A tökéletes szombati ebéd: Rozé kacsamell bécsi burgonyasalátával (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag köré épülnek: ősszel a szilva és a zellergumó hódított nálunk, januárban pedig krumplis recepteket is olvashattok. Ez alkalommal méghozzá a bécsi burgonyasalátáról, amelyet rosé kacsamell kísér.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Bár messze a legfenségesebb ételnek édesanyám majonézes burgonyasalátáját tartom, azt mégse készíthetek jómagam, mert ugye az anyukám keze által az igazi. Krumplisaláta nélkül pedig nem maradhatunk és ehhez kiváló kiindulási pont az osztrák verzió. Ennek az egyszerűsített, saját szájízre szabott változatát készíthetitek el az alábbi recept alapján. Rántott vagy sült hússal, de akár magában is szuper étel, méghozzá egy órán belül elkészül!

Hozzávalók

  • 5-6 db nagyobb burgonya
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 db csemege uborka

a dresszinghez:

  • 1 ek mustár
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 0,5 dl víz

savanyítólé a hagymához:

  • 4 ek fehérborecet
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • fűszerezésnek: csillagánizs, koriander, egész bors, mustármag, kömény, chili ízlés szerint

feltétnek:

  • például fejenként egy kacsamell, só és bors

A burgonyasaláta és a rosé kacsamell elkészítése

A burgonyát héjastól megfőzzük úgy, hogy ne essen szét. A hagyma éles ízét tompítandó készítsünk belőle savanyúságot pár perc alatt. Ehhez 2,5 dl vízben forraljuk össze a cukrot, a sót és a fűszereket, majd adjuk hozzá az ecetet. Ezt a levet átszűrve öntsük a hajszálvékony szeletekre vágott lila hagymára. Aprítsuk fel az újhagymát, a petrezselymet és kockázzuk az uborkákat is. Mivel nincs mindig kéznél húsleves, mert ugyebár az eredeti recept azzal operál, ezért a mustárt kiemelve készítsünk emulziót.

A mustárhoz az elején cseppenként adjuk hozzá az olajat, miközben egy kisebb habverővel kevergetjük. A cseppeket idővel növeljük vékony sugárrá, mintha csak majonézt készítenénk. Amikor már szép sűrű, akkor hígítsuk egy kevés vízzel, amit szintén fokozatosan elegyítsünk a keverékkel. A megfőtt burgonyákat hámozzuk meg még melegen és daraboljuk ízlésünk szerint. Én szeretem, ha egészen jól kivehető és a későbbiekben sem törik és esik szét a krumpli, szóval ujjnyi vastagra szeleteltem.

A hagyma eddigre pont langyosra fog hűlni a levével együtt. Nyomkodjuk ki, kicsit csepegtessük le a savanyítólevet és keverjünk össze minden előkészített alapanyagot. Ezúttal én egy rozéra sült kacsamellet tálaltam mellé. A kacsamell bőrét beirdaljuk és a húsos oldalát sózzuk borsozzuk. Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra. Tegyük egy serpenyőbe a húst és kapcsoljuk alacsonyra a lángot alatta. Ha úgy tartja kedvünk és épp van kéznél, akkor dobjunk rá egy szép ág kakukkfüvet, mert nem lesz rosszabb tőle. Fontos, hogy ne forró serpenyőbe helyezzük, hanem lassan olvasszunk ki belőle minél több zsírt: így lesz egyenletesen pirult, ropogós és vékony kéreg a vastag zsírból.

Ha szép aranyszínű a bőre, akkor fordítsuk meg, amíg előveszünk neki egy sütőbe is helyezhető edényt. Tegyük át az edénybe, vigyázzunk magunkra, mert a zsírja csapni fog. A sütőben 14-15 percet töltsön ahhoz, hogy rózsaszín és omlós maradjon. Amikor kivesszük, nyomásra nyersnek hat, de szuper jó lesz így, csak szeletelés előtt hagyjuk pihenni 5-10 percet. Egy pohár borral bármikor kiváló menüt alkotnak. Jó étvágyat!