A franciák kedvenc reggelije: Quiche, a tojásos pite (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag vagy az „épp ami otthon van” mentalitás köré épülnek, esetleg körüljárnak egy régóta fennálló gasztronómiai kérdést. Niki ez alkalommal a franciák kedvenc reggelijének titkaiba avat be minket, amelyet sokkal egyszerűbb otthon elkészíteni, mint gondolnánk.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Nagyon szeretem a hosszúra nyújtott reggelizéseket, de ami talán ennél is jobb, amikor nem nekem kell elkészíteni a reggeli ételt, hanem például beülök egy jó étkezdébe és kiszolgálnak. Ez már nagyon hiányzik, szóval úgy trükközöm meg a rendszert, hogy a kiszolgálás kényelmét az ágy puhasága kárpótolja és igyekszem meggyőzni valakit a háztartáson belül, hogy szolgáljon ki szépen engem. A tojásos pite, azaz quiche, erre abszolút alkalmas! Egyszerű, kiszámítható, semmi atomfizika nincs benne.

Péntek örömére meg is osztom veletek a receptet, ami még soha nem hagyott cserben minket.

Hozzávalók

tésztához:

  • 200 g liszt
  • 110 g hideg vaj kockázva
  • 1 tojás
  • 1 csapott tk só
  • 1 ek hideg víz

töltelékhez:

  • 4 db tojás
  • 250 ml 30%-os zsírtartalmú tejszín
  • 100 ml tej
  • 1 csapott tk só, kevés bors
  • 50 g sajt
  • hagyma, spenót, gomba, bacon, fűszernövények, illetve bármi, ami van otthon

A quiche elkészítése

Ha van késes aprítónk, akkor igazán könnyű a dolgunk. Mérjük a tészta összes alapanyagát az aprítógép táljába és pulzálva dolgozzuk össze addig, amíg egy labdát nem kapunk. Ha nincs, akkor egy keverőtálban gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, ügyelve arra, hogy ne melegítsük fel a kezünkkel annyira, hogy a vaj elolvadjon a kézhőtől. A cél, hogy omlós tésztát kapjunk. Vegyük ki a tálból és kicsit nyomkodjuk össze még a kezünkkel a pulton, aztán tegyük hűtőbe úgy, hogy légmentesen el legyen zárva a környezetétől, ne száradjon ki. A legegyszerűbb egy folpackdarabba csomagolni a tésztát, de ha picit tudatosabbak vagyunk, akkor válasszunk inkább egy ételtároló dobozt erre a célra.

Pihentessük minimum 30 percig, de én egy éjszakát szoktam hagyni a hűtőben, hogy másnap reggel könnyebb legyen az élet. Pihentetés után melegítsük fel a sütőt 180°C-ra és lisztezett felületen nyújtsuk ki a hideg tésztát kb. 4-5 mm vastagságúra. Ez a mennyiség nekem a képen látható 24 cm átmérőjű, 5 cm mély formát tölti ki tökéletesen. A mélysége azért fontos, hogy a tojásos töltelék kényelmesen elférjen benne. A tésztát tegyük a formánkba és süssük 10 percig nehezékkel, azaz sütőpapírral takarjuk le és szórjunk rá babot, rizset, árpát vagy bármilyen más nehezéket.

Közben foglalkozzunk a töltelék feltéteivel. Én hagymát szoktam pirítani, bacont sütök ki és előkészítek sok petrezselymet és/vagy spenótot. A tojásokat egy nagy tálban felverjük, beleöntjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a választott feltéteket, valamint sózzuk, borsozzuk.

10 perc letelte után vegyük ki a tésztát, távolítsuk el a nehezéket és óvatosan öntsük a tojásos masszát a tésztára. Szórjuk meg reszelt sajttal és így süssük további 30-35 percig vagy amíg aranybarna nem lesz a quiche teteje.

Kellemes fetrengést és jó étvágyat hozzá!