Rendhagyó, organikus kirakatkiállítás nyílt a Bartók Béla úton

A Zöldmező – Négyzetméterek vadon elnevezésű installáció az ember és a természet újrakapcsolódási lehetőségeire reflektál egy rendhagyó kirakatkiállításon keresztül, mely a Bartók Béla úti Zipernovsky Stúdió előtt megállva és szemlélődve már meg is tekinthető.

A Kultúrgorilla legújabb projektje keretében az érdeklődők a kirakaton át tekinthetnek be egy haszonnövények nevelésére szolgáló magaságyásba ültetett, folyamatosan növekvő, szabadon burjánzó vadvilág rejtelmeibe. A két négyzetméteres kertbe pipacs, sás és olyan vadnövények kerültek elültetésre, melyek hamarosan virágot bontanak, így akár napról-napra, elhaladva az élő installáció mellett, lehetőségünk nyílik nyomon követni a változásokat, a növények fejlődését, ami egy kicsit hozzájárulhat a növényekhez, a természethez való újrakapcsolódásunkhoz is.

Különleges és időszerű jelentősége is van annak, hogy az installációt kirakaton át tekinthetjük meg, ez egyben reflektál a pandémiás viszonyokra, a járvány, a természet és az ember viszonyára a közvetlen érzékelésünkre, arra, hogy mihez és hogyan kerülhetünk közel ma, 2021-ben, de a projekt rámutat belső, szellemi egyensúlyunk és a természeti környezet stabilitása közti alapvető összefüggésekre is.

A művészeti projekt megvalósulása Újbuda Önkormányzatának támogatásával jöhetett létre, de közreműködött a megvalósításban Máté András, az ökológiai szemléletű gyeptelepítés szakértője, a Humusz Szövetség, valamint Horváth Gábor, magaságyáskészítő-asztalos is.

A stúdió kirakatában május 31-ig megtekinthető installáció online felülettel is kiegészül, ahol az érdeklődők megtekinthetik, hogy milyen növényfajok találhatók a magaságyásban, illetve egy imaginációs gyakorlattal válik teljessé, amely a kert témáját dolgozza fel, és akár otthoni keretek között is elvégezhető.