Hallgatható festmények jelentek meg a Google kulturális platformján

Az auditív és a vizuális élményt legtöbbször két különböző helyszínhez köthetően van lehetőségünk megélni, hiszen az auditív élményekért hangversenyekre, koncertekre járunk, míg vizuális élményért a kiállítótermeket keressük fel. Az azonban, mikor ez a két terület összekapcsolódni látszik, egy egészen új élménnyel ajándékozza meg a művészetek és a művészeti élmény iránt érdeklődőket.

Vaszilij Kandinszkij festményei

A szinesztézia fogalma, leginkább irodalmi élményeink alapján, Tóth Árpád sokunkban visszhangzó Körúti hajnalának, lila dalra kelt nyakkendőjéről szóló verssora nyomán lehet ismerős. Volt azonban már arra is példa, hogy a Ludwig Múzeum, Reigl Judit festményéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás keretében hangfestményeket, zenei élmények alapján készült alkotásokat és fordítva, vizuális élmények alapján zenei produktumokat hozhattak létre az érdeklődők.

Az ehhez hasonló kollaborációk már önmagukban is izgalmasnak nevezhetők, ebben lép szintet a Google Arts & Culture és a párizsi Pompidou Központ közös, Sounds like Kandinsky elnevezésű projektje, mely néhány kattintás által Vaszilij Kandinszkij festményeit szólaltatja meg. Interaktív módon van lehetőségünk így hallani a formák és színek alkotta alkotásokat a Google kulturális platformján keresztül, de megismerhetjük továbbá a festő életútját, illetve munkásságát is egy minitárlaton keretében.

A szinesztézia élményének kapcsán ráadásul egy magyar vonatkozású projekt is napvilágot látott: Zajácz Petra tervezőgrafikus Ecotone elnevezésű projektje valószínűleg sokunk vágyát teljesítette azzal, hogy egy szűk keresztmetszet által párhuzamba állította a kép és a hang, valamint a grafika és a zene síkjait, megfeleltetve így a színeket hangoknak. Petra projektje egy sokszínű kiadványban összpontosul, amiben itt van lehetőségünk belehallgatni.

Végül, de nem utolsósorban a Google Arts & Culture platformján egyébként érdemes tovább is böngészni, hiszen több mint 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének kulturális kincseit teszi hozzáférhetővé.