Gyerekkorunk retro édessége újragondolva: Unicone, az újhullámos téli fagyi

Igaz, már fél lábbal a kellemes, jó időt tapossuk és hamarosan már a gombócos fagyik olvadnak a kezekben, de még ebben a falatnyi időben is érdemes egy jól ismert, retro édesség, a téli fagyi újragondolt változatát megkóstolni.

Fotó: Kitchy Design/4minutes cafe

Tavaly novemberben, gyerekkori emlékektől vezérelve és kreatív módját megtalálva a szabad kísérletezés és alkotás útjainak, a MÁK bistro séfje, Mizsei János és a környezettudatos gasztronómiában élen járó Kitchy Design-ból ismert Buza Kriszta közös akcióba kezdett. Hagyományostól eltérő, mégis izgalmas utat találtak a téli fagyik újrahangolásában: így lett a kinézetében a régi emlékeket megidéző, ízében viszont teljes megújulás alá vont édességekből, kulináris kaland.

Az érdeklődés az újhullámos téli fagyik iránt azonban minden képzeletet felülmúlt, hiszen az elmúlt hónapokban az édességek országot (lassan egyébként világot is) meghódító önálló életre keltek.

Fotó: Kitchy Design

A kezdetekkor fenyő és málna ízével összemosódott étcsokoládés, gesztenyés-tejcsokoládés téli fagyik kerültek ki a MÁK Bistro konyhájából, mára már íz- és színvilágukban is felvették az újhullámos téli fagyik stílusát és nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy színpompás színekben várakoznak a kávézók, bisztrók pultjaiban.

Az Unicone névre keresztelt falatnyi édességek piros, sárga, lila, kék, zöld és fekete színű vegán tölcsérekben és természetesen a színekre hangolt ízekben érhetők el, úgy mint csicsókás étcsokoládékrém, sós karamellás tejcsokoládé ganache, napraforgó és virágpor kollaborációjába vagy tonkababos étcsokoládés kávés ganache, pörköltmogyoró-krém és kakaóbabtöret összjátékában.

Fotó: 4minutes cafe

Jelenleg 10 helyszínen, a fővároson túl Szegeden, Balatonakarattyán, Békéscsabán, Székesfehérváron és Pécsen is találunk a téli jóból, de hamarosan Csíkszereda, Dublin és a Balaton több pontja sem marad téli fagyi nélkül. Én egy reggeli, Budai Várban kávézás alkalmával találkoztam a pultban figyelő édességcsodákkal a 4minutes cafe üzletében.