5 kirándulóhely Budapesten és környékén, amely egész évben varázslatos

Tagadhatatlanul felértékelődött a kirándulóhelyek szerepe a mindennapjainkban, hiszen nincs jobb kikapcsolódási lehetőség a természetjárásnál. Összegyűjtöttünk öt sétaútvonalat, tanösvényt és helyszínt a fővárosban és annak közelében, amelyek hosszabb-rövidebb idő alatt (20 perc – 3 óra) bejárhatók.

Fekete István-tanösvény

Tavaly ünnepelhettük Fekete István születésének 120. évfordulóját, amelynek apropóján a Pilisi Parkerdő új tanösvényt adott át a Normafa szomszédságában található Kis-Hárs-hegyen. A természet krónikásának egykori, Tárogató út 77. szám alatti lakóhelyétől nem messze, a Szent Ferenc Kórházhoz közel indul a 800 méteres sétaösvény, amely a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet. A gyerekekkel is könnyen teljesíthető túraútvonalat öt interaktív, QR-kóddal ellátott tábla szegélyezi, amelyek beolvasásakor az író életéről, munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről és élővilágáról juthatunk hasznos és érdekes információkhoz.

Téli kirándulóhelyek Budapesten és környékén
Kilátás a Hárs-hegyről / Fotó: Németh Kriszti

Teve-szikla

Budapesttől északra, a Pilis délkeleti lábánál helyezkedik el az autóval kevesebb mint fél óra alatt megközelíthető község, Pilisborosjenő. A környékbeli hegyekben könnyű, változatos gyalogtúrázásra van lehetőség (10,5 km), amelynek csúcspontjai az egri vár másolata (a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjénél) és a Teve-szikla névre keresztelt függőleges sziklaformáció. Az erodálódott dolomittornyok nem mindennapi látványt nyújtanak, a naplemente idején úgy érezhetjük magunkat, mintha Matt Damon mellé csöppentünk volna a Mentőexpedícióban. A körülbelül háromórás kirándulást az autóval könnyen megközelíthető Háziréti-horgásztótól vagy, amennyiben tömegközlekedéssel érkezünk a túra helyszínére, Pilisborosjenőről érdemes kezdeni.

Téli kirándulóhelyek Budapest környékén
Fotó: Schuszter Bogi

Nyakas-kő

Budapesttől alig 40 percre, Biatorbágy déli határában található a jellegzetes alakjáról ismert és elnevezett Nyakas-kő, amelynek lapos tetejére száraz időben akár ki is mászhatunk, valamivel magasabbra mászva pedig gyönyörű kilátás tárul elénk a sziklaformációkra és a környező településekre. A Nyakas-kő parkolóból indulva, a Madárszirtet és a Százlépcsőt útba ejtve egy kellemes egyórás délutáni kirándulás alkalmával (1,9 km) bejárhatjuk a népszerű kirándulóhelyet. Mivel a sziklán nincs korlát, és néhol kisebbeket-nagyobbakat ugorva lehet kimászni a tetejére, valamint az ösvény is sokszor meredek és többnyire csúszós, a túraútvonalat gyerekeknek nem ajánljuk.

Téli kirándulás Pest megye
Fotó: Pitter Ágnes

Kavicsos-tó

Szigetszentmiklós és Csepel határában fekszik a magyar Maldív-szigetekként emlegetett Kavicsos-tó és szigetrendszere, a 166 hektáron elterülő szigetvilág, melynek több mint 60%-a víz. Az egykori kavicsbányát, amelyből többek között a csepeli panelházak alapanyagát is kinyerték, immár több mint 25 éve bezárták, és a tavat gazdag vízi- és madárvilág népesítette be. A szigeteken összesen ötszáz ház épült fel, melyek ma javarészt nyaralóként és horgásztanyaként funkcionálnak, habár 70 család egész évben a tóparton él. A Kavicsos-tó környéke igazi horgászparadicsom, sőt horgászok kezében lévő magánterületnek minősül, de a helyiek zavarása nélkül természetesen lehet sétálgatni a házak között.

Téli kirándulás Budapesten és környékén
Fotó: Horváth Gábor

Rupp-hegyi tanösvény

Rövid, körülbelül 20 perces téli sétára invitál a Rupp-hegyi tanösvény, amely a 257 méteres, a budai hegyektől elszigetelten álló Rupp-hegyre vezeti fel a kirándulókat, sűrű tölgyerdőn és tágas sztyeppréteken keresztül. A csúcsról kivételes kilátás nyílik a hegyet körülölelő lakott területekre, többek között Budaörsre és a dél-budai városrészre. A természetvédelmi terület összesen 400 növényfajnak és gazdag állatvilágnak (elsősorban madaraknak, rovaroknak és gyíkoknak) ad otthont, amiről hat információstábla szolgál további érdekességekkel. A Rupp-hegyi tanösvény egy könnyed, ebéd utáni levezető sétának felel meg, de a környékbeli természeti látványosságokkal egybekötve hosszabb útra is indulhatunk.

Téli kirándulás Budapesten és környékén
Kilátás Gazdagrétre a Rupp-hegyről / Fotó: Németh Kriszti