Ma van a 2021-es nyári napforduló – Mit jelent ez számunkra?

Két nap alatt már másodjára emlékezik meg valamilyen alkalomról a Google egy kedves, rajzolt logó formájában. Tegnap az apák napjára, ma pedig a nyári napfordulóra készült egy doodle.

Mi is a nyári napforduló?

A nyári napforduló az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti. Ezen a napon jár a Nap az égbolton a legmagasabb ponton, ilyenkor a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka.

nyári napforduló
A nyári napfordulót ezzel a logóval köszönti a Google

Mikor van a nyári napforduló?

A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én vagy 20-án), a déli féltekén pedig december 21-én (esetenként 22-én).

Több ünnep és ősi szokás kapcsolódik hozzá

Már a pogány világban is nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást, az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások említhetjük például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

A keresztény kultúrkörben három nappal később ünneplik, Keresztelő Szent János, Magyarországon Szent Iván éjszakájaként. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep.