Augusztusban nyit a Teréz körút legújabb, ultramodern könyvtára

A tervek szerint augusztus végén nyitja ki kapuit a VI. kerület közösségi térfunkciót is betöltő, újhullámos könyvtára a Király utcai villamosmegállótól pár lépésre, a Teréz körút 2-4. szám alatt. 

Az utcafrontra néző, 150 éves terézvárosi épület aljában elterülő könyvtártér kialakítása már megkezdődött: összesen 720 négyzetméteren, 390 millió forintból újítják fel a helyiséget.

A Google Térkép utcaképe a leendő könyvtár utcafrontjáról 2019. nyarán:

Az új könyvtár a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kertész utcai és egykori Andrássy úti tagkönyvtárának egyesüléseként jön létre, ha minden igaz, 2021 nyarának végére.

Ahogy az a Terézváros.hu beszámolójából kiderül, az új könyvtár egyben közösségi térként is funkcionál majd, a földszintre kávézót, kölcsönzőteret és egy folyóirat-olvasó részt terveznek. Egy olyan városi találkozóhelyet szeretnének létrehozni, amely mellett elhaladva az utca embere azt látja a hatalmas ablakokon betekintve, hogy olvasnak az emberek.

Fotó: Terézváros Önkormányzata / Adrián Zoltán

A kerület Liszt Ferenc téri Gyermekkönyvtára megmarad, így az új könyvtár elsősorban a 14 feletti korosztályt célozza meg. A tereket különböző korosztályokra igyekeznek szabni: kényelmes fotelekkel, kanapékkal, babzsákokkal és hordozható mobilbútorokkal.

Az egyedül, csendben olvasást preferálók elvonulhatnak a polcok között, skandináv mintára kialakításra kerülő kutatóbokszokba, ahová csak egy laptopot kell magukkal vinniük a hatékony munkavégzéshez. A tér egyedi, modern megálmodásáért a Szenes Design Studio felel.

Fotó: Terézváros Önkormányzata / Adrián Zoltán

Az emeleten kialakítanak egy közösségi irodát is, amelyet meetingekre lehet majd igénybe venni, az alagsorban található nagyterem pedig rendezvényeknek (pl. könyvtárszínház) és kreatív foglalkozásoknak ad majd otthont.

Mindemellett kibővített idegen nyelvű irodalomkínálattal szeretnék vonzóvá tenni a könyvtárat a kerületben élő külföldiek és a nyelveket tanuló középiskolások számára, míg a helyi önkormányzat környezet- és klímavédelmi témájú könyvek megvásárlását támogatná.