18 év után újra közlekedik majd a kisvasút Balatonfenyves és Csisztafürdő között

Megkezdődött a Balatonfenyves és Csisztafürdő közti kisvasúti pálya megállóinak felújítása. A pályaszakasz állomásépületei és megállóhelyei a balatonfenyvesi önkormányzat által elnyert uniós pályázat keretében, bruttó 650 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újulnak meg.

A Balatonfenyves Község Önkormányzata által vezetett projekttel párhuzamosan a MÁV Zrt. helyreállítja a Balatonfenyves-Csisztafürdő közötti 8,3 km hosszú keskeny nyomtávú vasútvonalat, így a két fejlesztés eredményeként a kisvasút – mint a térség jelentős turisztikai attrakciója – 18 év után újra teljes hosszában fog üzemelni Csisztafürdőig.

Megújul a GV vasútállomás Balatonfenyvesen

A szárnyvonal megállói korszerű, egységes arculatot kapnak és bővül az utazóvendégek számára igénybe vehető szolgáltatások köre is. A több mint 60 éves balatonfenyvesi GV állomásépületben energetikai korszerűsítés, akadálymentesítés és funkcióbővülés történik, aminek keretében egy egységes arculatot biztosító előtetővel megnövelik a fedett-nyitott teret, így biztosítva nagyobb fedett peront és esővédett közlekedést az illemhelyek előtt is.

Akadálymentes toalettel bővül a vizesblokk, az épületen belül pedig kereskedelmi vendéglátóhelyet alakítanak ki. Megtörténik az épület energetikai korszerűsítése is, új nyílászáró beépítéssel és központi fűtéskialakítással. A közforgalom által használt tereket akadálymentesítik, a térburkolatok és térbútorok pedig megújulnak.

A balatonfenyvesi vasútállomás ma / Fotó: Emődi Gábor
Az új balatonfenyvesi vasútállomás alaprajza

Új állomásépület épül Buzsák-Csisztafürdőn

Buzsák-Csisztafürdőn egy új állomásépület épül, amely szervesen kapcsolódik majd a kerékpáros túraútvonalhoz, illetve a párhuzamosan épülő szomszédos látogatóközponthoz is. Az állomásépületben lesz kávézó kerthelyiséggel, váróterem illemhelyekkel és a kerékpáros turizmushoz kapcsolódó zuhanyzókkal, de természetesen helyet kap a forgalmi iroda és a hozzá kapcsolódó szolgálati helyiségek is.

Az épület oldalán a Berekre kitekintést biztosító kilátót emelnek, melyről zavartalan rálátás lesz az itt található madármegfigyelő területre. Az állomás, a fenyvesi épület arculatával egységes építészeti karaktert biztosító védőtetőt kap majd. Az épület mellett díszparkot és játszóteret alakítanak ki, ezen átsétálva lesz megközelíthető a szomszédos Berek Látogatóközpont.

blank
A csisztafürdői vasútállomás ma / Fotó: Emődi Gábor

Újjászületik az imremajori vasútállomás

A felújítás harmadik helyszínén, az imremajori állomáson a meglévő könnyűszerkezetes épület helyén hagyományos szerkezetekből épül új megálló, melyre ugyancsak a főállomás arculatával egyező védőtető kerül. Benne kerékpáros és utas váró, valamint egy zárt tároló lesz, a megálló környezetét pedig akadálymentesítik, peronszintre emelt, térköves járdával biztosítják majd a közlekedést a kerekesszékkel közlekedők számára is. Mindemellett a csapadékvíz elvezetéshez egy zárt, földalatti tárolót építenek be, amelyből később majd locsolóvíz nyerhető.

blank
Az imremajori vasútállomás ma / Fotó: Emődi Gábor

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP 1.2.1-15-SO1-2016-00018 azonosítószámú, Balatonfenyves-Buzsák-Csisztapuszta Kisvasút fejlesztése megnevezésű projekt keretében.

blank