Fekete-fehér MÁV-nosztalgia: 160 éves a Déli pályaudvar

A március 20-án 160 éves Déli pályaudvarról a MÁV emlékezett meg néhány ritkán látott fekete-fehér fotó és gondolat jegyében.

Fotó: Fortepan / Gábor Viktor

Évek hosszú-hosszú sora óta generációk koptatják peronjait: vannak, akik nap mint nap erre a pályaudvarra futnak be reggelente, innen indulnak este haza vagy épp csomagokkal felpakolva kicsit hosszabb útra. Vannak, akik minden nap látják, jelenleg például azt, hogyan is újulnak belső és külső terei a felújítás alkalmával. Arra viszont a MÁV hívta fel a figyelmünket, hogy bizony az idén 160 éves pályaudvar március 20-án ünnepelte születésnapját, hiszen átadására 1861-ben ugyanezen a napon került sor.

blank
Fotó: Fortepan / Szent-Istvány Dezső

Buda állomás néven került átadásra, jelenlegi nevét csak 1873-ban vette fel és, mint kiderült, elnevezése nem a földrajzi elhelyezkedésére, hanem az akkori tulajdonos Déli Vaspálya Társaság nevére utal; épületét is a társaság vezető mérnöke, Karl Etzel tervezte.

Jelenlegi formáját több lépcsőben nyerte el, a modern és elegáns üvegfalat 1963-ban Kővári György tervei alapján készítették, melyért Ybl-díjat kapott, de a jelenlegi pénztár, illetve a várócsarnok nyugati fele 1973-ig váratott magára, mely aztán a 2-es metró átadásával egy időben nyílt meg.

blank
Fotó: Fortepan / Racsmány Dömötör
blank
Fotó: Fortepan / Racsmány Dömötör

Forrás: fb/mavcsoport