közül válogattunk ki nektek húsz különlegeset. A részletekért kattintsatok az események címére!

Beck Zoltán (30Y) rendhagyó tárlatvezetése az Időgép című kiállításban // Ludwig Múzeum

Beck Zoltán (a 30Y frontembere) tart rendhagyó tárlatvezetést az Időgép című állandó kiállításban. Ezután elhelyezheted személyes üzeneted egy közösen készülő Időkapszulában, bepillanthatsz a Ludwig kulisszái mögé, sőt a Szabadpolcon ingyenesen elvihető kiadványok között is böngészhetsz Moholytól Banksy-ig.

Múzeumok Éjszakája 2021 programok

Mesebeli 7 próba a Mesemúzeumban

Az interaktív kiállításban a látogatónak próbákat kell teljesítenie. A hét próba mindegyike más-más készséget, képességet érint, és az összes érzékszerv mozgósítására szükség van a megoldásukhoz, legyen szó népmesei idézetek párosításáról, az égig érő fa odújába rejtett kincsek kitapogatásáról, labirintusban való eligazodásról vagy éppen a sárkány legyőzéséről.

Magas élet a várban – séta // Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

A Budai Várnegyed egészen a XX. század közepéig fontos kormányzati funkciót látott el: számos, az ország életét meghatározó döntés született a királyi- vagy a Sándor-palotában. A döntéshozók pedig gyakran itt, a Várnegyed házaiban laktak. A Múzeumok éjszakája 2021 alkalmából szervezett séta során kiderül, hogy hol élt miniszterelnöksége után Imrédy Béla, hogy hol látogatta meg Thomas Mann a mecénás Hatvany Lajost, és hogy utóbbi öccsének lakóháza miként járult annak idején hozzá Lónyay Menyhért politikai bukásához.

A Virtuózok Kamaraegyüttes koncertje a Benczúr-házban

A Virtuózok Kamaraegyüttes hosszú kényszerpihenő után ismét élő koncertet ad a Benczúr-házban. Az együttes művészeti vezetője Szüts Apor.

Múzeumok Éjszakája 2021 programok

Nőnek való vidék? // Magyar Nemzeti Múzeum

A Római Birodalom bukásától a középkori Európa kialakulásának népek vándorlásától mozgalmas, politikai, gazdasági és társadalmi átalakulástól forrongó, bizonytalan világa mennyiben volt nőnek való vidék? A történelem ebben az időszakában az írott forrásokban csak ritkán megjelenő gyengébbik nemnek milyen élete volt? A régészet segítségével nyerhetsz bepillantást a Kr. u. 5.-8. század világába, vizsgálva a nők szerepét a változásban, a mindennapokban.

Nyomj egy műtárgyat! grafikai workshop // MANK Galéria, Szentendre

Úgy gondolod belőled is lehetne kortárs grafikus? Valóban bárki képes kortárs alkotásokat létrehozni? Próbáld ki magad a MANK workshopján, ahol maguk a kortárs művészek segítenek eltanulni a grafika, nyomatkészítés és sokszorosítás fortélyait! A legfiatalabb műkedvelőktől a nagyokig, mindenkinek lehetősége lesz eltanulni a különböző technikákat és folyamatokat! A foglalkozáson híres műalkotásokból inspirációt merítve készíthetjük el saját művünket.

Guessous Mesi – “GÜL” // Gül Baba türbéje

Gül. E szó egyszerre utal a török „rózsa” szóra, Gül Baba szerzetesre és a török „mosolyogj” igére. Guessous Mesi és férje, Boros Gerzson Dávid egy szívderítő műsorral várja az érdeklődőket, amelyen a magyar-török zenei hagyomány, a török énekmondók (ásikok) misztikus dalai, valamint Mesi igaz történetek alapján megírt saját „Átváltozás-dalai” szinte észrevétlenül fonódnak össze. Hallgatva a dalokat sorsok és kultúrák egymást gazdagító szövetében találjuk magunkat.

Múzeumok Éjszakája 2021 programok

Légy Te is országgyűlési őr! // Országgyűlési Múzeum

Kipróbálnád magad országgyűlési őrként? Interaktív díszelgő bemutató, aminek során te is elsajátíthatod a díszelgő alaplépéseket, sőt igazi szablyát is vehetsz a kezedbe. Készítsd el saját díszőrcsákódat a kézműves sarokban!

