Újdonságok Budapesten: 7 hely, amit megéri kipróbálni áprilisban

A 20 éves múlttal rendelkező, hangulatos újlipótvárosi kávézótól a Hawaii nemzeti ételét kínáló étteremig: összegyűjtöttük a kedvenc, nemrég nyitott vendéglátóhelyeinket Budapesten.

Balzac Café

Tavaly márciusban bombaként robbant a hír, hogy a pontosan 20 éve működő Balzac Café ajtajai határozatlan időre bezárni kényszerülnek. Egy fiatal vendéglátós pár azonban meglátta a helyben a potenciált, március 15-én pedig újranyitották Újlipótváros ikonikus kávézóját. A minőségi fekete alapanyagát a szomszédos Qawa – Art of Coffeeban pörkölik, míg harapnivalók frontján paleo és vegán sütik mellett frissen sütött pékáruk, hideg-meleg szendvicsek és saláták seregéből választhatunk, melyek tökéletes párját a kávéalapú és superfood italok, illetve a cukormentes változatban is elérhető, prémium minőségű olasz forró csokoládék szolgáltatják.

1136 Budapest, Balzac utca 44.

La Cabina

A tavaly nyitott Normafa Síház új lakót köszönthet udvarán: március közepén csapta fel színes food truckjának oldalát a La Cabina Taco Truck csapata, akik a mexikói street food legjavával várják az éhes hegyi vándorokat. A kínálat részét képező hamisítatlan hispán harapnivalók között a vega, csirkés és malacos tacón túl találunk még pikáns chili con carnét, quesadillát, kukoricalevest, vega burrito bowlt és fahéjas cukorban meghempergetett churrost is, mely nyalánkságok elköltésére mi leginkább egy a városra páratlan panorámát biztosító padot tudunk ajánlani. A La Cabina minden nap 11-től este hétig várja a tengerentúli konyha szerelmeseit.

1121 Budapest, Eötvös utca 59.

DP BBQ

A Kopaszi-gáttól délre is van élet! Ennek legékesebb bizonyítéka a siófoki Déli Part BBQ budafoki ízlelőhelye, a DunaFok szabadidőpark szívében található DP BBQ. A húsimádó kerékpárosok eme messze földön híres oltára tavalyelőtt kezdte magából először eregetni az étvágygerjesztő füstjeleket, most pedig újra ontja magából a finomabbnál finomabb grill- és barbecueételeket – egyelőre szigorúan csak elvitelre. Sajben Csaba és csapata hamburger, pulled pork szendvics, cigánka yakitori (a híres disznótoros étel baobuciba töltve, kínaikel-salátával és algachipsszel kísérve), mázas oldalas és más különlegességek sorával vár mindenkit péntektől vasárnapig, dél és este hat között!

1221 Budapest, Hajó utca 2.

Mocsári Liliom Cukrászda

Aki gluténmentes finomságokra és századfordulós hangulatra vágyik, annak irány Mocsári Eleonóra Veres Pálné utcai kézműves cukrászdája! A televíziós szerkesztőből először gazdasszonnyá, később polgármesterré, majd pedig hivatásos bonbonkészítővé avanzsált tulajdonos gluténérzékeny kislánya miatt fogott bele a lisztmentes sütésbe, a Mocsári Liliom Cukrászdát felkeresve azonban bárki magával viheti a belga alapanyagból, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül készült, mézzel édesített és biogyümölcsökkel töltött, kézműves csokoládék és házi sütemények széles választékát. Méghozzá nem is akárhogy: gyönyörű, művészi igényességgel készített fa- és papírdobozokban!

1053 Budapest, Veres Pálné utca 14.

Jankáéktól

Sulyok Miklós 19 éve nyitotta meg a francia-magyaros konyhát vivő, bohém-romantikus hangulatú M. Éttermet. A Kertész utcai vendéglő falai között aztán tavaly év végén kezdte meg működését lánya ökotudatos vállalkozása, a fenntartható modellre épülő Jankáéktól. A folyamatosan változó kínálatban szereplő ételek mind Sulyok Janka saját konyhájában készülnek, lokálisan beszerzett, friss és szezonális alapanyagokból: így került a Valentin-napi piknikpakkba többek között gránátalmás zellersaláta, mogyorós csicsókakrém és gravlax, a húsvéti csomagba pedig medvehagymás humusz, fermentált piros retek és erdélyi füstölt padlizsánkrém. Kíváncsi vagy, legközelebb mivel rukkolnak elő Jankáék? Akkor irány a Facebook-oldaluk!

1073 Budapest, Kertész utca 48.

La Paella

Ugyan a jelen helyzet tükrében még jó időbe beletelik, mire újra élvezhetjük az Ibériai-félsziget pezsgő kultúrájú városait és finomhomokos strandjait, a spanyolok nemzeti ételét, a forró serpenyőben készült paellát viszont már akár egy órán belül magunk előtt tudhatjuk. A La Paella csapatának köszönhetően a lábunkat sem kell kitenni otthonról, hogy Valenciában érezzük magunkat: a spanyol hozzávalókból készült rizses egytálételek mellett hűsítő gazpachóval, tortilla de patatasszal és a legkiválóbb spanyol borokkal enyhíthetjük utazási vágyunkat. Buen provecho!

1073 Budapest, Erzsébet körút 48.

ONO Poké Bowl

A Hawaii nemzeti ételét népszerűsítő ONO Poké Bowl Bar Bartók Béla úti vendéglátóhelye megnyitotta első pesti egységét: a Vadász utca 6-10. szám alatt található kistesó budai bátyójához hasonlóan a tradicionálisan, friss hallal, színes zöldségekkel és mesés szószokkal készülő egytálételre, a poké bowlra helyezi a hangsúlyt, de a választható feltétek révén a húsevőkre és a vegánokra is gondoltak. A járványügyi helyzet miatt jelenleg nincs lehetőség helyben fogyasztásra, de a Woltnak és a Netpincérnek köszönhetően most már a Duna mindkét partján belekóstolhatunk a szigetállam ízeibe.

1054 Budapest, Vadász utca 10.