Budapest kerékpárra vált: Rekordokat döntöget a biciklis forgalom a fővárosban

A Magyar Kerékpárosklub hónapról hónapra összesíti a főváros biciklis forgalmának méréseit, amiből jól látszik, hogy a márciusi hónap rekordokat döntögetett.

A Magyar Kerékpárosklub a BKK öt, az Árpád híd, a Bem rakpart, a Hungária és a Múzeum körút, valamint a Weiss Manfréd bicikliútjain telepített, nyilvános adatokat nyújtó számlálóinak mérései alapján tette közzé összesítését. A budai rakparton, az Árpád hídon és a Hungária körúton vezető bringaúton például nem mértek még ennyi kerékpározót márciusban, de az is kiderült, hogy munkanapokon és munkaszüneti napokon is egyaránt nőtt az átlagos kerékpárforgalom.

A tavalyi adatokhoz képest minden összevethető mérőhelyen többen kerékpároztak, az Árpád hídon például 42847 kerékpárost mértek, ami a tavalyi adatokhoz képest 25%-os növekedést jelent, de a másik helyszíneken is közel 20%-os forgalomnövekedés figyelhető meg.

Ez a növekvő tendencia tavaly április óta érzékelhető, melynek egyik oka minden bizonnyal a megfelelő távolsággal megtartható mozgási és szabadidő tevékenység gyakorlása, a fertőzések ilyen módon való elkerülése, továbbá a tömegközlekedési járműveken való kontaktusszámok csökkentése. Ugyanakkor az új kerékpársávok, kerékpárutak, illetve a rakpart gyalogosok és kerékpárosok előtt való hétvégi megnyitása is vonzóbbá teheti a fővárosi kerékpározási kedvet.

Forrás: Magyar Kerékpárosklub