Pilinszky100 #13. Dragomán György & Pátkai Rozina & Dóczi Bence // Petőfi Irodalmi Múzeum

Juhász Anna irodalmár Dragomán György íróval és Pátkai Rozina énekes-dalszerzővel beszélget Pilinszky Jánoshoz fűződő viszonyukról, számukra legfontosabb Pilinszky fogalmakról, idézetekről, és az esten több vers-feldolgozás is felhangzik Pátkai Rozina és Dóczi Bence előadásában.

Keleti séta a Hopp Múzeumban

A Múzeumok Éjszakáján arra invitálják a látogatókat, hogy barangolják be a Kelet országait – a Hopp Múzeum kiállításán és kertjében. A Kelet varázslatos világában az eligazodást a múzeum kollégái segítik. Az út során számos szuvenír és izgalmas meglepetés is várja a kalandra vállalkozókat. 18 órától éjfélig várják a látogatóinkat. Utolsó belépés 23 órakor.

Jazz belülről – Balázs József trió // Szépművészeti Múzeum

Balázs József a hazai középgeneráció egyik legtehetségesebb billentyűse, aki a krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el. A fiatal művész az elmúlt vészterhes időszakban magából építkezett, új, belső utakra talált. Ez a Jazz belülről.

Budapest Bár koncert // Holokauszt Emlékközpont

A Budapest Bár egyik legérdekesebb kirándulása a klezmer zenéhez vezette a zenészeket néhány évvel ezelőtt. Az idei Múzeumok Éjszakáján a Páva utcai Zsinagógában lép fel a Budapest Bár Behumi Dórival és Mező Misivel kiegészülve. A műsor során a klezmer program instrumentális darabjaiból és a régi kedvencekből egyaránt válogat a csodálatos Budapest Bár zenekar Farkas Róbert vezetésével, valamint Behumi Dóri és Mező Misi. A koncerten való részvétel regisztrációhoz kötött!

A legjobb programok a Múzeumok Éjszakáján 2021-ben

Éjszakai panoráma – kötetlen kupolalátogatás a város legszebb látképével // Magyar Nemzeti Galéria

Mesterművek panorámával? Legetőséged lesz arra, hogy a naplementét a Magyar Nemzeti Galéria kupolájából nézd meg. A város alighanem legszebb kilátásával várnak a Múzeumok Éjszakáján.

A320neo szimulátor – Nálunk te leszel a kapitány! // Aeropark Repülőmúzeum

Próbáld ki, milyen vezetni a világ egyik legújabb és legmodernebb repülőgépét az Aeropark Airbus A320neo szimulátorával. Told előre a gázkart, ragadd meg a sidesticket és emelkedj a magasba!

A320neo szimulátor - Nálunk te leszel a kapitány!

Latinovits Zoltán és a versek – az Egyetemi Színpad legendás estjei // Bajor Gizi Színészmúzeum

A múzum kertjében több helyszíneken színészek mondanak verseket, valamint középiskolás fiatalok egyéni látásmódban megfogalmazott versértelmezéseiket mutatják be.

Kolodko szoborlátogatás és tárlatvezetés a Dreher Sörmúzeumban

Június 26-án különleges programmal: sörkóstolóval és filmvetítéssel egybekötött tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Kolodko szobor látogatás és tárlatvezetés a Dreher Sörmúzeumban

Távcsöves bemutató Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban

A nyári égbolt csillagképei. Merre van észak, merre van a Sarkcsillag? Valóban a Sarkcsillag a legfényesebb? Északi Korona, Herkules, Sárkány, Lant és Hattyú: merre vagytok? Csillagok távcsővégen: kettőscsillagok, csillaghalmazok. Színesek-e a csillagok?

Korhű kardpárbaj felidézése // Vívómúzeum – OSC Vívóterem

Hiteles és (mű)véres, élőszereplős bemutató.

Korhű kardpárbaj felidézése // Vívómúzeum - OSC Vívóterem

Irányított alkotókör Kerényi Viktória, komplex művészetterapeuta vezetésével // Budapest Art Brut Galéria

Tapasztald meg, milyen felszabadító érzés vizuálisan, szavak nélkül kifejezni érzelmeidet. Az irányított alkotás során a hála témakörét járhatjátok körül Kerényi Viktória, komplex művészetterapeuta vezetésével. Az eszközöket és a festőállványokat a galéria biztosítja. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Retró Ruhák Tára // Goldberger Textilipari Gyűjtemény

Csak ezen az éjszakán, egy pop-up kiállítás keretében a gyűjteményből próbababára költöznek a retro viseletek. Az öltözeteken, kiegészítőkön keresztül feltárul a szocializmus világa, a gyári- és konfekcióipar, valamint a magyar textil- és öltözéktervezők munkája.