Mutatunk 5 tuti tippet a téli tekerés gondtalan öröméért

Felejtsd el a dugóban araszolást, az idegőrlő parkolóhely-vadászatot és a tömött tömegközlekedési eszközöket: minimális felkészüléssel télen sem kell lemondanod hű kétkerekűdről. Adunk néhány tippet, hogy fagypont alatt is gyorsan és egészségesen elérd úticélodat!

Láss és láttasd magadat!

Egy jó lámpaszett életet menthet, főleg a téli szürkeségben. Az időjárástól függően már napközben is jelentősen gyengülhetnek a látási viszonyok, éppen ezért különösen fontos a fényvisszaverők használata.

Öltözködj rétegesen!

Nem kötelező százezreket kiadnod egy komplett téli kerékpáros ruházatért, hacsak nem akarsz szakadó hóesésben és kemény mínuszokban is 10+ kilométeres távokat letekerni. Öltözz az úticélodnak megfelelően: vékonyabban, mintha gyalogolni mennél, de mindenképpen rétegesen. 0 fok alatt kiváltképpen fontos odafigyelni az ízületek védelmére: egy a jégeralsó fölé húzott neoprén térdvédő remek hosszútávú befektetés lehet. Bukósisakot, maszkot és sálat nem otthon felejteni!

Közlekedj okosan!

A nagyobb követési távolság, a komótosabb tekerés, az ívesebben és lassabban bevett kanyarok, a stabil kormánytartás és a hátsó fék gyakoribb használata mind alapfeltételei a biztonságos téli bringázásnak. A jobb tapadás érdekében érdemes egy kicsit engedi a keréknyomásból, vagy a megszokott gumijaidat szélesebb, kifejezetten téli használatra tervezett gumikra cserélni, így kisebb eséllyel csúszol meg a nedves utakon.

Tartsd karban a biciklidet!

A fékeket ellenőrizd nagyobb gyakorisággal, télen ugyanis gyorsabban kopnak, a mozgó alkatrészeket pedig ne felejtsd el rendszeresen zsírozni, ezáltal védve őket a rozsdásodástól és a beragadástól.

Védekezz a sár ellen!

Hosszú sárvédőket használva a bringád elülső és hátsó kerekén nemcsak a cipődet és lábszáradat tudod szárazon tartani, de saját magadat és a mögötted haladókat is megóvod a hideg, piszkos latyaktól.

További jó tanácsért látogass el a Magyar Kerékpárosklub oldalára, ahol minden fontos információt megtalálsz a városi biciklizésről, a bringás hírektől és kezdeményezésektől kezdve a kerékpáros KRESZ-ig és túraútvonalakig.

Budapesti kerékpár t(r)ippek